Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo je pravý profesionál a koho volit?

Je to snad ten, kdo o profesionalitě často mluví, poukazuje hlavně na druhé, aby zakryl své profesionální nedostatky, nebo ten, kdo profesionálně především jedná a to dlouhodobě?

Posledním velkým propagátorem profesionality byl a je prezident Zeman. Ten však sám svým jednáním, jak v minulosti, tak i v současnosti za svého prezidentství, prokázal svůj častější než zdrávo neprofesionalismus, nejen v zahraničním, ale i v domácím dění.

 Strana, které je čestným předsedou a která nese i jeho jméno, doposud žádné stabilní profesionální chování nevykázala, ba právě naopak. Není divu. Tato strana ctí ideje svého duchovního vůdce.

Pan Rusnok, kterého za profesionála lze považovat, ovšem v SPOZ nefiguruje a zřejmě ví i proč.

 

Je těžké rozhodování koho volit. Nelze už věřit klasickým stranám, které měly ten největší vliv na dění v naší společnosti v celém porevolučním období. Svůj kredit nicméně již dávno promrhaly.

Nejde přitom pouze o ODS, která se potřebuje řádně očistit. Pouhá nedávná výměna ve vedení této strany, v osobě relativně důvěryhodné paní Němcové, rozhodně neznamená očistu v celé straně.  I její nedávný vůdce Nečas profesionálně zcela selhal a i paní Němcová s ním byla v úzké spolupráci.

 

Topce 09 nemůže pomoci ani jinak sympatický pan Schwarzenberg. Jako prezident ano, ale ve straně tahá za nitky extrémně nedůvěryhodný pan Kalousek, který ač slovy pravičák, tak přesto zvyšující daně, oproti předvolebním slibům. Zde je též cesta do slepé uličky, nemluvě o jeho necitlivých, neprofesionálních opatřeních v sociální sféře a mnohých stále nevyjasněných aférách, v kterých přímo, či nepřímo figuroval.

 

 Sociální demokracie je vedená naprosto nezkušenými veličinami v oblasti reálného života. Ovlivnitelnými mladíčky, kteří zasedli do poslaneckých lavic rovnou z těch školních. V době hospodářského růstu promrhali jeho potenciál a s navrhovanými opatřeními a idejemi nutně povedou  zemi k dalšímu zbytnění byrokracie, k demotivaci pro podnikání a zadlužení na úkor dalších generací.

 

Všichni tito tzv. profesionální politici, ať napravo či nalevo, bez patřičných zkušeností většiny pracujících, byli v politice, opírajíc se o bohaté prebendy, již příliš dlouho a přestali mít, nebo ani nikdy neměli, kontakt s běžnými starostmi většiny obyčejných lidí.

 

Měli dost dlouhou dobu na to, aby ukázali co v nich je a výsledky jejich konání jsou přitom více než tristní. Doposud prokázané případy špatného státního hospodaření a korupčních skandálů jsou pouze špičkou ledovce problémů, s kterými se stát a jeho obyvatelstvo musí, muselo a dlouho ještě bude muset potýkat. Promrhané peníze pak chybí tam, kde jsou nejvíce potřeba. Nemůže za to přitom pouze státní exekutiva, i opozice se na současném stavu velkou měrou podílela, ať už byla v jakékoli barvě.

 

 

Je třeba přerušit legálně posvěcené loupežné penězovody, kde např. exekuční systém je toho zářným příkladem, s téměř milionem exekucí ročně a s obdobným počtem lidských tragédií, bez řádné možnosti dovolání se ke spravedlnosti.

 Je třeba dát šanci novým subjektům, hráčům na politickém poli, kde jejich minulost posledních dvaceti let je dostatečným kritériem jejich profesionality a potenciální úspěšnosti. Těm subjektům, které už prokázaly, že umí odpovědně hospodařit se svěřeným nebo vlastním majetkem, ale zároveň dokážou být prokazatelně sociálně citlivé a vnímavé.  Těm subjektům, které mají znalost nešvarů a dokážou se proti nim jasně ozvat a bojovat proti nim. Těm subjektům, které mají dostatečné znalosti, schopnost a odhodlání změnit věci k lepšímu.

Na nás voličích pak je, abychom těmto novým politickým veličinám dali i odpovídající sílu, tyto změny provést. Dali jim co největší mandát.

 

Je načase, aby tzv. profesionální politici okusili v praxi plody svého jednání v běžném neprivilegovaném životě, bez příjmů mnohokrát přesahujícím průměrný příjem našeho občana, bez prebend a výhod. Nejlépe aby úplně opustili poslanecké lavice a uvolnili prostor lidem, s bohatými životními zkušenostmi a ne pouze se zkušenostmi z poslaneckých lavic, kde začali již dávno zahnívat, neb si myslí, že tyto posty budou mít již nastálo, a dle toho i jednají.

 

Jednou za čtyři roky máme my obyčejní smrtelníci možnost tuto situaci ovlivnit. Nebojme se strašení klasických politických stran příkladem Věcí veřejných. I díky nim se mnohé korupční aféry a příklady nehospodárnosti ukázaly na povrchu.

