Nejsme tak bohatí, abychom tolerovali lumpárny

Daňové úniky spojené s prodejem pohonných hmot a cigaret činí ročně okolo 20 miliard korun. Tvrdí to alespoň kvalifikované odhady specialistů celní správy. Pozoruhodné číslo při současné debatě o schodku státního rozpočtu! Kdyby se podařilo vrátit lepšími kontrolami nebo pečlivějším výběrem daní do státní kasy jen polovinu této částky, diskuze o vhodnosti či nevhodnosti návratu vyplácené mateřské na původní úroveň (jde o 1,5 miliard korun) by ztratily smysl.

Vůbec se zdá, že přinejmenším část diskuze o schodku je vedena poněkud zcestně. Místo toho, abychom hledali opravdu výrazné úspory ve státní správě a chodu státu, navrhuje Ministerstvo financí převést náklady na pokrytí schodku hlavně na občany – snížením již třeba zmíněné mateřské, které bolestně zasáhlo zejména osamělé mladé matky s dětmi, nebo zvyšováním sazeb DPH, které se dotkne všech.

Přitom máme k dispozici nástroje, které například podvody s pohonnými hmotami mohou razantně omezit. Česká obchodní inspekce vydala v těchto dnech zprávu o loňských kontrolách pohonných hmot. Ze všech odebraných vzorků benzínů nevyhovuje normám 2,5 procenta, u nafty 7,9 procent a u směsných paliv s příměsí metylesteru řepkového oleje nebo etanolu dokonce 40 procent! V březnu a květnu 2009 neodpovídalo normám celých 100 procent odebraných vzorků směsných paliv.

To si máme nechat líbit? Nebo se utěšovat tím, že o rok dříve bylo nevyhovujících směsných paliv dokonce 66,7 procenta a u nafty 8,9 procent? Česká obchodní inspekce v těchto případech musí razantně zasáhnout, a pokud to nestačí, je třeba změnit zákony, aby letité podvody s palivy skončily. V případě opakovaného nalezení nevyhovujících vzorků musí být prodejce buď výrazně pokutován, anebo by měl přijít o povolení pohonné hmoty prodávat. Nejde jen o peníze daňových poplatníků, ale také o poškozené automobily jednotlivých občanů a stav ovzduší nás všech.

Výrobky špatné kvality, potraviny s prošlou záruční lhůtou, hračky nebezpečné pro děti, to všechno se v západní Evropě daří potlačit na minimum. Není důvod, aby to nebylo možné i u nás, přestože se některé obchodní řetězce v České republice stále chovají jako kolonizátoři na dobytém území. Nejsme ani tak bohatí, ani tak bezmocní, abychom tohle jen tak přešli. A při diskuzi o schodku státní kasy pak zřejmě budeme používat úplně jiné argumenty.     

 

 

Autor: Milan Urban | pondělí 1.2.2010 12:15 | karma článku: 17,54 | přečteno: 1498x
  • Další články autora

Milan Urban

Sedm miliard. Zase montovna?

28.6.2017 v 7:51 | Karma: 18,22

Milan Urban

Boleslav není a nebude Detroit

15.6.2017 v 8:28 | Karma: 15,22