Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se liší český kurzarbeit od toho německého

S kolegy z Národní ekonomické rady vlády (NERV) a s jejich recepty na ozdravení ekonomiky občas souhlasím. Většinou ale ne, a nejen proto, že jde o ekonomy čistě pravicové orientace. Hlavně mi vadí, že jsou to především specialisté z bank, analytici a poradci, a nemají reálnou zkušenost z podniků. Ale jejich poslední návrh, kterým je zavedení zkráceného pracovního týdne (pro nějž se vžil německý název kurzarbeit), vítám všemi deseti. Jde totiž o řešení, které se v sousedním Německu mimořádně osvědčilo. I díky němu není tato země dnes postižena krizí tolik, jak by mohla být.

Jak přesně kurzarbeit funguje? Zaměstnanci chodí do práce kratší dobu a zaměstnavatel jim úměrně tomu sníží mzdu. Tu pak stát dorovná do původní výše. Navíc stát přispěje firmě i na sociální pojištění. Na něčem takovém vydělají všichni – zaměstnanci nepřijdou o svá místa, podnikatelé jsou okamžitě připraveni na návrat k předkrizovému objemu výroby a nemusejí platit odstupné. A stát?

Pro něj to také představuje úsporu. Pokud by věcem nechal volný průběh, zůstali by propuštění lidé nějakou dobu plně závislí na sociálních dávkách. Podle makroekonomů ČMKOS činí náklady na jednoho člověka bez práce, který dříve pobíral průměrnou mzdu, 26 tisíc korun měsíčně, kurzarbeiter by rozpočet přišel v průměru na 8 tisíc. Což ušetří státní pokladně 18 tisíc korun na jediném nezaměstnaném měsíčně. Navíc pokud by došlo k masovému propouštění, poklesla by kupní síla obyvatelstva, což by samozřejmě představovalo další negativní impuls pro ekonomiku.

Program kurzarbeit byl u našeho západního souseda zahájen na jaře roku 2009 a zájem o něj neustále stoupá. Zatímco před dvěma lety se programu účastnilo padesát tisíc lidí, loni v dubnu se počet kurzarbeiterů přehoupl už přes hranici 1,5 milionu. Německá vláda zatím avizovala, že program poběží až do konce příštího roku, a lze předpokládat, že zájem bude dále narůstat.

Čeští zaměstnavatelé i odboráři se shodují na tom, že by bylo vhodné kurzarbeit zahájit již v příštím roce, tedy dříve, než se české hospodářství opět začne propadat. Totéž říkají i pravicoví ekonomové z NERVu a neméně pravicová vláda hodlá jejich rady poslechnout. Znamená to snad, že umíme řešit problémy, a to, co se osvědčilo v pro nás tak blízké německé ekonomice, prostě přijmeme v poměru 1:1?

Bohužel, zatím to tak nevypadá. Ďábel se, jak známo, ukrývá v detailu, a v návrhu, který by vláda ráda přijala, se jmenuje „uplynutí doby, po níž se musí firma snažit o zakázky sama“.

Tato na první pohled nenápadná podmínka totiž staví celý návrh na hlavu a způsobila by, že u nás – na rozdíl od Německa - prostě nebude fungovat. Podívejme se proč.

Firma (například autodoprava) má během jednoho měsíce propad zakázek o 80 procent. To je reálné číslo, které mnozí podnikatelé a manažeři velmi dobře znají z roku 2008. Zatímco v SRN by firma v takovém případě okamžitě přešla na kurzarbeit a nechala si plný stav zaměstnanců, u nás bude muset shánět sama zakázky a čekat, až uplyne určitá doba  – její délka je zatím předmětem diskuse, nejčastěji se hovoří o šesti měsících.

Zatímco německý kurzarbeit je okamžitým lékem na potíže firem, ten český by „pomáhal“ v lepším případě za pět minut dvanáct. A to ještě má o výši dotace rozhodovat úřad na základě toho, jak firmě poklesl obrat.

