Státní bankrot? Populismus ve své nejčistší podobě

Náš politický rival už pochopil, že letos při volbách nevystačí se svým klasickým strašákem - návratem komunismu. Jak tvrdí třeba ve svých inzerátech, ČSSD se prý spojí s komunisty, společně popravíme všechny podnikatele, uzavřeme hranice a vrátíme se do února 1948. Skutečnost, že byl čestný předseda ODS Václav Kalus zvolen hlasy komunistů a že ODS s touto stranou v Parlamentu poměrně často spolupracuje, cudně opomíjí.

Když už strašák renesance komunismu netáhne, přichází nyní ODS s novou hrozbou. ČSSD prý v případě volebního vítězství povede zemi ke státnímu bankrotu. Zemi prý beznadějně zadlužíme a bude nás muset zachraňovat MMF. A ještě nás vyloučí z EU.

Na tomto místě stojí za to připomenout pár faktů, opět velmi cudně zamlčovaných. Po volbách v roce 2006 nechala ČSSD ODS poměrně rozsáhlé rozpočtové rezervy. Celkem šlo o více než 146 miliard korun z rezervních fondů a fondů státních záruk. 

Prvních 55 miliard použila pravicová koalice ODS, KDU-ČSL a Zelených na vylepšení rozpočtu v roce 2007. Dalších 60,4 miliardy bylo podle Státního závěrečného účtu ČR čerpáno v roce 2008. Mimochodem ve stejném roce, za který ministra financí Kalouska ocenila MMF. Bodejť ne, když díky této injekci „snížil“ deficit na 20 miliard korun, ačkoli ve skutečnosti byl o 15 miliard vyšší než v roce předcházejícím. Konečně posledních 31 miliard korun vyčerpala vláda Mirka Topolánka začátkem roku 2009. Takže jaképak šetření? Ještě před vypuknutím finanční a hospodářské krize ODS „promrhala“ co mohla. A musela to udělat proto, protože její daňová reforma výrazně snížila příjmy státu. Zmíněná rezerva by přitom mohla mimořádně pomoci zejména v loňském roce, kdy kvůli naprosto nekvalifikovanému odhadu vývoje ekonomiky ze strany opět Miroslava Kalouska došlo k nejbrutálnějšímu propadu rozpočtu v dějinách ČR. Tehdy ODS a její vláda zadlužila ČR o 224 miliard korun.

Česká republika má jeden z nejmenších státních dluhů jak v Evropě, tak mezi vyspělými státy vůbec. Náš dluh ve výši zhruba 39 procent HDP - očekávaný na konci roku 2010 - porovnejme s Rakouskem (79%), Německem (84%), Británií (89%) nebo třeba s Japonskem (199%). Strašit za této situace státním bankrotem je populismus a také nezodpovědnost ve své nejčistší podobě.

To samozřejmě neznamená, že rozpočet není třeba bedlivě hlídat. ČSSD se před pár dny jednoznačně zavázala, že schodek veřejných rozpočtů k HDP v příštích dvou letech dodrží úsporný program Fischerovy vlády a v roce 2013 klesne pod 3 % HDP. Jen je třeba pečlivě zvážit, co je prioritou.  Já dávám přednost pomoci matkám s dětmi před neprůhlednými projekty jako je například smutně proslavený pražský projekt Opencard.

Autor: Milan Urban | úterý 2.3.2010 10:43 | karma článku: 20,69 | přečteno: 1719x
  • Další články autora

Milan Urban

Sedm miliard. Zase montovna?

28.6.2017 v 7:51 | Karma: 18,22

Milan Urban

Boleslav není a nebude Detroit

15.6.2017 v 8:28 | Karma: 15,22