Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pa(ndu)roubek na Hradě

Rok 2010 je obdobím, kdy se silně projevují dopady světové hospodářské krize, ale bude také tzv. rokem supervolebním. Čekají nás volby do PS, které měly proběhnout již loňský rok na podzim. Ale  Jiří Paroubek, který nejdříve podporoval předčasné volby na podzim vzápětí opět otočil kormidlem o 180 stupů a otočil se čelem vzad, jak bývá jeho "dobrým" zvykem, a volby tak zrušil. Dále zde máme komunální volby a senátní. Kromě těchto voleb se ale tento rok také rozhodnou další volby, které ovšem proběhnou až za pár let a to jsou prezidentské volby.

Jak je možné, že letošní rok rozhodne prezidentské volby, které se budou konat až v lednu 2013? Stačí nám k tomu pouze prostý výpočet. Sociální demokracie získá ve volbách do PS okolo 80 poslanců. V senátních volbách neobhajují socialisté ani jeden jediný mandát, zato ODS celých 18 mandátů. Kdyby tedy socialisté získali kolem deseti senátorů, měla by zhruba čtyřicetičlenné zastoupení v Senátu. V součtu by to znamenalo existenci stodvaceti volitelů prezidenta, přičemž ke zvolení hlavy státu je nutných 141 hlasů. Cesta na hrad je pro Jiřího Paroubka, který se touto ambicí nikdy netajil, otevřená!

Škoda mluvit. Vedle Miroslava Kalouska dělá Jiří Paroubek "nejchytřejší" tedy spíše nejvychytralejší politiku. Velice pěkně ji předvedl, když rozbil státní rozpočet na rok 2010. Celý rozpočet byl založen na tzv. Janotově balíčku. Další propad příjmů v roce 2010 měl být kompenzován dvěma způsoby - padesát mld. mělo pocházet z vyšších daní a dvacet miliard z úspor. Jaký byl výsledek? Předseda ČSSD Jiří Paroubek tehdy v PS vytvořil hlasovací koalici, která vymazala plánovaných 20 miliard na straně úspor. Následně obsloužil své voličské skupiny, pro něž je politika synonymem rozdělování a přerozdělování cizích peněz.

Jiří Paroubek zvítězí ve volbách, ale co dál? Svým voličům sice přerozdělil peníze, ale způsobil možná nejhorší deficit v dějinách ČR. Pro malé srovnání, v roce 2008 byl schodek státního rozpočtu necelých dvacet miliard korun, v roce 2009 přesáhl 190 miliard a stejně tak tomu bude bezpochyby v tomto roce. Co s tímto dramatickým zadlužováním chce Paroubek dělat? Může jít cestou Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse nebo sebe samého a nedělat prostě nic. Pokud tím ovšem nemyslíme další zvýšení daní, které dále snižují konkurenceschopnost českých firem, a tedy zvýšení nezaměstnanosti, jež vyvolá zvýšené sociální náklady, které bude muset stát získat z nových daní a půjček.

Výsledek bude, že přesně ty vrstvy voličů, které předseda ČSSD koncem roku 2009 tak skvěle finančně "obsloužil" (učitelé, státní zaměstnanci, zemědělci), půjdou z měsíce na měsíc o dvacet třicet procent dolů s platem. Přesně tak, jak se to děje v předluženém Lotyšsku a v menší míře i v Maďarsku. Je sice chytré vyhrát finančním trikem volby, ale co s důsledky podobného triku? Anebo se snad Jiří Paroubek a celá ČSSD začne konečně chovat jako politik a provede velký manévr. Spočívat bude v tom, že moc, kterou mu jeho voliči v létě dají, užije také k něčemu jinému než k dláždění budoucí cesty na Hrad a vyřizování účtů s těmi, kdo ho v opozici kritizovali.

