Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zeman - šance pro restart?

V předvečer očekávaného hlasování sněmovny vrcholí slovní pyrotechnika vůči prezidentské vládě, která si jde do tohoto ctihodného orgánu pro důvěru. Z pohledu člověka, který zde nežije či který se ve věci nemá příliš zájem zorientovat, to snad i může vypadat, že se zde pomalu hroutí demokratický systém a připravuje se spuštění nějaké nové opony, která nás uvrhne opět někam daleko na východ. V ohrožení jsou údajně všechny důležité výdobytky novodobé české ústavnosti, zástupci lidu jsou ponižováni tu prezidentem, tu státními zástupci, o hlasu ulice ani nemluvě. Nečeká nás prý nic dobrého, jde jen o to najít v dané krizové situaci to nejméně bolestné politické řešení. Co když zde ale přece jen nějaká naděje pro změnu k lepšímu, kterou může Zemanův silový postup přinést, existuje?

Východiskem k této zřejmě smělé hypotéze může být rekapitulace posledních dvou volebních období. Ty přinesly do českého parlamentarismu do té doby veřejnosti víceméně neznámé nemoci. Politologický slovník se od té doby stihl obohatit o pojmy a sousloví jako přeběhlictví, politická korupce, odklánění, podnikání v politice, komerční politická strana. Po zdejší vládní půdě začali běhat Marťani, připravovala se politická kariéra budoucím vězňům (bez rozdílu stranických barev), nejúspěšnějšími straníky se stali velrybáři a nejúspěšnějšími podnikateli pak dobyvatelé slunečních paprsků, ozvučovači sálů, případně církevní hodnostáři. V parlamentním řečništi se přestal vést spor o strukturální charakter naší ekonomiky či o položky státního rozpočtu a nahradil se sice občas zábavnou, leč nikterak užitečnou pří o to, jestli a kdo dře jako kůň, ať už v práci, posteli či sněmovním baru. Hodnota politického kompromisu a společenského konsensu byla v plném rozsahu opuštěna a kompletně rekonstruována na styl "ode zdi ke zdi" či "vítěz bere vše".

Je toto systém, který má být nadále posvátný a nedotknutelný? Je toto rozhodovací prostor, za jehož zachování by celá veřejnost měla jít křičet pod okna pana prezidenta? Tedy k tomu člověku, který se všehovšudy provinil vlastně jen tím, že přijal výzvu, kterou mu parlament svou naivně nedotaženou změnou prezidentské volby na přímou, učinil? A který následně neváhal jít s veškerou svou municí do ostrého politického střetu? Zpovykaná, arogantní a od reálných problémů života běžných občanů značně odtržená politická elita dostala od tohoto staronového soupeře tvrdý úder, ze kterého se stále vzpamatovává. Bylo by dobré, aby tento vynucený timeout využila produktivně, perspektivně, s nadhledem. Tedy aby danou epizodu brala více jako výzvu k hledání společné řeči a ztracené důvěry veřejnosti ke zdejšímu stranickému systému resp. parlamentní demokracii jako celku, a naopak méně jako záminku pro další silovou politickou řež a naschvály všeho druhu. Nástroje na tento "restart" má, chce to jen dostatečně chtít je použít.

--------

Post scriptum>> "Ale pane prezidente, to přece nejde, aby vládla vláda bez důvěry." - "Podívejte se, nevážená slečno redaktorko, jak vidíte, tak to jde."

Autor: Jan Urbanec | úterý 6.8.2013 23:01 | karma článku: 14,04 | přečteno: 525x
  • Další články autora

Jan Urbanec

Euroguláš

To je tak, když se ze stolu (světa) plného zdravých, pestrých a chutných jídel (národů a etnik) vše nasype do jednoho hrnce (Evropy) a udělá se z toho nechutný guláš (všekulturní a všecivilizační společenství).

3.5.2018 v 0:06 | Karma: 22,48 | Přečteno: 470x | Diskuse| Miniblogy

Jan Urbanec

Antiextremismus jako extremismus svého druhu

Zákon rozumu velí investovat energii do toho, co má reálný potenciál přinést kýžený stav. Je s podivem, že jak profesionální, tak ani "ulicová" politika tento imperativ nedrží.

23.4.2018 v 0:00 | Karma: 15,60 | Přečteno: 373x | Diskuse| Politika

Jan Urbanec

Je nad Topoly jasné...

...tedy spíš velmi pravděpodobné, že ve večerních zprávách dne 13.1.2018 mezi jmény kandidátů postupujících do druhého kola prezidentské volby neuslyšíme jméno Mirek Topolánek. Kdo si myslí opak, nechť si vsadí, vyhraje balík.

26.12.2017 v 1:15 | Karma: 25,83 | Přečteno: 1310x | Politika

Jan Urbanec

Česko bude uprchlíky přijímat

Česko možná uprchlíky přece jen začne brzy přijímat. Ty Evropany, kteří budou nuceni utéct před soustavným strachem o život svůj a svých rodin v těch zemích EU, které jim to základní lidské bezpečí zajistit nedokážou.

21.6.2017 v 0:35 | Karma: 33,84 | Přečteno: 1265x | Diskuse| Miniblogy

Jan Urbanec

Reflexe Reflexu

Časopis Reflex ve svém nejnovějším vydání investoval celých 24 svých stran do "speciálu" o politické krizi. Na tomto prostoru se však bohužel opět zvládl věnovat jenom dvěma fenoménům - Zemanovi a Babišovi. Ostatní jako by nebyli.

18.5.2017 v 11:40 | Karma: 28,60 | Přečteno: 976x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 25,95
  • Průměrná čtenost 1739x
Rodilý Ostravák, toho času pražská naplavenina, celkově hrdý Čech. Už ne svobodný, a naštěstí ještě ne rozvedený. Služebník státu.