Potřebujeme ale větší profesionalitu v prosazování změn, ačkoli se zdráháme dávat např. šanci člověku s velkým majetkem a vlivem na mediální sféru. Po bližším zkoumání však zjistíme, že např. za osobou Andreje Babiše jsou dlouhodobě znatelné výsledky, schopnost vybudovat a řídit velkou společnost a vytvářet hodnoty. Nikoli tedy krást, lhát, tunelovat a neplnit předvolební sliby. Jednoduše škodit většině našich spoluobčanů v prokazatelných formách.

 

 Je mi naprosto jedno, že jako mladík se Andrej Babiš přihlásil ke komunistům. Pouze z této strany se dalo dění tehdy oficielně ovlivnit (viz též rok 68) a ani naše sametová revoluce by neproběhla, nebýt rozkladného působení mezi komunisty samotnými. Určitě by neproběhla tak sametově. Tento strašák je právě lacinou populistickou vlnou stávajících mocenských struktur, bojících se o svá pohodlná místa a zoufale se snažících si je udržet.

 

Andrej Babiš nikomu jako mladík neublížil, naopak. Později pak dal práci velkému množství lidí a i z jeho daní se platí mnohé rozvojové, či sociální programy. Nemá jachty a opulentní paláce, ač si je může dovolit a jistě si je i zaslouží, na rozdíl od současné nomenklatury, která si nakupovala za peníze daňových poplatníků a svým působením způsobila tragédie u statisíců lidí. Své prebendy dává přesto bezostyšně na odiv.

I pan Sobotka, lídr soc.dem., si pořídil bydlení z peněz daňových poplatníků, určených pro jiné účely, než byl jeho plat. Je snad takové jednání morální pro osobu poslance, předsedy strany, natož potenciálního premiéra?

 

Současná nomenklatura si především nahrabala, přesto za to nenese vůbec žádnou zodpovědnost. Je třeba to změnit a využít možnosti, kterou jednou za čtyři roky máme. Nepromarněme ji. Dejme šanci lidem, za kterými je profesionalismus dlouhodobě více než znatelný, a kteří mají na to, potřebné změny provést a prosadit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tom Vácha | čtvrtek 24.10.2013 14:50 | karma článku: 12,55 | přečteno: 490x
  • Další články autora

Tom Vácha

Prezident Pavel by se měl zasadit o mnohem účinnější pomoc devastované Ukrajině,

v podobě urychlených dodávek potřebných vzdušných sil, letectva a dalekonosných raket, nikoli jen se zlomkovým dosahem těch ruských.

10.7.2023 v 21:00 | Karma: 16,25 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Tom Vácha

Zvítězilo férové jednání, upřímnost a kompetentnost

Tyto atributy jednoznačně charakterizovaly jednoho z kandidátů, a zároveň nově zvoleného prezidenta, a to i přes jeho přechodné zdravotní problémy, s kterými musel v posledním týdnu předvolební kampaně zápolit.

31.1.2023 v 9:06 | Karma: 20,11 | Přečteno: 394x | Diskuse| Politika

Tom Vácha

Vzrůst epidemie vyžaduje zodpovědnější osobní přístup

Opravdu nechápu výmluvy všech, co se nenechali a nenechají očkovat a přitom nemají žádné zdravotní důvody, aby tak neučinili.

28.10.2021 v 14:44 | Karma: 8,44 | Přečteno: 164x | Diskuse

Tom Vácha

Opravdu chceme takového premiéra?

Jako červená nit se táhnou a množí důkazy o lživém, podvodném a sebestředném jednání premiéra Babiše. Přitom mu naprosto nevadí, že takové jednání oslabuje pozici naší země mezinárodně a škodí zcela evidentně našim národním zájmům.

8.10.2021 v 8:27 | Karma: 22,69 | Přečteno: 643x | Diskuse| Politika

Tom Vácha

Nezvolení Petra Fialy nebylo náhodné

Nejen předvolební, ale i celé povolební období slyšíme z médií, na téměř každodenní bázi, striktně jakékoli odmítání spolupráce s hnutím ANO. Za žádnou cenu a za žádných podmínek. Zkostnatěle a bez ohledu na výsledky voleb.

27.11.2017 v 18:30 | Karma: 38,80 | Přečteno: 1897x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Konec týdne bude ve znamení přeháněk a bouřek. Nejdeštivější bude pátek

23. května 2024  6:30

V následujících dnech počasí u nás bude ovlivňovat nevýrazná oblast nízkého tlaku vzduchu, a tak...

Děti podle obžaloby sprchovala ledovou vodou i bila. Vychovatelku soudí za týrání

23. května 2024  6:30

Soud v Českých Budějovicích začne dopoledne projednávat kauzu týrání dětí ve věku do tří let....

Čína chce vyzkoušet bojové kapacity. Zahájila další cvičení v okolí Tchaj-wanu

23. května 2024  6:13

Čínská armáda ve čtvrtek v okolí Tchaj-wanu zahájila cvičení, do kterého zapojila různé druhy...

Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu

23. května 2024

Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1032x
obyčejný člověk

Seznam rubrik