Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jaký je manévrovací prostor Putina na Ukrajině?

Včera na iDnes vyšel článek: "ANALÝZA: Putinovi zbývají na Ukrajině tři možnosti. Žádná není dobrá". Co když však Putin realizuje úplně jiný scénář?

V dosavaním průběhu Ukrajinské krize dosáhl Putin pro Rusko maxima možného.

Zabránil hrozící ztrátě námořní základny na Krymu a odvrátil bezprostřední hrozbu sešrotování černomořské a středomořské flotily. Tím udržel Rusko na pozici víc než jen regionální mocnosti (Obama se v tomto směru vyjádřil jasně, že upozadění Ruska ze světové mocnosti na regioální byl jeho cíl).

V domácí politice velmi výrazně odvrátil možnot vyvolání plánovaného "moskevského Majdanu". Liberální síly, které by ho mohli a chtěli vyvolat se demaskovali vůči veřejnosti v pro ně nevýhodné situaci, kdy měl Putin 80% podporu. Část jich byla nucena odejít ze svých pozic, nebo alespoň přišli o podporu veřejnosti, ta si jejich protiruské názory bude pamatovat.

 

Aby Putinovo Rusko udrželo a posílilo své mocenské zisky, musí zdárně dovést do konce krizi ve zbytku Ukrajiny.

1) Z Ukrajiny se stáhnou a nechají Novorosii bezpodmínečně kapitulovat (zabrání i pozdějšímu vzniku partyzánského boje). Výsledkem bude členství Ukrajiny v EU, později v NATO, velmi pravděpodobně s instalací jaderných raket, či alespoň antiraket (obrazně, nevím přesný číslo) 5 minut od Moskvy. Nadávkám a sankcím se stejně neubrání  kvůli Krymu, jehož udržení uvnitř RF bude nejisté. Navíc toto řešení by vyvolalo obrovský vnitřní problém ze strany národnostních radikálů, požadujících neustálé zvyšování ruského vlivu.  ... to určitě nechtějí.

2) Obsadí celou Ukrajinu. Zabrání sice jejímu vstupu do NATO, ale Ukrajinci ho budou nenávidět, bude muset budovat okupační orgány, .... NATO slíbilo mnohem tvrdší sankce, dost možná by to znamenalo 3. sv. válku (ve které by proti celému NATU nyní prohráli) .... tak to taky určitě ne.

3) Rozdělení Ukrajiny. A je jedno jestli vítězstvím Novorosie nebo vlastní intervencí (mírové jednotky). JV není národnostně ani jazykově homogenní, kudy by vedly hranice. Získali by území, ale žádnou strategickou východu. Ukrajinci by je stále nenáviděli. Z Kyjeva je to do Moskvy pro rakety stejných 5 minut jako z Luhanska, hrozba 3.sv. v. je sice o trochu nižší než v případě 2), ale existuje ... taky ne.

4) Důstojná prohra separatistů z Novorosie. Tato varianta zdánlivě není v tuto chvíli ve hře. Současná jednání s bývalým ani současným prezidentem tuto variantu jakoby vůbec nepřipouští. Porošenko (s podporou zejména USA) nabízí pouze potupnou kapitulaci dle bodu 1). Ani nepřipouští možnost, že ti kdo pozvedli zbraň mají ukrajinský pas a žijí na Ukrajině. "Mohou odevzdat zbraně a odejít zpátky do Ruska."

Aby byl tento scénář pravděpodobný, měli by separatisté z Novorosie vydržet cca do zimy, kdy na Ukrajinu dolehnou hospodářské problémy a nedostatek plynu. Samo Ukrajinské vedení s každým svým velkohubým a neseriózním vyjádřením pravděpodobnost tohoto scénáře zvyšuje. Když se např. sečtou všechna vyjádření: "Dnes jsme zabili stovky teroristů.". Jdou jejich počty na bojišti do záporných hodnot. Někteří evropští lídři požadují již teď opětovné vyhlášení příměří, ale jsou okázale ignorováni současným Ukrajinským vedením.

Následná mírová dohoda bude vypadat jako úspěch sankcí USA (ty potřebují vítězství jak sůl, protože momentálně na co v zahraničí šáhnou, tak tam prohrají) a EU. Může to vypadat i jako naprosté vítězství jednoty Ukrajiny.

