Ministerstvo - agentura - sportu podruhé

Tak jsem s nadějí očekával debatu šéfa Agentury Hniličky v OVM. Očekával jsem, že se konečně dozvím, co ta agentura bude dělat, co jsou její hlavní cíle a jak se změní současný chaotický a korupční systém. K

No - marně. Dočkal jsem se jen mnoha nic neříkajících slov, složitých frází jakoby vystřižených ze slovníku politiků. Naprosto rozplizlá debata, která o budoucím systému vztahu stát - sport neřekla vůbec nic. I když Václav Moravec se snažil. I když host - prezident Svazu biatlonu Jiří Hamza měl skutečně dobře cílené otázky a bylo vidět, že jasně ví, co by především bylo nutno udělat.

Totiž jasně stanovit základní priority státu a pojmenovat je. Postavit jasnou koncepci - a pak teprve se zabývat sice zajímavými, ale v tuto chvíli nepodstatnými tématy jako je výše financování, investic, registry, atd.  -což jsou věci, které stejně do doby, než Agentura převezme velení. musí dělat a dělá MŠMT.

Vůbec nebylo řečeno, jaké oblasti sportu budou definovány. Jak bude legislativně ukotveno postavení profesionálních sportovců a funkcionářů. Které oblasti sportu bude stát podporovat a jak. Jak budou legislativně ošetřeny zdroje financí pro sport a jak jejich rozdělování.

Prostě zásadní a základní Zákon o sportu. Souhlasím s Jiřím Hamzou, že to je sice zásadní otázka, ale že její vyřešení není zase takový problém - pokud ovšem bude řešení zadáno někomu, kdo ví, co dělat. Pak to může být do roka předloženo Parlamentu. Pochybuji ale, že by to dokázali politici - byť bývalí sportovci, jak naznačil předseda Hnilička - no, v tom případě by i jím zmíněné 4 roky nestačily, dokonce tvrdím, že by to nebylo nikdy. Že by se jenom oprašoval a kosmeticky upravoval současný mafiánský systém. 

No a na to podle mne žádnou agenturu sport nepotřebuje.

 

Autor: Petr Utěkal | pondělí 4.11.2019 14:32 | karma článku: 17,30 | přečteno: 397x
  • Další články autora

Petr Utěkal

Národní sportovní agentura

20.6.2019 v 12:39 | Karma: 11,36

Petr Utěkal

Stát a sport 2

7.3.2018 v 9:25 | Karma: 11,22

Petr Utěkal

Stát a sport

30.7.2017 v 12:55 | Karma: 12,69

Petr Utěkal

NIMBY

28.4.2013 v 20:32 | Karma: 8,88