Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude válka! Bude válka?

Svět už několik měsíců žije prognostickými informacemi o tom, že Israel připravuje agresi vůči Iránu. Dokonce už i koupil nějaké území, kde bude stavět letiště. Aby  to měl blíže. Osobně jsem zastáncem takovéto akce, pokud ovšem budou splněny jisté nevyhnutelné podmínky.

Předně si ujasněme fakta. Irán pracuje na jakémsi jaderném programu, o kterém nechce s nikým diskutovat. Sice pravidelně zve zástupce mezinárodní organizace pro atomovou energii, ti ovšem většinou sedí na hotelu, protože se k práci nedostanou. V čem je problém? Jaderná energie je velmi přínostná, je li použitá k mírovým účelům. Jenže jaderná energie se dá krásně zneužít. Své by o tom mohli říct ti, co přežili Hirošimu a Nagasaki.

Irán je země, která patří, co se týče fanatického islámismu k nejradikalnějším. Projevy jeho presidenta jsou dostatečně známy a jen málokdo se nechá zmást následným blekotáním, o špatném překladu. Vyjádření předních duchovních jsou ke stažení na youtube také. A nehovoří jen o zničení Israele. Podle ních je třeba vyhladit USA, stejně jako celou západní civilizaci, protože jsme stoupenci satana. V této souvislosti vyvolává jaderný program této země veliké a oprávněné obavy. To že nejaký ajatolláh vydal zákaz výroby zbraní je irelevantní, když víme že těmto fanatikům je každá lež dobrá, jen když přinese užitek.

Iran ovšem není barbarská země, jako Severní Korea. Iránci často a bez problemů cestují a hlavně studují v zahraničí. Častým cílem je Francie ale i další evropské země. Po návratu se pak stávají nejradikálnějšími odpůrci západního způsobu života a hromadně hrozí pěstičkami směrem k USA. Vzdělanost je velice ceněný atribut Teheránu. Vzdělaný fanatik je užitečnější nežli primitiv. A právě proto si Iránci velmi dobře uvědomují, co to znamená vlastnit jadernou zbraň. Speciálně v regionu, kde to bouchá dnes a denně. Jaderná zbraň, to totiž není jen několikatunová bomba, ale mohou to být i docela malinké raketky. Nebo i ruční granáty. Je to velice žádaný obchodní artikl. Kdo jí má, může obchodovat a klást si podmínky. Podcenit takovouto hrozbu by mohlo být fatální.

Otázka preventivního útoku je široce diskutována a je předmětem spekulací. Je třeba říct důležité informace. Takovýto útok je velice nákladnou akcí a z hlediska logistiky, velice komplikovanou. Proto se hledají cesty, jak mu zabránit. Israel, ve spolupráci se spojenci stále vidí prostor pro dohodu. Poslední informace hovoří o jakémsi setkání mezi Iránem, USA a Tureckem v Turecku. Prý to dojednal Obama s Tureckým ministrem v Soulu. V Israeli se k tomuto jednání staví skepticky, nicméně jej vítají. Pokud ale selže a dohoda nebude dosažena, bude čas k akci.

A takováto akce rozhodně nebude tím, co popisuje jakýsi Grass, tedy likvidací Iránského lidu. Útok by byl veden striktně  a pouze na jaderná zařízení. Byl by krátkodobý a intenzivní. A přinesl by více škod Israeli nežli Iránu. Přesto jej podporuji, v případě, že Irán nebude ochoten jasně prokázat, že jeho výzkumy jsou mírové. Rozhodně v této chvíli o útoku rozhodnuto ještě není a co bude dál ukáže nejbližší budoucnost. Já jen závěrem dodám, že případné jaderné rakety, v rukách Islámských šílenců, by velice snadno a velice rychle zasáhly i evropské území. Možná si někdo myslí že by Evropa ušetřila za elekřinu, když by její obyvatele svítili sami, ale moc lákavá varianta to není.

Autor: Václav Král | středa 11.4.2012 19:05 | karma článku: 16,33 | přečteno: 1384x
  • Další články autora

Václav Král

Muslimové v Teplicích / i jinde /

Už druhý článek vyšel dnes na téma chování návštěvníků z arabských zemi, během jejích pobytu v lázeškém městě Teplice. Ze strany Idnes je to nesmírně záslužný počin, o to více, když si přečtete názory radních z onoho, druhdy velmi příjemného městečka.

8.8.2014 v 18:45 | Karma: 37,11 | Přečteno: 3540x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Nechte už konečně Israel na pokoji a bude mír

Dělá mi stále větší problémy pochopit ty, kteří svou nenávist, vůči státu Israel maskují za jakousi rezoluci OSN, přičemž spoléhají na nechuť případných čtenářů, ověřit si fakta a seznámit se s událostmi tak, jak probíhaly. Málokdo dnes ovšem otevřeně přizná a naplno řekne : " Já ty židáky nenávidím ", raději mlátí prázdnou slámu a dovolávají se čehosi, co skončilo dříve, než se povedlo to uskutečnit.

31.7.2014 v 11:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Islám do České republiky nepatří

Islám není, a nikdy nebyl součástí evropské kultury. Přestože lze v různých zemích vysledovat jeho vliv, jedná se o působení marginální, které je spíše dílem osobností nežli následkem religiozního vlivu. Mnozí obdivovatelé tohoto politicko filozofického učení dnes rádo poukazuje na jakási muslimská propojení s evropskou civilzací, je to vše ovšem jen v rovině přání, které je otcem myšlenky.

22.7.2014 v 11:00 | Karma: 41,79 | Přečteno: 3720x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Smrt v Gaze

Na válce není nic hezkého. Lidé se snaží zabít jeden druhého, většinou pro spory tak malicherné, že je k neuvěření, že takovéto banality mohou stát lidské životy. Bohužel, ve válce umírají nejen dospělí ale i děti a to je na válce to nejhroznější, to nejodpornější. A smrt pramálo zajímá, na které straně oběť stála, komu fandila, koho podporovala. Smrt si nevybírá. Ve válce obzvláště ne.

17.7.2014 v 11:00 | Karma: 24,20 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Příměří v Gaze

Když jsem včera ráno četl o tom, že Israel souhlasil s klidem zbraní, nemohl jsem tomu uvěřit a přiznávám, že první věta, která ze mne vypadla byla současně otázkou : " To se zbláznili, nebo co?" Příměří trvalo několik málo hodin a já pochopil že se jednalo o promyšlený krok a musel jsem se v duchu všem, které jsem nepochopil omluvit.

16.7.2014 v 11:00 | Karma: 31,76 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:06

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

Pronájem bytu 1+1, 36 m2, Moravská Třebová
Pronájem bytu 1+1, 36 m2, Moravská Třebová

Jiráskova, Moravská Třebová - Předměstí, okres Svitavy
9 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2019x
http://facebook.com/vaclavthekral