Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Quo vadis ?

Možná je to věkem. A tak i když se cítím jako věčným student, mám občas dojem že mě život ( je mi 50+ ) , aspoň něco naučil a pokud skutečně ano, tak se nemůžu zbavit dojmu, že naší společnosti hrabe… jinak řečeno kape na maják,

Myslím si to už dlouho, ale odvahu o tom psát ( Komu tady hrabe ? Mě , nebo těm okolo ? ) mi dodaly až zveřejněné úvahy jiných. Nejsem sám. Tak jo.

Zákony

Žijeme v demokratické společnosti. Zákony demokracie formulovala antika a restaurovala je francouzská revoluce. A ten základní zákon je daný : Rovnost, svoboda, bratrství. Zbytek jsou prováděcí vyhlášky. Některý z našich postkomunistických parlamentů se dokonce chlubil kolik zákonů, tj. prováděcích vyhlášek přijal.

Jsou moje žluté ponožky  urážkou cítění mého zeleného souseda ? Do jaké míry ? Kolik je zelených sousedů. Můžu mít žluté ponožky v sobotu po novoluní ? Mohu nosit žluté ponožky v kombinaci s zelenými trenýrkami?  Není tato kombinace genderově nebo rasově urážlivá.?

Předpověď počasí na idnes deklarovala pro dnešek +8, a bylo  + 4 a zima jak v psinci. Můžu idnes žalovat a vysoudit zimní bundu?

Někde jsem četl názor, že principy demokracie, tj. systému v kterém, žijeme, jsou dané a v dnešní době by se  měli zákony odstraňovat a ne rozšiřovat.

Za mě ano, člověk který s hlavou v igelitovém pytlíku,  strčenou do mikrovlnky, oděn do  růžových elasťáků,  balancujíce na laně nad Macochou si zaslouží maximálně tak Darwinovu cenu a ne zákon o zákazu natahovat přes propasti polyproplylenové lana.

 Volby

30% národa volí ANO, 51% zvolilo fosílii prezidentem. Je hlas jako hlas demokratický ? Všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější, ( Orwell, Farma zvířat.) Na první pohled antidemokratické tvrzení, vždyť „ Rovnost, svoboda, bratrství.“ Ale inspiroval mě názor Borise Akunina, ruského spisovatele, současné době v emigraci, který se zamýšlí nad povinným voličským průkazem.  Chceš rozhodovat o dění ve společnosti? Fajn. Máme demokracii, tak klidně. Ale, když chceš rozhodovat tak  taky dokaž , že víš , o čem rozhoduješ. Akunin, navrhuje systém voličských oprávnění, srovnatelných s řidičákem.  Víš co jsme, kde jsme, jakou máme ústavu, zákony, historii,  HDP,  jaké jsou u nás politické strany a co reprezentují ? 99 ze sta bodů, tady máš průkaz a vol si.

Za mě ano. Koblihy, pětistovka k důchodu,  konec konců známý prvorepublikový předvolební guláš, bez ohledu na preference, opravdu žijeme ve společnosti, kde kobliha a slíbené pětikilo rozhodují o tom ,kam směřuje naše civilizace ?

Budoucnost

Většina obyvatel si myslí, že posledních třicet let žijeme v kapitalismu . Jenže v jakém ? Definice  Marxe jsou dávno mimo. Pana továrníka nahradili korporace a anonymní akcionáři. S úplně odlišným uvažováním. Faktické výsledky jsou nahrazeny teoretickými čísly a celý systém žije na bázi monopolu, takový východoevropský socialismus verze 2.0.  Vrcholným představitelem tohoto kapitalismu u nás je podle mne pan Babiš, dotacemi a monopolem si zajišťuje ekonomickou efektivitu, politickou činností a vlastnictvím médií pak patřičné P.R:

Kolega Jaroslava Duška, herec a psycholog vystupující pod pseudonymem Pjér La Šéz v některé ze svých přednášek  říká, že přichází nová doba, éra Majitelů se mění na dobu Hospodářů.

Za mě ano. Údajně u nás vyhynulo 85% hmyzu. A všichni jsou v pohodě. Zmizelí ptáci, kteří nemají co žrát nikoho netankují.

Na řepkoidní zemi shlíží Babiš v čapce Silné Česko.

Do tepláků ho dostane snad jen force majeure. A my zatím splácíme hypotéky, absolvujeme meetingy, brainstormingy , vyplňujeme dotazníky a podáváme elektronická hlášení.

Tak se chová Hospodář? A není to o Babišovi ani o hradní fosílii , místo Babiše klidně Ocásek,a místo fosílie Car , ale ta logika. Příjde Vám to normální ?

Autor: Václav Dlouhý | středa 15.5.2019 23:01 | karma článku: 16,27 | přečteno: 501x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

Dnes byl v Moskvě odsouzen opoziční politik Alexej Navalný na 2 roky a 8 měsíců vězení nepodmíněně. Nezájem Ruska o světové mínění je samozřejmost, ale Kreml odsouzením demonstruje i nezájem o vlastní zákony.

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Šaškárna Navalného nebo Zemana ?

Naše hradní ztělesnění všeho moudra po delší době opět promluvilo a hodilo mezi spodních deset milionů zase pár intelektuálních perel. Mne osobně zaujaly jeho perly o Navalném.

1.2.2021 v 8:25 | Karma: 28,64 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

Několikrát jsem chtěl v poslední dny napsat blog na téma další kremelské zvrhlosti, ale než jsem se k tomu dostal, tak režim vyrukoval s další a další. Teď ale klesl opravdu na dno. Pro boj s opozicí zneužívá i děti.

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

Dnešní odpoledne jsem spolu s dalším milionem diváků sledoval stream o návratu Alexeje Navalného do Moskvy. Návrat nuly, jak ho označují místních kremlotrolové, byl docela dramatický a odhalil ubohost současného Putinova režimu.

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

Tento týden ruský politik oznámil, že ukončuje svoji rekonvalescenci v Německu a v neděli 17.1. se vrací do Moskvy. Leteckou linkou Berlín-Moskva ruské společností s výmluvným názvem Poběda ( Vítězství).

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21 | Přečteno: 760x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Novotný by měl z ODS odejít sám, míní Stanjura. Děkuji za názor, řekl starosta

19. května 2024  14:07,  aktualizováno  14:25

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný...

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty, s SPD by mělo vládní většinu

19. května 2024  13:42

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s...

Ukrajina zničila ruskou minolovku, drony poškodila rafinerii ve Slavjansku

19. května 2024  13:12

Sledujeme online Zničili jsme minolovku ruské černomořské flotily, ohlásili v sobotu večer ukrajinští námořníci. V...

Malostranský zápisník: Chcimír, nebo mírotvorce? Kdo spolkl ropuchu?

19. května 2024

Premium Nechceme slevu zadarmo – a při hlasování o skvělém migračním paktu se statečně zdržíme! ODS už...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Seznam rubrik