Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pražské rikši - oživení nebo brzda?

V loňském roc jsem byl u zrodu projektu Velotrixi v Praze. Byl jsem mezi prvními řidiči, vyzkoušel jsem si tři měsíce, co je to vozit turisty, používat jazyky a moc mě to bavilo, nehledě na to, že výdělek byl řekněme nadprůměrný. Poslední dobou však Velo provází neustálé problémy. Proč? Protože Praha nepochopila filosofii této přepravy. Jde přeci o zábavu, sightseeing a také o ekologii. V následujícím článku se o Velo dozvíte vše, co jako řidič můžu říct Vám...

Velotrixi si loni ve Varech zařídil i Pavel LiškaZbyněk Vacek

Co je vlastně Velotrixi?

Od května loňského roku brázdí ulice staré Prahy zvláštní tříkolová vozítka. Mnozí lidé se za nimi otáčejí nebo si je fotografují. Tato vozítka jsou vlastně „moderní rikši“, které se prohánějí již ve třiceti městech po celém světě. Loni byla novinkou například v Rize (Lotyšsko), déle už jezdí třeba v Berlíně, Londýně, Kjótu, Osace či Amsterdamu. Jedná se o ekologická vozítka na lidský pohon, jejichž účelem je doprava v centru měst po místech, kam nemohou auta. Tato vozítka přispívají k oživení městské atmosféry, dají se využít na projížďky městem anebo si je lze objednat na určité akce jako jsou svatby, slavnosti a třeba happeningy. Tato vozítka slouží také (ale ne především) jako reklamní média. Zprvu byla na vozidlech reklama na Mattoni, a lidé si mysleli, že řidiči rozdávají zdarma vodu, nyní je reklama na Vodafone, a mnozí občané ale i turisté se nás ptají jak nastavit telefon či kde koupit kredit.

 Co Velotrixi nabízí?

Velotrixi (zkráceně Velo) nabízí několik typů služeb. Tak například projížďka centrem města, která trvá něco přes 45 minut a během které uvidíte vlastně vše důležité Vás vyjde na 600 korun. Dělají se i další typy projížděk z nichž nejlevnější je za 200 korun, trvá asi 15 minut a prohlédnete si při ní všechno podstatné na Starém Městě. Někomu se ta cena může zdát nadsazená, ale věřte, že kdybyste měli čekat patnáct minut na autobus, určitě by Vám to připadalo jako dlouhá doba. Za cenu 200 korun lze využít Velo i jako taxi, z bodu A do bodu B v centru města, ale vězte, že s taxislužbou nechce mít náš projekt ekologických vozítek nic společného. Jde nám hlavě o to, aby se klient dobře bavil, aby co nejvíce viděl a aby odcházel s pocitem uspokojení. Naší ambicí je stát se součástí hlavního města, takovou atrakcí, a reprezentovat jej v dobrém světle.

Velotrixi má ale i problémy…

Ano, to je bohužel pravda. Jak jsem již říkal, Velo jezdí ve více než třiceti městech po světě, ale jedině v Praze má tento projekt problémy. Například nám radnice Prahy 1 odmítla odsouhlasit pravidelné trasy a místa k stání, která by nám usnadnila život všem. Takhle se Velo nesmí zastavit, protože by to mohlo být bráno jako zábor veřejného prostranství. Málokdo však ví, že Velo váží 150 kilogramů, a že tedy řidiči musejí vlastně jezdit v kuse 10 hodin denně, o víkendech dokonce 12. Ve finále to znamená, že řidič nemá šanci si odpočinout. Naštěstí strážníci Městské police Praha jsou velice shovívaví, a k finančním sankcím přistupují až když je jasné, že nám nejde o odpočinek, ale chceme přilákat zákazníka. Navíc někteří řidiči tvrdí, že když musí popojíždět, způsobují tím vlastně větší zábor a více překážejí, k nim se já přidávám také.

Jak je to s motorem?

Teď jsi uhodil hřebíček na hlavičku. Je pravda, že Velo má na předním kole v bubnu elektromotor, jehož odběr je maximálně 200 Wattů. Kdyby byl motor silnější, Velo by přestalo být ze zákona kolo. Pro srovnání, kuchyňský mixér má 750 Wattů. Tento motor se dá spustit jedině když řidič šlape, Velo je vybaveno senzorem, který to pozná. Dosáhne-li však řidič rychlosti 11 km/h, motor se automaticky vypne. Tento motor slouží pro případy, kdy řidič nezvládá vlastní silou pohánět naložené Velo.

Smí Velo na pěší zóny?

Na tuhle otázku se nedá odpovědět obecně. Velo smí na ty pěší zóny, kam mají povolený vjezd cyklisté. Velo je totiž typ jízdního kola, proto smí na silnice, na pěší zóny s vjezdem pro kola, cyklostezky a značené cyklotrasy.

