Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem rád , že jsem Čech a žiju v Česku.

Nebo v Čechách, Tcheco, ?????,a one small country in central Europe. Prostě tady. Věčně nás něco štve a to i oprávněně, ale z druhé strany mám dojem, že si někdy neuvědomujeme, že se máme docela dobře.

Tedy možná ne jako jednotlivci, ale stát. A že nám chybí hrdost.

Řekl bych, že jsem průměrný cestovatel, Evropu mám skoro celou, chybí mi Řecko, Albánie ,Rumunsko, Lucembursko, Portugalsko, Lotyšsko, Estonsko, Island, Arménie, Azerbajdžán, Vatikán, Melilla a Monako, zbytek mám. Sakra. Chybí mi toho ještě docela dost :-). Pokud beru diamantové doly v Jakutsku, jako podmíněnou Evropu, tak mám ještě Kazachstán, Kubu a Čínu. Jo a Turecko a Severní Kypr ( za Evropu to neberu).

Mám rád německou, rakouskou švýcarskou organizovanost, upřímně nechápu francouzskou svébytnost, jako by se nemohli rozhodnout jestli jít do Německa nebo do Itálie, miluji italský a španělský design a atmosféru. Prostě běžný Čech , kterého začátkem devadesátých vypustili z ostnaté klece šťastně prohlubujícího se socialismu.

Bohužel nejvíc času jsem strávil v dnes už neexistujícím SSSR, 5 let a nástupnickém Rusku 3 roky. A proto i většina mých blogů souvisí s touto tématikou. Prostě proto, že si myslím, že vím o čem mluvím, teda píšu.

Milion chvilek pro demokracii.

Pana Babiše jsem nikdy nevolil a to z jednoho důvodu. Sice jen z doslechu, ale setkal jsem se s ním dávno před jeho politickými ambicemi. A moje , snažím se, maximálně objektivní charakterisika je :

+ je to ohromný workoholik,

- damascénský meč lze údajně vykovat , že ostří má tloušťku molekuly železa. Existuje rčení „ na hraně zákona“, Ohledně pana Babiše , se mi vždy vybaví scéna , kde Babiš kráčí po ostří damascénského meče šířkou v onu molekulu a mírně se naklání na tu stranu , která symbolizuje zákon. Jako podnikatel „ pryč, na tohle nemám !“, ale současně respekt,

Ale jako občan s volebním právem tohle prostě nechci. A Rusko mě v tom inspiruje. Vždyť V.V. Putin začínal stejně. A jako Putin měl haluz, že v letech 2000-2014 stabilně rostla cena ropy a to tak, že jeho mafie prostě nestíhala rozkrást státní rozpočet tak i Babiš nestihl za roky expanze ekonomiky , která probíhala absolutně nezávisle od jeho aktivit, šlohnout z rozpočtu tolik, že by to voliči pocítili. Takže je u svých voličů za hrdinu, zatím ( než příjde období krize). A já osobně proto podporuji snahy zbavit se Babiše co možná nejdříve. Milion chvilek pro demokracii. Za mě , Ano, tedy ano, tedy souhlas.

A první důvod, proč jsem rád za to, že jsem Čech je video jednoho z hlavních ruských opozičních blogů na Youtube „ Zprávy z supervelmoci“ . V Moskvě v srpnu 2019 proběhly demonstrace proti falsifikaci voleb do Moskevského parlamentu, největších demonstrací se zúčastnilo několik desítek tisíc lidí a sankcemi byly drakonické, tresty , několik desítek demonstrantů je souzeno, nebo už i odsouzeno na tresty v rozmezí 3-5 let nepodmíněně , za hození papírového kelímku, za dotyk do policejní helmy a za podobně nebezpečné aktivity. „ Zprávy z supervelmoci“ v daném blogu tvrdí : podívejte se jak to vypadá v Evropě, 300.000 lidí na demonstraci, prakticky bez účasti policie a nikdo zatčený. Když se přestaneme bát a bude nás 300.000 tak to ani Putin nezvládne.

 

Druhý důvod. Ukrajinský Rus Alexandr Ševcov a jeho blog , kde natáčí na Prague Pride 2017. Sleduji jeho videa delší dobu a líbí se mi. Rus z Oděsy, který neakceptuje velkoruskou propagandu, ale snaží se pochopit Evropu. Prague pride očividně nechápe, ostatně já taky ne, navíc někteří zůčastnění jsou skutečně magoři. Ale jako Čech i tak jsem rád, že u nás něco takového je. I dementi třískající lahvemi od piva o stěnu se mají právo prezentovat.

Třetí důvod. Příběhy z kolejí. Blog pražského tramvajáka, věnovaný stupiditě řidičů a chodců v pražské MHD. Ano situace jsou občas brutální, ale nepostrádají svoje kouzlo, jako rytíř ze Star Wars na 1:00 minutě videa. A navíc Praha z pohledu kamery v tramvaji je fakt hezká.

Když čtu literaturu z 30 let občas mne zaujalo to, jak byl hlavní hrdina hrdý na to že pochází z Čech a tak mě napadá, že možná přišla doba tu hrdost obnovit ? A pokud ji obnovíme, tak možná i pan Babiš uzná, že sice je podnikatel na úrovni Trumpa , ale není tou pravou osobou pro řízení státu , a pan Zeman uzná, že má vtipné bonmoty ale tahle kvalita k reprezentování státu nestačí.

Možná jsem naiva, ale bylo by to hezké, kdyby nás ve světě reprezentovaly a stát řídily skutečně politické osobnosti. Ale myslím si, že na to máme, pokud změníme myšlení, uvědomíme si že máme být na co hrdí a začneme od námi zvolených představitelů požadovat fakta a ne bláboly.

Autor: Václav Dlouhý | pátek 22.11.2019 20:31 | karma článku: 14,40 | přečteno: 640x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

Dnes byl v Moskvě odsouzen opoziční politik Alexej Navalný na 2 roky a 8 měsíců vězení nepodmíněně. Nezájem Ruska o světové mínění je samozřejmost, ale Kreml odsouzením demonstruje i nezájem o vlastní zákony.

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Šaškárna Navalného nebo Zemana ?

Naše hradní ztělesnění všeho moudra po delší době opět promluvilo a hodilo mezi spodních deset milionů zase pár intelektuálních perel. Mne osobně zaujaly jeho perly o Navalném.

1.2.2021 v 8:25 | Karma: 28,64 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

Několikrát jsem chtěl v poslední dny napsat blog na téma další kremelské zvrhlosti, ale než jsem se k tomu dostal, tak režim vyrukoval s další a další. Teď ale klesl opravdu na dno. Pro boj s opozicí zneužívá i děti.

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

Dnešní odpoledne jsem spolu s dalším milionem diváků sledoval stream o návratu Alexeje Navalného do Moskvy. Návrat nuly, jak ho označují místních kremlotrolové, byl docela dramatický a odhalil ubohost současného Putinova režimu.

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

Tento týden ruský politik oznámil, že ukončuje svoji rekonvalescenci v Německu a v neděli 17.1. se vrací do Moskvy. Leteckou linkou Berlín-Moskva ruské společností s výmluvným názvem Poběda ( Vítězství).

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21 | Přečteno: 760x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Vstupenky na MS v hokeji s iDNES Premium. Získejte ho jen za 49 Kč na 3 měsíce

3. května 2024,  aktualizováno  6.5 9:09

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Věčný hledač čehokoliv. P.S. kašlu na interpunkci :-)

Seznam rubrik