I n c e s t

    Téma oživil návrh na zrušení trestní zodpovědnosti v Německu. Tak se na něj podívejme, na incest…

 

Vynechám teď to, že v přírodě, zejména mezi opicemi, není incest nic extra – vyjma styku matky s nedospělým synem. Přejděme rovnou k lidem.

                Zřejmě první incest popsaný v Bibli je z příběhu o Lotovi a jeho dcerách. Jak všichni nejspíš víme, Lotova žena se při zničení Sodomy a Gomory otočila, stal se z ní solný sloup a Lot se ukryl s dcerami v jeskyni. Mysleli si, že jako jediní přežili. Dcery poté otce opily a jedna podruhé s ním souložily v zájmu zachování rodu. Poměr Adama a Evy vynechávám, protože si zcela nejsem jistá jejich rodinnou vazbou. I dále v celé historii lidstva nebyl incest nijak ojedinělý, spíše naopak. Kvetl ve všech sociálních vrstvách s větším či menším stupněm utajení, a jako společenské téma byl tabu, přestože se o něm vědělo. Incest lákal i svou dramatičností v mezilidských vztazích, takže byl vděčným tématem umělců, spisovatelů, malířů. Někteří filozoficky a psychologicky ladění vědátoři, jako např. Gustav Jung, se incestem zabývali celkem podrobně. Jung například zdůvodňoval incestní sny symbolicky jako „ ukazatele potřeby nové adaptace, která by byla v lepším souladu s pudovým základem“( citace). Tato jeho domněnka ovšem byla důvodem k názorovému rozchodu s Freudem, který upřednostňoval psychoanalýzu jako takovou.

               Dále dle údajů(http://cs.wikipedia.org/wiki/Incest) proběhla studie incestů u sezdaných párů vzniklých v izraelských kibucech, které fungovaly jako internátní jesle, školka a škola s výsledkem, že děti, které spolu vyrůstaly od nejútlejšího dětství neměly k sourozeneckému incestu sklony – respektive, vůbec by je nenapadl, na rozdíl od sourozenců, kteří si byli vzdálenější věkově, nebo přízní (nevlastní). Toto také potvrzuje Uzlovo pravidlo 30 měsíců, viz odkaz na článek níže.

                V současnosti je stále incest většinou tabu. V některých státech je kriminalizován, v jiných je to pouze přečin, a v některých není nijak trestně stíhán (Španělsko, Francie a Argentina – co se týče Evropy). Loni byla objevena jakási skupina – sekta, kde po čtyři generace fungovalo rozmnožování formou incestu a je třeba říct, že většina potomků je nějak psychicky nebo fyzicky poškozených. Dále není od věci se zmínit o tom, že existuje incest psychologický tzv. vztahový, založen zejména na psychické závislosti z důvodu např. opuštění rodiny otcem, kdy se tak syn pasuje do role otce a jeho povinností, byť ne v celém rozsahu. Což v konečné fázi není z psychologického hlediska pro dítě vhodné ani dobré. Za daných okolností je jistě lepší co nejdříve si najít jiného partnera, protože čím déle žije matka s takto psychicky zrychleně vyspělým synem sama, tím rychleji vzniká abnormální vztah mezi nimi, byť k sexu dochází spíše ojediněle( cca v 1%). Totéž jde samozřejmě aplikovat i na opuštěné otce s dcerami, ale s dovětkem, že tam dochází k incestu fyzickému neporovnatelně častěji, a to údajně, dle sexuologa Uzla až v 78%. V tom jsou ovšem započítány i incestní fyzické vztahy v úplných rodinách. Když už jsme v těch procentech, tak ten zbytek procent dělají incestní vztahy v rodině plošně (3% ) což znamená, že se ta rodina tak nějak incestně proplétá. Zbytek (tj.18%)  připadá na sourozenecký incest – to vše jsou dle Uzla údaje z kriminální policie ČR. Takže se dá předpokládat, že se to týká pouze „profláknutých“ případů. (http://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/231221-radim-uzel-co-nam-brani-v-incestu.html).

                        Když se podívám na porno stránky, je incestní téma celkem sledováno. Proč lidé mají potřebu sledovat sex „ jakože“  příbuzných těžko říct. Nejvíce bylo porna otec x dcera (zřejmě potřeba a touha dospělého, a přesto nevyzrálého muže po lolitce), následovala porna sourozenců ( nevyzrálost, zvědavost, nuda, alkohol), a několik obzvlášť pro mě hnusných - matka x syn. Zkušebně jsem si pustila ukázku všech incestních možností a jedinou, kterou jsem byla schopna jakž takž akceptovat, byl sex nevlastního otce s dospělou dcerou, byť i tak mi to přišlo ze strany otce málo pochopitelné. Ale což, nejsem chlap a nevím, jak to v hlavě muž jako samec má. Je zřejmé, že to nedělají nevlastní otcové všichni, ale výše uvedené procento u šetřených případů ( a to zřejmě nebyla děvčata plnoletá), je přeci jen silné kafe. Byť z pohledu „krevního pouta“ jsou to vlastně cizí lidé. Pro mě je to jako pro matku nepochopitelné, zejména pokud otec nevlastní dceru vychovává od mala a nepřišel k ní najednou až v dospělosti. O incestu mezi pokrevními  příbuznými nemluvě.

                        Domnívám se ovšem, že co člověk, to názor, stejně jako jsem přesvědčená, že psychicky se incest jen tak nevstřebá, a mnoho z mladých lidí potřebuje odbornou pomoc (http://www.databazeknih.cz/knihy/vrazda-duse-incest-a-jeho-terapie-111289).

                         Ovšem plošná kriminalizace těchto nestandartních rodinných vztahů také asi není v pořádku, stejně jako úplné uvolnění právní odpovědnosti. Rozhodně bych byla pro trestní odpovědnost dospělého vůči nedospělci. Domnívám se, že dospělý muž či žena, který využije k sexu nedospělého (ano, tím myslím člověka do 18ti let) rodinného příslušníka, byť s jeho souhlasem, zneužívá a manipuluje nenapravitelně s jeho psychikou, a hlavně zadělává na nezdravý přístup k sexu a potažmo vztahům do budoucna…

A co si myslíte vy?

Autor: Johanka Ulrichová | čtvrtek 25.9.2014 17:55 | karma článku: 17,00 | přečteno: 3178x