Město si ztěžuje, že Velo zpomaluje již tak pomalou dopravu v centru…

Tak tahle stížnost se mi jeví jako absolutní nesmysl. Srovnejte sami: koňské drožky jedou rychlostí do 7 km/h, jsou široké a nemohou tedy být v malých pražských ulicích předjížděny. Stará auta, provádějící projížďky Prahou jedou sice rychleji, ale přesto ne tak, aby nebrzdila dopravu a s jejich šířkou je také nepředjedete. A další věcí je, že veteráni mají nedokonalé spalování a tím přispívají ke znečištění ovzduší. Velo není tak široké, jezdí průměrně 12-15 km/h, a když je za ním auto (Velo má zrcátka, takže řidič ihned pozná, že za ním auto je), vyhne se ke kraji vozovky a auto má dostatek místa pro předjíždění. Když se Velo dostane náhodou do zácpy, jede stejně rychle jako auta a není tedy důvod si stěžovat.

Kdo vlastně je za celým projektem?

Projekt realizuje a celý financuje firma Bartercard spol. s.r.o. za přispění výtěžků z reklamy na vozidlech. Musíte si uvědomit, že pořizovací cena jednoho vozidla je 7000 Euro a o toto vozidlo je třeba neustále dbát, aby bylo v dobrém stavu. V jiných zemích se většinou na financování podílí i město, ve kterém Velo jezdí, Praha je však i v tomto výjimkou.

Co bys mi řekl k projektu závěrem?

Velo je určitě jednou z nejlepších věcí, kterou se Praha může pochlubit. Jako atrakce pro turisty i alternativní způsob ekologické dopravy centrem je Velo tím nejlepším způsobem. Zkuste si do něj sednout a svézt se, sami uvidíte! Doufám, že tento skvělý projekt bude pokračovat, a že Praha 1 si svoje nepříznivé stanovisko k nám rozmyslí. Vždyť naši řidiči jsou milí mladí kluci i holky, stále usměvaví a připravení Vám pomoci. Lidé se nás ptají na cestu, líbíme se jim, jezdí s námi a to je důkazem, že tento projekt funguje. Kdyby nám město vyšlo vstříc, budeme radním vděčni.

 

Ptal se mě Ondřej Vacek (můj bratr)

Autor: Zbyněk Vacek | pátek 20.7.2007 19:58 | karma článku: 16,94 | přečteno: 2246x
  • Další články autora

Zbyněk Vacek

Konec rikš v Praze?

Skončí v Praze ve světě tak populární ekologická vozítka - rikši Velotrixi? A proč?

22.6.2008 v 13:01 | Karma: 17,10 | Přečteno: 1638x | Diskuse| Cestování

Zbyněk Vacek

AZ-Foto? To už ne!

Při výrobě fotografií se může stát mnoho věcí. Špatné chemikálie vám rozhodí barvy, špatný papír má vliv na životnost fotky a špatné služby...

6.11.2007 v 9:04 | Karma: 12,16 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Společnost

Zbyněk Vacek

Ukaž chapadla, Chobotnice!

Poslední dobou se opět rozviřují vášně kolem kotroverzního návrhu stavby národní knihovny Jana Kaplického, zvané též Blob, Mimozemské hovno či Hlen, na Letné. Udělal jsem si soukromý průzkum v mém okolí... Jak dopadl? Čtěte dál...

23.10.2007 v 20:48 | Karma: 11,78 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Společnost

Zbyněk Vacek

Sobotní Sokolení - "Pochavala" ČOS

Ano... tak "úžasnou" akci jako bylo Sobotní Sokolení jsem snad ještě nezažil. V Patnáscti sokolovnách v Praze bylo možné udělat si několikero Fit-Testů a vyzkoušet si jaké to je, chodit cvičit do Sokola. Na akci přišlo ale pekelně málo lidí. Proč je tomu tak? Přečtěte si tento článek, který by mohl být i otevřeným dopisem České Obci Sokolské...

21.9.2007 v 11:38 | Karma: 9,08 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Zbyněk Vacek

Dražší pražská MHD... Proč?

Jako běžný obyvatel Prahy a jako jeden z mála, který nemá auto, využívám MHD denně. Poslední dobou se však mluví o poměrně vysokém zdražení jízdného. A to až na 30 korun za jízdenku. Proč ale?

21.9.2007 v 10:57 | Karma: 11,54 | Přečteno: 1437x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:35

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Zostřená bezpečnost bude v Česku kvůli MS do konce září, oznámil Rakušan

30. dubna 2024  13:30

Od konce dubna do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1833x
Jsem středoškolský učitel angličtiny a blog má proto, abych si každé dva roky vzpomněl na to, že chci něco neodkladně sdělit národu (a taky na to, abych si jednou za dva roky vzpomněl na to, že mám blog).