Zamyšlení nad efektivností dnešního Ruska

Ruské HDP je mnohem menší než HDP USA. Ruské vojenské výdaje dosahují jen 10% vojenských výdajů USA. Přesto Rusko sesadilo USA z pozice dominantní pozice supervelmoci a jeho boj s islamisty je mnohem efektivnější než ten Americký.

Nejdřív několik údajů: Rusko má nominální HDP 1,85 bilionů USD – USA má nominální HDP 16,9 bilionů USD -, tedy výkon americké ekonomiky je 9x vyšší než ekonomiky ruské. Evropská unie má HDP 18 bil USD. Takže EU plus USA mají téměř 19x vyšší ekonomicky výkon než Rusko. USA a EU mají dohromady 820 milionů obyvatel a Rusko pouhých 145 milionů.

Výdaje na "obranu" (správně by mělo být na zbrojení, ale Orwelovská mluva je všudypřítomná) : USA — 569,3 miliardy dolarů, Čína — 190,9, Velká Británie — 66,5, Rusko — 53,2, Francie — 52,7

HDP Ruska je na úrovni HDP Itálie. Přesto Itálie kolabuje pod náporem volání na 911 typu: "Je tady loď s x sty uprchlíky bez kapitána a ti lidé se topí. Zachraňte je!" A Rusko efektivněji likviduje islámské radikály v Sýrii, než koalice cca 40 zemí pod vedením USA.

Přitom podle stávající ekonomické teorie by tomu mělo být právě naopak. Ruské klíčové podniky (energetika a zbrojení) jsou převážně v rukou státu a měly by být neefektivní. Naopak energetika a zbrojení v celém západním světě je v soukromých rukou a tudíž prý nejefektivnější jak je to jen v celém vesmíru možné. Ruský stát by měl být semeništěm korupce a budování US vojenské infrastruktury korupce prosté (když chce někdo poučovat o korupci a odstraňovat ostatní korupční vlády, jako to dělají US ambasády po celém světě, nejspíše sám doma žádnou korupci nemá).

Rádio Svoboda - s odvoláním na vojenského analytika Igora Sutjagina - uvádí, že první dva týdny bombardování stály Rusko 545 milionů rublů (207 milionů korun). Rozhlasová stanice k tomu uvádí, že ruská armáda pořádá každoročně mnoho cvičení a manévrů, které jsou výrazně dražší než nasazení kontingentu v Sýrii.

Tj. méně než 1 mil US$ denně (byť jiné údaje uvádí 5 mil US$ denně) a podle předběžných vyjádření nebude nutné zvyšovat obranný rozpočet! Vojáci mají prostě jen místo cvičení opravdové "ostré střelby".

Pro srovnání: Válka v Iráku stála USA 720 milionů dolarů denně. 

 

Závěr: Nejspíše bude potřeba přepsat ekonomickou teorii. Hlavně tu část týkající se HDP. To se týká mimochodem i uprchlíků, kteří jsou dle propočtů HDP pro EU prý požehnáním. Přesto všichni tuší, že ekonomice škodí. Bohužel ekonomická teorie nám poskytuje na zkoumání jevu právě jen to HDP, takže se kritici nemají o co opřít.

 

 

 

 

Autor: Jiří Vaca | sobota 7.11.2015 13:41 | karma článku: 29,93 | přečteno: 1112x