Důležité pro Rusko je, jestli Ukrajina dostane garance vstupu do NATO, nebo naopak Rusko dostane garance zachování Ukrajiny mimo NATO. Tj. jestli rakety/antirakety zůstanou tam kde jsou nebo se přesunou 5 minut od Moskvy.

Samotná hypotetická možnost opakování povstání, které by na JV mohlo proběhnout při pokračování US snah o vstupu Ukrajiny do NATO, by podle pravidel NATO mělo být dostatečnou pojistkou nevstupu Ukrajiny do NATO (členem podle jednoho z článků nesmí být nikdo, o jehož území se vedou územní spory)

Dosavadní povstání v Novorosii je lokalizováno pouze na 2 z 8 sporných oblastí. Mrtvých je doposud relativně málo. Ze zvěrstev v Oděse je blbě i mnohým Ukrajincům, kteří se dostali k jiným než cenzurovaným ukrajinským zprávám.... koexistence těchto dvou národů na území Ukrajiny je stále možná.

Za předpokladu, že realizace tohoto scénáře bude vypadat jako prohra Putinova Ruska, bude na nějakou dobu odvrácena možnost vypuknutí 3. sv. války.

V domácí politice mu tato důstojná prohra umožní zbavit se extrémních sil požadujících silové řešení, podobně jako obsazení Krymu vedlo k omezení vlivu liberálů.

Tento scénář tak realizuje téměř vše, co Putin otevřeně vyjádřil jako cíle Ruska na začátku této krize. V tuto chvíli vůbec není jisté, že se mu podaří zrealizovat. Ba spíše naopak.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Vaca | sobota 12.7.2014 14:00 | karma článku: 11,15 | přečteno: 610x
  • Další články autora

Jiří Vaca

Zamyšlení nad efektivností dnešního Ruska

Ruské HDP je mnohem menší než HDP USA. Ruské vojenské výdaje dosahují jen 10% vojenských výdajů USA. Přesto Rusko sesadilo USA z pozice dominantní pozice supervelmoci a jeho boj s islamisty je mnohem efektivnější než ten Americký.

7.11.2015 v 13:41 | Karma: 29,93 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vaca

Nizozemský premiér setřel ruské námitky k výsledkům vyšetřování MH17: "Spolupracujte!"

Rusové se v odpověď na toto vyjádření Nizozemského premiéra včera na nic nezmohli a nejspíše z toho celou noc nespali. Dnes podle kusé zprávy Sputniku do Nizozemí začali proudit kufry s nápisem: "Důkazy, jak jste požadovali."

14.10.2015 v 21:44 | Karma: 19,34 | Přečteno: 985x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vaca

Proč tak snadno USA vyklidily pozici supervelmoci č.1 ?

Ještě před rokem a půl hřímal Obama, že Rusko není žádná supervelmoc - leda tak regionální hráč. Dnes ruská letadla ničí mnohamiliardovou americkou investici do umírněných teroristů v Sýrii a USA s tím reálně nic nedělá.

5.10.2015 v 20:42 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1497x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vaca

Léta se mluví o tom, že USA ztratí pozici světové velmoci č.1

Dlouho se nic nedělo, takže si mnozí mysleli, že ty hlasy mluví z cesty. Když se naplnil čas, vše proběhlo nečekaně rychle. Dá se dokonce říci, že se tak stalo tuto sobotu.

4.10.2015 v 12:21 | Karma: 34,69 | Přečteno: 998x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vaca

Co peklo jednou schvátí, nikdy už nenavrátí. .... a nebo přeci vede cestička ven?

Po včerejším schválení kvót (mimochodem podfukem, tj. pouze většinovým hlasováním ministrů, když správně měli hlasovat konsenzem předsedové vlád) je pod peticí za vystoupení z EU po pár hodinách 25 tisíc podpisů (včetně mého)

23.9.2015 v 12:03 | Karma: 24,82 | Přečteno: 995x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1248x
Jsem vystudovaný učitel matematiky a informatiky. Dlouhá léta pracuji v IT. 

Seznam rubrik