Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jiří Pé - lékař veřejných financí nebo dědek kořenář?

Včerejší ekonomická konference pro mne byla lákadlem dne. Ani ne tak pro svůj obsah, jako pro své excelentní obsazení. Do hlavní role sám sebe obsadil Jiří Paroubek, který si zmiňovanou konferenci vzal pod záštitu. Jak už to bývá, magická formule v podání dvou slov - "Jé Pé", zaručuje bouři vášní a obav a zaručený tahák pro diváky a novináře.

 

Vůbec jsem se nepozastavoval nad tím, proč záštitu převzal pod svá křídla Jiří Paroubek - přeci jenom, je to ekonom na slovo vzatý, s titulem Ing. a mnohaletou zkušeností v oboru veřejného stravování a pohostinství. Koho by také překvapilo, že ekonom Jiří Paroubek "povede" konferenci v takovém duchu, v jakém ho podal. Velice mi to připomnělo časy dávno minulé, jež mnozí z nás znají, mnozí si je ještě dobře pamatují jak osobně či zprostředkovaně pomocí československého filmového týdeníku či záznamů ze zasedání ÚV KSČ či pomocí záznamů ČST, které vysílá ČT24, stalo se před 20- ti lety, kdy si soudruzi navzájem slibovali plnění plánu vysoko nad 100% a kdy je jejich prvořadým a osobním úkolem zlepšovat ekonomickou situaci v ČSSR.

Paroubek zde jasně vylíčil, kdo nejspíše za krizi může, kdo ji prohloubil a kdo ČR pomůže se z ní dostat. Nic jiného se také od Paroubka samozřejmě čekat nedalo - v tomto směru je již průhledný jako kouřové sklo, kdy občas to co řekl vlastně neřekl, či řekl něco podobného, ale bylo to překrouceno nebo snad - "to snad musí být pane moderátore, nějaký můj starší výrok". Však Jiřího kolotoče již dobře známe. Poté se na scéně zjevil druhý expert, nejoblíbenější z oblíbených, pan Bohumil Sobotka. To jest druhý ekonomický expert, hned po panu Havlovi, který svůj "ekonomický prim" dokáže všude potvrdit, hned jak přijde a otevře ústa, každého přesvědčí o tom, že ekonomem je vlastně každý, kdo si vychodil základku a umí do pěti napočítat, ikdyž v podání pana Havla je někdy 1+1 oněch proklamovaných pět. Tak tedy ekonomická dvojka Bohumil Sobotka - musím podotknout opravdový ekonomický expert s právnickým vzděláním prohlásil, že i ČSSD bude šetřit, dokonce tak usilovně, aby v roce 2014 byl deficit jen 3% HDP.

Ale přeci jen, pan Paroubek zastínil všechny. On je ten, kdo jasně a rozhodně ukázal tu pravou a jedinou cestu k prosperitě a stabilitě. Jak tedy zní recept na ozdravení veřejných financí, na který nemohou přijít nejlepší ekonomové a neshodnou se na něm? Pan Paroubek nám ho předepíše všem - tedy skoro všem. Jeho ozdravná kůra je velice jednoduchá, ale přitom je geniální a pan Paroubek zde opět poukázal na svůj důvtip. Zvýšíme daně. To je ono! Zvýšíme Vám daně, aby jsme se my všichni měli dobře. A na druhé straně další zvyšování výdajů státu, které jsou nezbytné pro ozdravení veřejných financí, tak tedy: mateřská se vrátí na loňskou úroveň, nové novomanželské půjčky, podpora stavby malých bytů ve městech, půjčkami pro studenty ze stavebního spoření a určitě mnoho dalšího, co by se dalo najít a určitě se v budoucnu najde.

Aby toho nebylo málo, v Ekonomice na ČT24 se večer sešli ekonomičtí experti ODS a ČSSD - tedy pan Kocourek a již umiňovaný pan Havel. Pan Havel zde ještě dopiloval co bylo potřeba: Obnovíme daňovou progresi, zvýšíme daně firmám a totéž uděláme s daněmi na tabák a tvrdý alkohol  i poté, co tato daň stoupla od 1. ledna.  Lidem s vyššími příjmy se zvýší daně. Korporátní daň stoupne, poté co klesla od nového roku na 19%, na 21%. Sociální pojištění zaměstnanců se také vrátí na původní úroveň - tedy opět 12,5 % namísto dnešních 11%.

