Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Propásne Petr Nečas svou historickou šanci?

Nečasova vláda je svými 16 ti procenty podpory, nejméně populární od roku 1994. Přesto pozice samotného předsedy ODS ve své straně a volební výsledky ostatních proreformních stran, dávaly premiérovi v povolebním období takový dostatek sil, o jakém se v nedávné minulosti žádnému ministerskému předsedovi ani nesnilo. Je zajímavé, že např. Mirek Topolánek se ve vzájemném srovnání ukázal jako opravdový krizový manažer, který zahajoval reformní kroky s ohromnou nejistotou ze stran parlamentu, ale i prezidenta, kteří naopak Nečasovu vládu, a jeho osobně, zatím jednoznačně podporují.

 

Kvality vůdce

Petr Nečas naopak vypadá, že svým mandátem totálně promrhá. Základem všeho je, že premiér nemá zřejmě dostatečné vůdcovské kvality. K takovým jistě patří přísnost a rozhodnost, nicméně ne zbrklost a jednání z pozice síly, anebo přílišné naslouchání a podléhání nátlakovým skupinám. Tím právě projevuje svoji slabost.  Nátlakové skupiny nenesou zodpovědnost, Petr Nečas ano.

 

Moudrost, nadhled, férovost se ztrácejí z jednání Petra Nečase. Naopak se stále více projevuje nejistota a jednání z pozice síly, které ústí až do silné arogance, jako v případě odborů.  Čím dál více se ukazuje,  že předseda ODS je sice pracovitý, myslí mnoho věcí dobře, je ale spíše nadstandardní úředník, než politik s kvalitami opravdového vůdce.

 

Stěžejním a primárním úkolem Petra Nečase je nastavit správně reformy a nepromrhat svůj čas a mandát. Nadstandardně se pojistil koaliční smlouvou. Dodržuje však sám Petr Nečas tuto smlouvu? Pokud není lídr morálním vzorem a nedodržuje úmluvy, co pak může očekávat od lidí, které vede?

 

Za pár dní vyprší ultimatum VV. Petr Nečas by měl znovu pozvat k jednání nejprve VV bez TOP 09 a následně všechny zainteresované strany. Má ale šanci něco ještě vůbec dohodnout? Nepodléhá příliš mnoha tlakům ze všech stran, a je dostatečně silný jim odolávat? Proč neprovede rozumnou diskusi se zaměřením na jeden hlavní cíl, a to nepropásnout šanci a udržet schopnost vlády, pro položení kvalitních základů reforem a jejich realizaci?  V opačném případě bude mít v historii celkem smutné místo a naše země ztratí další roky potřebné pro svoje ozdravení.

 

Je zřejmé, že každá strana chce tzv. zachovat svou tvář  a získat plnění svých požadavků. Na jakou tvář  ale hledíme? Na tu, která si chce za každou cenu zachovat nebo znovuzískat preference, nebo takovou, která ukazuje především zodpovědnost, tedy tu tvář, kterou tolik v povolebním období strany proklamovaly?

 

První chyby

Petr Nečas udělal jednu z prvních chyb, když toleroval ultimatum od VV již v povolebním jednání. Pozice ministra vnitra a další ... To je prostě mezi partnery naprosto nepřijatelná, nátlaková taktika a plodí další nedůvěru a silnější tlaky a protitlaky. Petr Nečas už tehdy mohl  v mnohém řešit problém nedostatečné kvalifikace nezkušených politiků pro určité resorty tím, že hned zpočátku by např. splnil hlavní požadavek VV, jíž byl důsledný boj s korupcí. Poskytnout jim tedy dostatečnou zodpovědnost a pravomoci pro tuto oblast. Jeho nejednoznačný přístup, až skoro lavírování v této otázce, kdy naopak neumožnil zodpovědnému činiteli za potírání korupce plný výběr svých spolupracovníků, byl nejen neprofesionální, ale zároveň tím odjistil Pandořinu skřínku dnešních svárů.

