Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O presidentských kvalitách Klause a o tom proč podporuje Zemana

Letošní rok nezačal pro republiku moc dobře. Nejprve novoroční projev oznamující poněkud diskutabilní amnestii, po které následovaly neméně diskutabilní protesty se stejně diskutabilními argumenty. No a jako třešnička na dortu totálně zpackaná, první přímá volba presidenta, ve které má podporu "stařičkého mocnáře" samotný Miloš Zeman. A to máme teprve polovinu ledna a už takové šoky.

Hodně lidí kroutí hlavou nad tím, jak je možné, že Klaus deklamoval svou podporu právě Miloši Zemanovi. Jejích vzájemná nevraživost je přeci známá už od samotného vstupu na politickou scénu, obou těchto dinosaurů, proto se jedná o krok dosti nepochopitelný.

Oficiální vysvětlení hovoří cosi o Zemanových zkušenostech a jeho schopnosti orientace se v politickém dění, jenže my, kdo známe myšlenkové pochody Václava Klause víme, že jestliže je mu cosi bytostně cizího, pak je to ocenění schopnosti kohokoliv jiného, nežli je on sám. Takže proč tedy?

Vysvětlení nemusí být tak komplikované a stačí se zamyslet nad Klausovou představou vlastní budoucnosti. Ti kdo věří, že se stáhne z politiky do ústraní jsou na omylu. On už v tento moment má svou budoucnost přesně a jasně narýsovanou. Tedy, alespoň ve svých úvahách a plánech. A k tomu aby se tyto plány proměnily ve skutečnost, mu schází jediné. Aby se ten, kdo příjde po něm totálně znemožnil a aby za dva, za tři roky veřejnost uronila slzičku a řekla si " Jooj za toho Klause, to bylo něco jiného, to nám bylo hej."

No a pak už bude stačit jen správně foukat a onen plamínek se rozhoří a v následujících volbách, můžeme očekát Klausovu opětovnou kandidaturu. A proč tedy zrovna Zeman? Je to prosté. Klaus si moc dobře uměl spočítat jednotlivé šance všech kandidátů. Věděl, že v úvahu připadá pouze trojice Zeman, Fischer a Schwarzenberg. Schwarzenberga podpořit nemohl, kvůli Václavu Havlovi za jehož následovníka je Schwarzenberg považován. O Fischerovi věděl, že je naprosto nezkušený a politický neprůrazný a neschopný, tudíž by taková podpora nebyla pochopena tak, jak si to Klaus představoval. Zeman ovšem, to je něco jiného. Jejích vzájemná rivalita je známá a tak podpora může být vnímána i jako akt gentlemanství.

Zkrátka, přestože se to může jevit jako spekulace, je pravděpodobné, že za Klausovou podporou Zemanovi je snaha, aby se na hrad dostal někdo horší než je on sám, někdo, koho lidé budou mít zakrátko takovým způsobem plné zuby, že další Klausovy snahy se politicky angažovat, budou přijaty příznivě. A Miloš Zeman je opravdu jediným z kandidátů, který dokáže Václava Klause v tomto směru překonat.

Hodnotit Václava Klause jako presidenta České republiky rozhodně nelze kladně, i když měl několik okamžiků, které mu slouží ke cti. Je to především jeho odpor k EU a lisabonské smlouvě. Na druhou stranu ovšem jeho nečinnost na domácí politické scéně, výběr spolupracovníků a jeho sebestřednost z něj dělají spíše smutnou postavu, mezi českými presidenty. K jeho záporům je nutno přičíst i způsob obhajování amnestie, na jejíž vyhlášení měl samozřejmě ústavní právo ovšem způsob jak toto právo obhajoval a obhajuje je nedůstojný presidenta republiky a člověk takto ješitný a urážlivý, by neměl v budoucnu zastávat žádnou ústavní funkci.