Na závěr si musím vypůjčit trefný komentář jednoho z kolegů blogerů: "Jediný držitel sexymozku v ČR, politik s posláním od vyšší bytosti a oblíbenec Zeleného Raoula - Jiří Vissarionovič Paroubek ve svém projevu načrtl jak si jeho ČSSD představuje cestu ke světlým zítřkům. Vždyť je to tak jednoduché. Majetné, úspěšné a pracovité zdaníme (spíše by se dalo říct přímo obereme), neschopným, líným a hloupým to rozdáme. Všechno zregulujeme, jen stát bude určovat co se má vyrábět a za kolik. Napravíme zvrácený příklon ke konzumu, stát bude určovat, jak lidé mají přemýšlet, co jim má líbit a jak mají trávit svůj volný čas." (pan Šimoník)

 

Autor: Oldřich Vachala | pátek 22.1.2010 11:41 | karma článku: 23,28 | přečteno: 1917x
  • Další články autora

Oldřich Vachala

Souboj "Titánů"

ČSSD si volí nového předsedu - šéfa všech obyčejných lidí. Na výběr má ze dvou kandidátů, kteří ovšem nejsou zase až tak rozdílní. Jedním je dosavadní "předseda"a poslanec Bohuslav Sobotka, který se stal předsedou ČSSD, když Jiří Paroubek nečekaně odešel z čela ČSSD po tzv. Jyrrhově vítězství v posledních parlamentních volbách. Druhým kandidátem je poslanec, hejtman JMK a předseda Asociace krajů Michal Hašek.

18.3.2011 v 13:38 | Karma: 18,15 | Přečteno: 1209x | Diskuse| Politika

Oldřich Vachala

Bigamista Rath mravokárcem

Středeční jednání v Poslanecké sněmovně se opět proměnilo v pouťové divadlo. Při tomto jednání Sněmovny se dostalo v debatě i na přítelkyně zúčastněných ochotníků (politiků). Poslanec, středočeský hejtman, podnikatel ve zdravotnictví a sběratel předraženého umění David Rath (ČSSD) vzkázal premiérovi Petru Nečasovi (ODS), aby se zabýval svými přítelkyněmi a udělal si pořádek ve vlastní rodině.

5.2.2011 v 16:49 | Karma: 30,81 | Přečteno: 2394x | Diskuse| Politika

Oldřich Vachala

Haškovi už to mnohožidelnictví nejspíš pomátlo mysl

Rozhodnutí radních KDU-ČSL a ČSSD o zrušení víceletých gymnázií ohrožuje životy studentů a diskriminuje přístup žáků ke vzdělávání v jednotlivých částech našeho kraje (JMK). Asi těmito slovy by šlo shrnout naprosto nesmyslné a nesystémové rozhodnutí krajské rady v čele s naším hejtmanem, poslancem, předsedou asociace krajů a kandidátem na předsedu ČSSD panem Michalem Haškem, mužem mnoha židlí, ale jednoho pozadí.

28.1.2011 v 7:00 | Karma: 17,51 | Přečteno: 1347x | Diskuse| Politika

Oldřich Vachala

Blanický rytíř Jirka Paroubek

Expředsedu ČSSD jsem tento týden sledoval v Hyde parku na ČT 24 a musím uznat, že za tu dobu, co se stáhnul z politického výsluní nevyprchalo nic z jeho arogantnosti a lačnosti po moci, snad jen k tomu přibyla velká dávka ješitnosti. Jedno se bývalému premiérovi ČR musí nechat - ikdyž delší dobu není hvězdou politického spektra a každý den nepřichází s novou tiskovkou ke všemu co si jen dokážeme představit, jak jsme byli zvyklí, tak Jiří Paroubek nezahálí. Na svém serveru Vaše věc pravidelně komentuje aktuální politické dění a s nikým si nebere servítky.

12.12.2010 v 12:00 | Karma: 33,16 | Přečteno: 2003x | Diskuse| Politika

Oldřich Vachala

Haškovi tři svatí na Hradě

Přeborník v mnohožidelnictví, poslanec, předseda Asociace krajů ČR, donedávna zastupitel obce Drásov, stínový ministr zemědělství, kandidát na předsedu ČSSD a náš pan hejtman, to je Michal Hašek. Nedávno se Mišulka rozhodl, že nás ještě před Vánoci ztrestá, pobaví a někoho možná povzbudí. Co tak závratného náš pan hejtman udělal? Pouze vyjmenoval tři prezidentské kandidáty ČSSD. Těžko říct, jestli nad těmito prezidentskými kandidáty přemýšlel tak horlivě, až sám uznal, že ČSSD vlastně nemá žádného opravdového kandidáta na prezidenta nebo pouze chtěl ukázat, že prezidentem ČR může být kde kdo a dodat tak odvahu budoucím kandidátům na prezidenta (tedy pokud se konečně dočkáme přímé volby hlavy státu.

10.12.2010 v 7:30 | Karma: 20,59 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2210x
Ten, kdo chce zachovat tajemství, musí zachovat tajemství, že má tajemství k zachování