Přiznám se, že příliš netuším, kde se tato originální podoba kurzarbeitu vlastně vzala – původní návrh NERVU (na můj vkus až příliš stručný) z pera populárního ekonoma Tomáše Sedláčka totiž o ničem takovém nehovoří.

Nemám rád lkaní nad tím, že jsou Němci dál než my. Jenže zatímco němečtí miliardáři v době krize volají „zvyšte nám daně“, u nás ti naši nejsou ani ochotni opustit své daňové ráje a danit v republice. A zatímco Němci vymysleli a zavedli funkční ekonomický program, my se ho o více než dva roky (!) později snažíme přijmout v podobě kočkopsa…

Nemůžeme v době krize sedět s hlavou v dlaních, je potřeba něco dělat. Ne ale vymýšlet hlouposti, ale dělat co je efektivní, co se jinde osvědčilo, a co vede k výsledkům – tedy například zavést kurzarbeit rovnou podle německému modelu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Urban | čtvrtek 22.12.2011 12:00 | karma článku: 14,62 | přečteno: 904x
  • Další články autora

Milan Urban

Rekonstrukce nebo dekonstrukce státu?

Nikým nevolená skupina lidí bez mandátu od voličů se s formulkami „my, a nikdo jiný, máme svatou pravdu“ snaží o prosazení jedné konkrétní podoby řady zákonů. Říkají si Rekonstrukce státu.

27.9.2017 v 8:02 | Karma: 13,53 | Přečteno: 560x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Milan Urban

Průmysl chce euro a průmysl nás živí

Průmysl nás živí. Češi nežijí z bankovního sektoru (i když někteří samozřejmě ano), nežijí ani ze služeb (i když někteří ano), ani ze zemědělství (někteří ano, ale těch je hodně málo). Asi 40 procent obyvatel země žije z průmyslu.

14.7.2017 v 8:06 | Karma: 14,10 | Přečteno: 984x | Diskuse| Ekonomika

Milan Urban

Sedm miliard. Zase montovna?

Jedním z mýtů o české ekonomice je tvrzení, že je to tady samá montovna a logistický sklad, z čehož má země velké nic a lidé hodně málo. Ano, lidé mají málo – všichni víme, jak je to s platy v České republice.

28.6.2017 v 7:51 | Karma: 18,22 | Přečteno: 1522x | Diskuse| Ekonomika

Milan Urban

Boleslav není a nebude Detroit

Každá dobrá, optimistická zpráva musí být v českém prostředí okamžitě vyvážena temnou úvahou o blízkém neštěstí. Takže když objem produkce automobilového průmyslu přesáhl jeden bilion korun, je to výrazný krok k tragédii.

15.6.2017 v 8:28 | Karma: 15,22 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ekonomika

Milan Urban

Těžit se má, „strategické“ zásoby nemají smysl

Ta otázka se znovu objevila v souvislosti s těžbou lithia v Krušných horách. Zase máme lidi, kteří říkají: Těžba je krádež, nechme nerostné bohatství dětem. Ekonomicky je to absurdní nápad. A připomíná Státní plánovací komisi.

25.4.2017 v 10:44 | Karma: 17,13 | Přečteno: 589x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda jednala o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:15

Přímý přenos Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Kartu mi dal sám, odmítl muž obžalobu z loupeže. Útok na muže hájil i rasismem

22. května 2024  17:13

Dvakrát loni na podzim vyrazil recidivista Patrik Tóth v Olomouci za nočním životem, přivedlo ho to...

Macronův evropský bolehlav. Kampaň mu ničí násilnosti, Le Penová z toho tyje

22. května 2024

Premium Blížící se volby do Evropského parlamentu budou varovným signálem pro Emmanuela Macrona, jeho...

Kim posiluje svůj kult. Jeho portrét se poprvé objevil vedle jeho předchůdců

22. května 2024  16:53

Portrét severokorejského diktátora Kim Čong-una se objevil na budově v Pchjongjangu vedle portrétů...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 99
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
Poslanec ČSSD, předseda Podvýboru pro energetiku a místopředseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, v letech 2003 až 2006 ministr průmyslu a obchodu.

Seznam rubrik