 

Petr Nečas by měl iniciovat co nejdříve podněty k legislativním a dalším opatřením k tomu, aby VV mohli být plně zodpovědní za potírání rakoviny systému, tedy korupce.

 

Otázkou je, jak mocné vlivy zainteresovaných stran na něj působí. Jeho míra liknavosti v této otázce může být  potom indikátorem toho, jak moc je pod reálnou kontrolou má. Zda je schopný dostatečné očisty strany od vlivů, které důvěryhodnosti ODS neprospívají a zároveň důležitých reformních kroků. Jestli je schopný dostatečně delegovat pravomoci, aby nebyl zahlcen přemírou detailů a neunikalo mu poslání, na které má mandát.

Petru Nečasovi nic jiného nezbývá, než se dohodnout. Pokud jeho vláda nedostane důvěru, otvírá se tady prostor pro nové volby s patřičnými volebními následky. Při současné nepopulárnosti všech vládních stran je zřejmé, že by všechny vlivné posty byly opět přeobsazeny a co je podstatné, lidmi z druhého názorového a idologického spektra.

 

Včerejší pozdní jednání opět nic nevyřešilo

Nedostatek zkušeností VV, faktický síla předsedy Radka Johna, resp. vliv Víta Bárty na vedení strany, nejasnosti kolem motivů a praktik pana Bárty, neustálé vytváření ultimát, to vše snižuje váhu této strany a likviduje její image v očích veřejnosti. Pokud se vládní koalice rozpadne, bude muset VV veřejnosti věrohodně vysvětlit, zda učinili vše, pro naplnění hlavního účelu vlády. Oslabování vlády výměnou jejich kompetentních ministrů za neodborné straníky, není jistě rozumný požadavek. Rovněž jako lpění na požadavcích, jejichž realizace je vzhledem k současné situaci nereálná nebo předčasná. Není chybou Petra Nečase, že VV si sami zhatili možnost mít i nadále čtyři ministry a např. současný ministr dopravy byl navržen právě Věcmi Veřejnými.

 

VV by si měli uvědomit, že podmiňování jejich setrvání ve vládě dalšími ministerskými posty, navíc lidmi, kteří neznají danou problematiku a ani fungování daných resortů, je jako měnit zkušené, silné veslaře za slabé benjamínky. Zvláště pak tehdy, když celá loď čelí nejen silné bouři, ale zcela evidentně se i potápí. Vyřizovat si touto formou účty s některými zkompromitovanými ministry, bez jednoznačných důkazů, by měli až tehdy, až loď dopluje do nejbližšího přístavu a s nákladem, který tam měla dovézt.

 

Již v povolebním blogu jsem zmiňoval důležitost co nejvyšší kompetence vybíraných ministrů. VV svými požadavky ukázala neskromnost a nedostatek pokory. Svými ultimáty pak uličnictví a nezodpovědnost. Přitom mohli ovlivňovat dění ve vládě mnohem lépe, z hlediska svých požadavků, kdyby např. iniciovali posílení či vznik dostatečných dozorujících a kontrolních orgánů v rámci jednotlivých ministerstev, či jinde, kde by to bylo pro boj s korupcí a plýtváním podstatné. Lpěním na určitých číslech, bez ohledu na realitu, mohou přijít o všechny podstatné principy, které chtěli prosadit.

Měli by ve svých požadavcích též zohlednit fakt, že jejich působení v kontextu hlavního záměru boje proti korupci, je kompromitováno nejen minulým, ale i současným působením pana Bárty, který i nyní má na dění ve straně nadstandardní vliv.

 

ODS a VV, pokud se nebudou schopné dohodnout, budou muset počítat nejen s výměnou ve vedení stran, ale i fatálním poškozením jejich image pro další volby, které mohou být i předčasné.

 

Měli by konečně jednat tak, aby to bylo dlouhodobě dobré především pro občany a ne pro jejich privátní motivy. Je liché se domnívat, že někdo bude poslouchat VV nebo ODS ukazující jeden na druhého jako viníka nezdaru reformních procesů. Petr Nečas dostal mandát a je na jeho schopnostech vysvětlit racionální motivy svého jednání nejen Věcem Veřejným, ale především  společnosti.

