Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Barry Meeker, cesta ke svobodě.. Lipno 1975

Svět má své hrdiny. Patří mezi ně i člověk, který v letech 1974 a 1975 svou odvahou a neohrožeností dostal z komunistického pekla na západ skupinu obyvatel tehdejší NDR. Tím člověkem byl Barry Meeker. Pilot, který získal své zkušenosti v bojích ve Vietnamu a poté pracoval v Alpách u záchranné služby.

Během války ve Vietnamu byl celkem sedmkrát sestřelen. V roce 1974 jej v Mnichově, kam přesídlil, kontaktoval právník, který chtěl z východního Německa dostat na západ svou rodinu. Meeker podnikl celkem dva lety, během kterých z bývalého Československa, z oblasti Lipenské přehrady do Německa převezl celkem osm uprchlíků. Jednalo se o občany bývalé NDR, kteří tak dostali možnost spojit se se svými rodinami.

Poslední let, se uskutečnil v srpnu 1975 a zdaleka neměl tak snadný průběh, jako dva předchozí. Meeker měl za úlol vyzvednou skupinku, dvě ženy a jednoho muže, kteří podle instrukcí měli čekat na určeném místě. Uprchlící ovšem, pravděpodobně ve zmatku anebo díky neznalosti terénu, čekali o několik desítek metrů mimo místo přistání a než doběhli k helikoptéře, objevila se i hlídka pohraniční stráže. Muži se podařilo naskočit ovšem mladší z žen upadla a těžce si poranila nohu. Na pomoc jí přispěchal Meekerův společník Tadeusz Kobrzynski, který dívku doslova vhodil dovnitř. Mezitím ovšem doběhla její matka, která rovněž upadla a nemohla se vlastními silami zvednout. Kobrzynski se snažil pomoci i jí, ovšem nešlo to a navíc pohraničníci začli střílet. Meeker křičel ať ji tam nechá a naskočí, ovšem Kobrzynski v hluku motorů neslyšel a navíc dvě ze střel Meekera zasáhly. Jedna do lokte a druhá mu roztříštila žebro. Pilot věděl že stíhačky pravděpodobně vystartovaly a že další čekání znamená jistou smrt.Proto nechal Kobrzynskiego a ženu na zemi a s ostatními odstartoval. Na Rakouské hranice to bylo 5 minut letu, ovšem krev z jeho rány znehodnotila mapu, takže musel letět zpaměti. Stíhačky skutečne odstartovaly, ovšem na místo dorazily 7 minut po nahlášení a v té době už byl Barry Meeker mimo území republiky. Z Rakouska přeletěl do Německa, do Traunsteinu, 30 kilometrů ve vnitrozemí a přistál v prostoru nemocnice. V tomto okamžiku mu zbývalo palivo na 80 vteřin.

Část medií jej poté kritizovala jako dobrodruha, ovšem většina veřejnosti západního Německa jej přijala jako hrdinu, který neváhal nasadit vlastí život, pro svobodu druhých. Jaký vlastně Barry Meeker byl, o tom vypovídají jeho nadřízení z armády. Absolvent Columbia University, plynně hovořil šesti jazyky. Nositel purpurového srdce a tří leteckých medailí a dále pak bronzové hvězdy a letckého kříže.

Československá media pochopitelně okamžitě spustila halasnou kampaň, na kterou se pamatuji i já. Barryho Meekera označila za piráta a banditu, který střílel po nevinných občanech. Ze svobodné evropy bylo možno se doslechnout o padajících hlavách v protivzdušné obraně státu. Ozvaly se i jakési podivné hlasy ze západního Německa, které jménem právních organizací odsuzovaly a soudily tyto akce, jako akce pirátské a oficiální místa dokonce zvažovala jakýsi postih, za nedodržení leteckého plánu. Dnes už je těžko soudit, zda to bylo míněno vážně anebo se jednalo o kosmetickou berličku pro východní blok. Horší ovšem bylo, že helikoptéra byla zničena a nebyla pojištěna.Škody ovšem nakonec zaplatila organizace, která se starala o uprchlíky z východu.

Osudy zadržených nebyly nijak veselé. Kobrzynski dostal 6 let, žena 2 roky a Barry Meeker, v nepřítomnosti 10 let. Jeho osud se ovšem naplnil 16.4.1982 kdy se v Oklahomě se svou helikoptérou zřítil.

Což mi ovšem připomíná zprávu z tisku, kterou jsem četl snad minulý rok, kde jakýsi pisálek oznamuje, že Barry Meeker se proměnil v alkoholika a pije a pije.Dodávám že se jednalo o České periodikum.

Co dodat. Možná někdo namítne, že toho tolik neudělal. Opak je pravdou. Každý zachráněný život, který byl spasen díky jeho odvaze, je toho důkazem.

 

Autor: Václav Král | úterý 1.2.2011 6:05 | karma článku: 35,31 | přečteno: 6469x
  • Další články autora

Václav Král

Mahmoud Abbas požádal OSN o mezinárodní ochranu

Tak jsem se dočetl, že Abbas požádal OSN o ochranu a protože mne tato informace zaujala, začal jsem pátrat po přesném znění jeho žádosti. Nic jsem nenašel. Možná jsem hledal špatně a možná celý text je tajný nebo prostě novinářům nestál za zveřejnění. I když, to pochybuju, protože mnozí novináři přímo lační po moudrech tohoto pána. A tak jsem přemýšlel, co v oné žádosti mohlo asi být.

14.7.2014 v 10:53 | Karma: 30,26 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Historie se opakuje

Před pár dny, když Israel oznámil, že zahajuje vojenskou operaci proti teroristum z Hamasu v Gaze, a poté co světoví politici vyjádřili podporu Israeli bránit své území, napsal jsem v jedné diskusi, že za pár dní bude vše jinak. Bohužel, jako mnohokrát předtím, jsem se v tomto směru vůbec nemýlil.

11.7.2014 v 11:00 | Karma: 26,92 | Přečteno: 1300x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Vražděte, bude vám odpuštěno

V souvislosti s vraždou tří israelských studentů se brzo určitě objeví výzvy k odpuštění a smířlivosti. Ostatně, už několik málo hodin po nalezení mrtvých těl, se pokrytci ozvali. Zatímco ministerský předseda Velké Británie Cameron vyjádřil následujícím akcím Israele plnou podporu, Barack Obama, jen vystrašeně volal po rozvaze a klidu. Jak dlouho ale ještě budeme muset být klidní a rozvážní a poslední případ z Israele není rozhodně jediným případem, který vyvolává obavy a strach.

1.7.2014 v 11:00 | Karma: 36,61 | Přečteno: 2068x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Petice proti plnému uznání Islámu v České republice

V souvislosti se skandálním, naštěstí pouze krátkodobým zrušením facebookového profilu protivníků islamizace se šířeji objevily informace o petici, která se týká odporu proti plánovanému plnému uznání Islámu na území České republiky. Jedná se o elektronickou petici a právě v tom je její největší slabina.

24.6.2014 v 11:00 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1683x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Co znamená zrušení protiislámistické skupiny na Facebooku?

Odpověď je jednoduchá, prostá. NIC. Tedy, kromě toho, že pár naivních pseudohumanistů, křepčí ve víru radosti nad tím, jaký se jím podařil husarský kousek. Jenže i oni sami vědí, že je to vítězství značně sporné, ve svém výsledku naprosto nevýznamné. A kdo ti lidé vlastně jsou? Myslím že je načase, pojmenovat je pravými jmény.

21.6.2014 v 7:07 | Karma: 39,07 | Přečteno: 2896x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2019x
http://facebook.com/vaclavthekral