Autor: Oldřich Vachala | pátek 26.2.2010 14:39 | karma článku: 33,85 | přečteno: 1944x
  • Další články autora

Oldřich Vachala

Souboj "Titánů"

ČSSD si volí nového předsedu - šéfa všech obyčejných lidí. Na výběr má ze dvou kandidátů, kteří ovšem nejsou zase až tak rozdílní. Jedním je dosavadní "předseda"a poslanec Bohuslav Sobotka, který se stal předsedou ČSSD, když Jiří Paroubek nečekaně odešel z čela ČSSD po tzv. Jyrrhově vítězství v posledních parlamentních volbách. Druhým kandidátem je poslanec, hejtman JMK a předseda Asociace krajů Michal Hašek.

18.3.2011 v 13:38 | Karma: 18,15 | Přečteno: 1209x | Diskuse| Politika

Oldřich Vachala

Bigamista Rath mravokárcem

Středeční jednání v Poslanecké sněmovně se opět proměnilo v pouťové divadlo. Při tomto jednání Sněmovny se dostalo v debatě i na přítelkyně zúčastněných ochotníků (politiků). Poslanec, středočeský hejtman, podnikatel ve zdravotnictví a sběratel předraženého umění David Rath (ČSSD) vzkázal premiérovi Petru Nečasovi (ODS), aby se zabýval svými přítelkyněmi a udělal si pořádek ve vlastní rodině.

5.2.2011 v 16:49 | Karma: 30,81 | Přečteno: 2392x | Diskuse| Politika

Oldřich Vachala

Haškovi už to mnohožidelnictví nejspíš pomátlo mysl

Rozhodnutí radních KDU-ČSL a ČSSD o zrušení víceletých gymnázií ohrožuje životy studentů a diskriminuje přístup žáků ke vzdělávání v jednotlivých částech našeho kraje (JMK). Asi těmito slovy by šlo shrnout naprosto nesmyslné a nesystémové rozhodnutí krajské rady v čele s naším hejtmanem, poslancem, předsedou asociace krajů a kandidátem na předsedu ČSSD panem Michalem Haškem, mužem mnoha židlí, ale jednoho pozadí.

28.1.2011 v 7:00 | Karma: 17,51 | Přečteno: 1347x | Diskuse| Politika

Oldřich Vachala

Blanický rytíř Jirka Paroubek

Expředsedu ČSSD jsem tento týden sledoval v Hyde parku na ČT 24 a musím uznat, že za tu dobu, co se stáhnul z politického výsluní nevyprchalo nic z jeho arogantnosti a lačnosti po moci, snad jen k tomu přibyla velká dávka ješitnosti. Jedno se bývalému premiérovi ČR musí nechat - ikdyž delší dobu není hvězdou politického spektra a každý den nepřichází s novou tiskovkou ke všemu co si jen dokážeme představit, jak jsme byli zvyklí, tak Jiří Paroubek nezahálí. Na svém serveru Vaše věc pravidelně komentuje aktuální politické dění a s nikým si nebere servítky.

12.12.2010 v 12:00 | Karma: 33,16 | Přečteno: 2003x | Diskuse| Politika

Oldřich Vachala

Haškovi tři svatí na Hradě

Přeborník v mnohožidelnictví, poslanec, předseda Asociace krajů ČR, donedávna zastupitel obce Drásov, stínový ministr zemědělství, kandidát na předsedu ČSSD a náš pan hejtman, to je Michal Hašek. Nedávno se Mišulka rozhodl, že nás ještě před Vánoci ztrestá, pobaví a někoho možná povzbudí. Co tak závratného náš pan hejtman udělal? Pouze vyjmenoval tři prezidentské kandidáty ČSSD. Těžko říct, jestli nad těmito prezidentskými kandidáty přemýšlel tak horlivě, až sám uznal, že ČSSD vlastně nemá žádného opravdového kandidáta na prezidenta nebo pouze chtěl ukázat, že prezidentem ČR může být kde kdo a dodat tak odvahu budoucím kandidátům na prezidenta (tedy pokud se konečně dočkáme přímé volby hlavy státu.

10.12.2010 v 7:30 | Karma: 20,59 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2210x
Ten, kdo chce zachovat tajemství, musí zachovat tajemství, že má tajemství k zachování