Šrotovné nezadlužuje, naopak vydělává

Tak to jsem vážně zvědav, jak s touto zprávou naloží přátele z ODS. Budou ji jen ignorovat, nebo ji jako obvykle důsledně popřou na honosné tiskovce? Konečný součet šrotovného na Slovensku totiž ukázal, že celá akce stát v rozporu s jejich tvrzením rozhodně nezadlužila. Naopak. Výnosy z výběru DPH (daně z přidané hodnoty) přesáhly výdaje státu o 370 milionů českých korun. Argumenty o zadlužování společnosti kvůli šrotovnému jsou tedy jenom nehorázné a nekompetentní řeči. 

Statistika ze Slovenska je jasná: celková vyfakturována částka DPH ze šrotovného k 31. červenci dosáhla výše 62,2 milionu eur (1,87 miliardy Kč). Pro první a druhou vlnu šrotovného přitom vláda Roberta Fica vyčlenila finanční prostředky v celkové výši 55,3 milionu eur (1,6 miliardy Kč). Konečný dopad na státní rozpočet v letošním roce je tedy plus  12,3 milionu eur (tedy cca zmíněných 370 milionu Kč). 

Základní argument oponentů proti zavedení šrotovného – údajné další zadlužení státu – tedy neobstojí. Ostatně podezírat pravicové vlády v Německu a ve Francii ze socialistického populismu, tak jak to u nás dělají nejen někteří politici, ale i řada ekonomických analytiků, je zkrátka hloupost. Šrotovné stimulovalo domácí výrobu, pomohlo výměně vozového parku ve prospěch moderních a bezpečnějších automobilů a navíc přispělo ochraně životního prostředí. 

Doložme to opět slovenskými statistikami.  Díky vládnímu programu bylo sešrotováno 44 200 kusů motorových vozidel, což na Slovensku představuje téměř 17 procentní podíl z celkového počtu vozidel starších 10 let. Za hodnocené období bylo prodáno 36 661 kusů nových automobilů. Podíl vozů přímo vyráběných na Slovensku z toho dosáhl 9,19 procenta.  

Obdobně pozitivní je i dopad na celkovou ekonomiku. V Německu došlo díky šrotovnému v posledních měsících k nečekanému a překvapivému růstu. Pozitivní dopady akce „šrotovné“ hýbou hospodářstvím USA, Británie, Rakouska, Itálie, Holandska nebo Lucemburska. V Evropě jde o celkem 12 zemí, o zavedení šrotovného vážně uvažuje i Japonsko. Opravdu tedy jde jen o „socialistický zadlužující nesmysl“? 

Určitě ne! Šrotovné je velmi pozitivní nástroj, který pomáhá obyčejným lidem koupit nové auto, dynamizuje obor automobilového průmyslu a díky záchraně tisíců pracovních míst pomáhá i sociálnímu smíru. Pokud je navíc z hlediska státního rozpočtu výdělečný, není jediný logický důvod, proč ho nezavést i u nás. Tedy kromě nepravdivého a  demagogického argumentu, že jde o „levicové zadlužování státu“.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Urban | čtvrtek 3.9.2009 12:16 | karma článku: 28,80 | přečteno: 6796x
  • Další články autora

Milan Urban

Sedm miliard. Zase montovna?

28.6.2017 v 7:51 | Karma: 18,22

Milan Urban

Boleslav není a nebude Detroit

15.6.2017 v 8:28 | Karma: 15,22