Léta se mluví o tom, že USA ztratí pozici světové velmoci č.1

Dlouho se nic nedělo, takže si mnozí mysleli, že ty hlasy mluví z cesty. Když se naplnil čas, vše proběhlo nečekaně rychle. Dá se dokonce říci, že se tak stalo tuto sobotu.

 

Ve středu zahájili Rusové letecké údery proti teroristům z IS, Al-Kajdy a dalších organizací. Prakticky okamžitě se objevil tweat, že při ruských leteckých úderech zahynulo 33 civilistů, včetně 3 dětí. To vše bylo bohatě fotograficky zdokumentováno. Chytli se toho velké i malé mediální společnosti a zabíjení civilistů ruským letectvem odsoudil i prezident USA Barack Obama.

Kouzlem nechtěného se ukázalo, že původcem zprávy o 33 mrtvých je uprchlík pracující pro jakousi neziskovou organizaci ze svého domu v Coventry. Fotografická dokumentace se ukázala jako zrecyklované záběry jiných úderů. A kouzlem nechtěného jen o pár hodin později Američané půl hodiny bombardovali nemocnici v Kundúzu.

Islámští radikálové (jedno z jaké organizace) propadají panice a utíkají hromadně k mama Merkel. Rusové tak za 3-4 dny dosáhli více, než USA a jejich koalice 60 zemí za více než rok. 

 

Svět se tedy stal multipolárním. USA byly sesazeny Ruskem z pozice velmoci č.1. Tuto pozici však sami neobsazují - nemají na to ekonomickou (č.1 je zde Čína) ani vojenskou (stále ještě č.1 je USA) sílu a nejspíš ani ambice.  

Doufejme, že až si to sesazený uvědomí, že kolem sebe nebude moc kopat. Taková situace by byla velmi nebezpečná.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Vaca | neděle 4.10.2015 12:21 | karma článku: 34,69 | přečteno: 998x