Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Daniel Landa končí

Tato informace včera prolétla sdělovacími protředky a pro mnohé byla překvapením. Jiní otevřeli šampus aby oslavili odchod nenáviděného zpěváka do muzikantského důchodu. Uzavírá se tak, zdá se, jedná kapitola rockové muziky v České republice.

Rozhodnutí Daniela Landy pro mne takovým překvapením není. Tento, nadmíru talentovaný muzikant na sebe upozornil, se svou skupinou Orlík, kdy těsně po roce 1989 na koncertech přinesli na podia takzvanou skinheadskou muziku, ale hlavně texty, které nebyly jen hloupými říkankami o zamilovaných, úspěšných mladých lidech, ale naplno říkaly to, o čem si doposud veřejnost jen šeptala. Bující kriminalita, pražské ulice plné podivných lidí, prodávající ještě podivnější zboží, všudypřítomné prostitutky, ovládané mafiemi, které nemají svůj původ v tehdejším Československu. Jistá naivita textů byla vykompenzována údernosti a hlavně pradivosti jejích výpovědi, o čemž se občané mohou přesvědčit nejlépe sami v současných dnech. Jen si vzpomeňte jak Orlík hrál že až k nám do Evropy vtrhne kdosi, kdopak asi, že nám to zkazí náladu. A ejhle. Události nedaleko České republiky  dávají Landovým textům docela za pravdu. Texty Orlíku byly označeny za rasistické, i když v nich ze skutečného rasismu nebylo vůbec nic. To že existovaly daleko drsnější kapely, to kritiky Orlíku nezajímalo. Vlastně ani nešlo o kritiku rasismu ale o to, že se objevilo něco, co má úspěch a odezvu a to bylo nutné potrestat. Z historie Orlíku stojí za zmínku jen jediná kontroverzní věc a to slavný koncert v Bzenci, kde, snad vlivem alkoholu anebo davového šílenství, Landa zpíval texty upravené tak, že to překročilo určitou mez. Ale znovu, nebyl to jen Landa a Orlík. Bohužel, byli jediní, kdo dostal za uši, jak se říká.

Nedělejme si ale iluze. Na Orlík by se zapomělo a kritici by zmlkli, kdyby se Daniel nerozhodl vydat na solovou cestu a hlavně, kdyby nevydal první dvě alba. Valčík a Chcíply dobrý víly se staly šokem. Žádné říkanky a laciné veršovánky ale mrazivé, plnohodnotné texty, doprovozené perfektní rockovou hudbou, vypracovanou do nejmenšího detailu. Bylo jasné, že Daniel hudebně vyspěl a když posléze přišel z muzikálem Krysař, nadšení fanoušku a částí odborné kritiky neznalo mezí. Jenže práve Krysař byl podle mne, začátkem hudebního konce Daniela Landy.

Další deska, Pozdrav z Fronty sice skvěle navázala na první dvě ale pak nastalo období, kdy z každé nahrávky bylo cítit, že se Daniel hledá a že tu více, tu méně tápe a opakuje svoje předchozí nápady.

Opojen úspěchem Krysaře, začal se věnovat dalším divadelním projektům a navíc se v něm probudil, jakýsi romantický duch a angažoval se v různných projektech jako Ordo Lumen Templi a další. Jako by se odtrhaval od reality, či spíše jako by realita existence společnosti v zemi, jej natolik ničila, že se uzavřel do svého světa. A aby toho nebylo málo, přidal ke svým aktivitám i adrenalinové sporty

Po hudební stránce začal stagnovat. Koncertní turné sice sršela energií ale řádové desky už nepřinášely nic, na co jeho příznivci byli po celá ta léta zvyklí. Nebyly špatné, to v žádném případě ale chyběla ta landovská energie a nabušenost.

Daniel prostě rozpustil svou energetickou potenci v mnoha projektech a na ten, který oslovoval jeho hudební fanoušky se už nedostalo.

Jeho poslední turné Vozová hradba, přestože slibovalo jakýsi návrat ke kořenům jeho tvorby bylo naopak tím nejhorším ze všech, která dosud absolvoval. Unava se projevila naplno, poté se přidaly zdravotní komplikace a to celé vyvrcholilo jeho včerejším prohlášením, že se pokusi dokončit scénické projekty a poté že s uměleckou činností končí.

Je to mrzuté, protože na české hudební rockové scéně není za něj náhrada. Není to ale žádná tragedie, protože my, co známe Daniela Landu víme, že je velká šance že se otřepe, a za rok, dva a možná dříve se vrátí, silnější a rozhodnější.

Už se na to těším.

Joo a jakže to zpívá v klipu? Jsi Čech, nikde tam neslyším Jsi EUean....

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Král | čtvrtek 25.10.2012 11:00 | karma článku: 24,07 | přečteno: 2366x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

Stále mi nejde do hlavy, proč ten ogar Zemanů v tom rádiu musel mluvit o nějaké dívčí kapele z Ruska. Teda, porozuměl jsem jeho brebentění, i jsem pochopil, že na případu těchto děvčat chtěl ukázat, že báťuška Putinojc nemá problém s politickými oponenty ale s kriminálníky Jenže...

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

Zítra se v USA slaví významný den, den veteránu. Je to pocta všem mužům a ženám, kteří nasazovali a nasazují své životy a slouží své vlasti, ať už je tomu tak kdekoliv na světě. Je to chvíle, kdy je čas se zamyslet a poděkovat těm, bez kterých by se životy v různých koutech světa neodvíjely svobodně.

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18 | Přečteno: 649x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Kašlete na Zemana, pomozte paní Michalákové

Už si myslím že toho Zemana je poměrně dost. Řečeno jeho slovy, Zeman sem, Zeman tam...přitom jsou důležitější věci, nežli tento človíček. Nesouměřitelně důležitější problematikou je nyní případ dětí paní Michalákové, které jsou už více než 3 roky zadržovány norskou stranou, bez podstatnějšího zájmu a zásahu českých úřadů. Včetně Miloše Zemana.

6.11.2014 v 11:00 | Karma: 39,62 | Přečteno: 8141x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Zbabělý brutální čin takzvaného palestinského bojovníka

Kolik ještě důkazů bude potřebovat svět, aby pochopil, že Israel má co do činění s nelidskými zrůdami, které, nejenže se neštítí používat vlastní obyvatele jako štíty, dokonce i vlastní děti. Tyto bestie v lidské kůži, ve své nenávisti ke všemu, co je převyšuje, vraždí obyvatele země, která netouží po ničem jiném, nežli po životě v klidu a míru se všemi svými sousedy.

23.10.2014 v 6:12 | Karma: 39,54 | Přečteno: 2063x | Ostatní

Václav Král

Kruh se uzavírá, trestní oznámení bylo podáno

Jak jsem napsal ve svém předchozím článku, po seznámení se s obsahem facebookové stránky citace o h.... jsem se rozhodl podat na její tvůrce trestní oznámení. Toto jsem učinil včera a dnes bych se rád v posledním svém komentáři na toto téma vyjádřil, jak k tomu proč jsem to udělal a k tomu co si o této stránce myslím.

9.10.2014 v 11:00 | Karma: 27,81 | Přečteno: 3660x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2018x
http://facebook.com/vaclavthekral