 

 

Ten třetí vzadu, který se momentálně směje, je TOP  09. Nastávající volby by je neměli zásadně poškodit, stěží ale prosadí svůj program, když bude u moci ČSSD. V současném seskupení mají stále velkou šanci prosadit maximum ze svých programových požadavků. Jejich distancování se od současných problémů, nebo prosazování radikálnosti pro jejich řešení, je tudíž pouze nemoudrou, krátkozrakou politikou. Už vůbec by pak  neměli být tou silou, která ukončuje jednání, stěžejní pro další, zdárné pokračování koalice.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tom Vácha | pondělí 27.6.2011 19:04 | karma článku: 12,16 | přečteno: 1355x
  • Další články autora

Tom Vácha

Prezident Pavel by se měl zasadit o mnohem účinnější pomoc devastované Ukrajině,

v podobě urychlených dodávek potřebných vzdušných sil, letectva a dalekonosných raket, nikoli jen se zlomkovým dosahem těch ruských.

10.7.2023 v 21:00 | Karma: 16,25 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Tom Vácha

Zvítězilo férové jednání, upřímnost a kompetentnost

Tyto atributy jednoznačně charakterizovaly jednoho z kandidátů, a zároveň nově zvoleného prezidenta, a to i přes jeho přechodné zdravotní problémy, s kterými musel v posledním týdnu předvolební kampaně zápolit.

31.1.2023 v 9:06 | Karma: 20,11 | Přečteno: 394x | Diskuse| Politika

Tom Vácha

Vzrůst epidemie vyžaduje zodpovědnější osobní přístup

Opravdu nechápu výmluvy všech, co se nenechali a nenechají očkovat a přitom nemají žádné zdravotní důvody, aby tak neučinili.

28.10.2021 v 14:44 | Karma: 8,44 | Přečteno: 164x | Diskuse

Tom Vácha

Opravdu chceme takového premiéra?

Jako červená nit se táhnou a množí důkazy o lživém, podvodném a sebestředném jednání premiéra Babiše. Přitom mu naprosto nevadí, že takové jednání oslabuje pozici naší země mezinárodně a škodí zcela evidentně našim národním zájmům.

8.10.2021 v 8:27 | Karma: 22,69 | Přečteno: 643x | Diskuse| Politika

Tom Vácha

Nezvolení Petra Fialy nebylo náhodné

Nejen předvolební, ale i celé povolební období slyšíme z médií, na téměř každodenní bázi, striktně jakékoli odmítání spolupráce s hnutím ANO. Za žádnou cenu a za žádných podmínek. Zkostnatěle a bez ohledu na výsledky voleb.

27.11.2017 v 18:30 | Karma: 38,80 | Přečteno: 1897x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Při vystoupení prezidentského kandidáta se v Mexiku zřítilo pódium. Zemřeli čtyři lidé

23. května 2024  6:39

Čtyři lidé zemřeli a dalších 15 utrpělo zranění, když se zřítila konstrukce scény, na níž...

Konec týdne bude ve znamení přeháněk a bouřek. Nejdeštivější bude pátek

23. května 2024  6:30

V následujících dnech počasí u nás bude ovlivňovat nevýrazná oblast nízkého tlaku vzduchu, a tak...

Děti podle obžaloby sprchovala ledovou vodou i bila. Vychovatelku soudí za týrání

23. května 2024  6:30

Soud v Českých Budějovicích začne dopoledne projednávat kauzu týrání dětí ve věku do tří let....

Čína chce vyzkoušet bojové kapacity. Zahájila další cvičení v okolí Tchaj-wanu

23. května 2024  6:13

Čínská armáda ve čtvrtek v okolí Tchaj-wanu zahájila cvičení, do kterého zapojila různé druhy...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1032x
obyčejný člověk

Seznam rubrik