Českou republiku čeká volba nového presidenta. Zeman nebo Schwarzenberg. Moc representativní výběr ro není. V podstatě budete vybírat superstar příští pětiletky. Sympaťáka volby. Protože politicky se tito kandidáti neliší v ničem. Oba stojí na pozicích, které Českou republiku v očich světových partnerů moc nepovznesou. Ať už budete volik kohokoliv, země se i nadále bude propadat vice do područí EU a její administrace. Přesto jsem přesvědčen že volba presidenta je důležitá. Je třeba, aby se presidentem stal člověk, který ze své pozice a ze svými pravomocemi, udělá co nejméně škod.

V uplynulých 10. letech jste na této pozici měli člověka arogantního, domýšlivého, neschopného argumentace. Přesto, při jednáních s představiteli EU, dokázal svoje názory presentovat jasně a pevně. Volbou Miloše Zemana by na hrad přišel člověk, který své oponenty uráží, zesměšňuje, mentoruje a který pod pláštíkem rádoby bonmotů protivníka se snaží ponížit. To by nebyla moc dobrá vizitka.

Když jsem dával na misku vah všechna pro a proti u Karla Schwarzenberga, jasně převládla proti. Jenže těm pro vévodilo jedno, které přebilo všechny zápory. A tím je slušnost. A samořejmě znalost mezinárodního prostředí  a kontakty na místech, které mohou být zemi prospěšné.

Já volit nemohu. O to více přeju České republice a vám všem, abyste zvolili takového presidenta, který nebude dalším Klausem, protože dalšího Klause si už republika dovolit nemůže.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Král | čtvrtek 17.1.2013 11:00 | karma článku: 13,78 | přečteno: 898x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

Stále mi nejde do hlavy, proč ten ogar Zemanů v tom rádiu musel mluvit o nějaké dívčí kapele z Ruska. Teda, porozuměl jsem jeho brebentění, i jsem pochopil, že na případu těchto děvčat chtěl ukázat, že báťuška Putinojc nemá problém s politickými oponenty ale s kriminálníky Jenže...

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

Zítra se v USA slaví významný den, den veteránu. Je to pocta všem mužům a ženám, kteří nasazovali a nasazují své životy a slouží své vlasti, ať už je tomu tak kdekoliv na světě. Je to chvíle, kdy je čas se zamyslet a poděkovat těm, bez kterých by se životy v různých koutech světa neodvíjely svobodně.

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18 | Přečteno: 649x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Kašlete na Zemana, pomozte paní Michalákové

Už si myslím že toho Zemana je poměrně dost. Řečeno jeho slovy, Zeman sem, Zeman tam...přitom jsou důležitější věci, nežli tento človíček. Nesouměřitelně důležitější problematikou je nyní případ dětí paní Michalákové, které jsou už více než 3 roky zadržovány norskou stranou, bez podstatnějšího zájmu a zásahu českých úřadů. Včetně Miloše Zemana.

6.11.2014 v 11:00 | Karma: 39,62 | Přečteno: 8141x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Zbabělý brutální čin takzvaného palestinského bojovníka

Kolik ještě důkazů bude potřebovat svět, aby pochopil, že Israel má co do činění s nelidskými zrůdami, které, nejenže se neštítí používat vlastní obyvatele jako štíty, dokonce i vlastní děti. Tyto bestie v lidské kůži, ve své nenávisti ke všemu, co je převyšuje, vraždí obyvatele země, která netouží po ničem jiném, nežli po životě v klidu a míru se všemi svými sousedy.

23.10.2014 v 6:12 | Karma: 39,54 | Přečteno: 2063x | Ostatní

Václav Král

Kruh se uzavírá, trestní oznámení bylo podáno

Jak jsem napsal ve svém předchozím článku, po seznámení se s obsahem facebookové stránky citace o h.... jsem se rozhodl podat na její tvůrce trestní oznámení. Toto jsem učinil včera a dnes bych se rád v posledním svém komentáři na toto téma vyjádřil, jak k tomu proč jsem to udělal a k tomu co si o této stránce myslím.

9.10.2014 v 11:00 | Karma: 27,81 | Přečteno: 3660x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2018x
http://facebook.com/vaclavthekral