Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I n c e s t

    Téma oživil návrh na zrušení trestní zodpovědnosti v Německu. Tak se na něj podívejme, na incest…

 

Vynechám teď to, že v přírodě, zejména mezi opicemi, není incest nic extra – vyjma styku matky s nedospělým synem. Přejděme rovnou k lidem.

                Zřejmě první incest popsaný v Bibli je z příběhu o Lotovi a jeho dcerách. Jak všichni nejspíš víme, Lotova žena se při zničení Sodomy a Gomory otočila, stal se z ní solný sloup a Lot se ukryl s dcerami v jeskyni. Mysleli si, že jako jediní přežili. Dcery poté otce opily a jedna podruhé s ním souložily v zájmu zachování rodu. Poměr Adama a Evy vynechávám, protože si zcela nejsem jistá jejich rodinnou vazbou. I dále v celé historii lidstva nebyl incest nijak ojedinělý, spíše naopak. Kvetl ve všech sociálních vrstvách s větším či menším stupněm utajení, a jako společenské téma byl tabu, přestože se o něm vědělo. Incest lákal i svou dramatičností v mezilidských vztazích, takže byl vděčným tématem umělců, spisovatelů, malířů. Někteří filozoficky a psychologicky ladění vědátoři, jako např. Gustav Jung, se incestem zabývali celkem podrobně. Jung například zdůvodňoval incestní sny symbolicky jako „ ukazatele potřeby nové adaptace, která by byla v lepším souladu s pudovým základem“( citace). Tato jeho domněnka ovšem byla důvodem k názorovému rozchodu s Freudem, který upřednostňoval psychoanalýzu jako takovou.

               Dále dle údajů(http://cs.wikipedia.org/wiki/Incest) proběhla studie incestů u sezdaných párů vzniklých v izraelských kibucech, které fungovaly jako internátní jesle, školka a škola s výsledkem, že děti, které spolu vyrůstaly od nejútlejšího dětství neměly k sourozeneckému incestu sklony – respektive, vůbec by je nenapadl, na rozdíl od sourozenců, kteří si byli vzdálenější věkově, nebo přízní (nevlastní). Toto také potvrzuje Uzlovo pravidlo 30 měsíců, viz odkaz na článek níže.

                V současnosti je stále incest většinou tabu. V některých státech je kriminalizován, v jiných je to pouze přečin, a v některých není nijak trestně stíhán (Španělsko, Francie a Argentina – co se týče Evropy). Loni byla objevena jakási skupina – sekta, kde po čtyři generace fungovalo rozmnožování formou incestu a je třeba říct, že většina potomků je nějak psychicky nebo fyzicky poškozených. Dále není od věci se zmínit o tom, že existuje incest psychologický tzv. vztahový, založen zejména na psychické závislosti z důvodu např. opuštění rodiny otcem, kdy se tak syn pasuje do role otce a jeho povinností, byť ne v celém rozsahu. Což v konečné fázi není z psychologického hlediska pro dítě vhodné ani dobré. Za daných okolností je jistě lepší co nejdříve si najít jiného partnera, protože čím déle žije matka s takto psychicky zrychleně vyspělým synem sama, tím rychleji vzniká abnormální vztah mezi nimi, byť k sexu dochází spíše ojediněle( cca v 1%). Totéž jde samozřejmě aplikovat i na opuštěné otce s dcerami, ale s dovětkem, že tam dochází k incestu fyzickému neporovnatelně častěji, a to údajně, dle sexuologa Uzla až v 78%. V tom jsou ovšem započítány i incestní fyzické vztahy v úplných rodinách. Když už jsme v těch procentech, tak ten zbytek procent dělají incestní vztahy v rodině plošně (3% ) což znamená, že se ta rodina tak nějak incestně proplétá. Zbytek (tj.18%)  připadá na sourozenecký incest – to vše jsou dle Uzla údaje z kriminální policie ČR. Takže se dá předpokládat, že se to týká pouze „profláknutých“ případů. (http://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/231221-radim-uzel-co-nam-brani-v-incestu.html).

                        Když se podívám na porno stránky, je incestní téma celkem sledováno. Proč lidé mají potřebu sledovat sex „ jakože“  příbuzných těžko říct. Nejvíce bylo porna otec x dcera (zřejmě potřeba a touha dospělého, a přesto nevyzrálého muže po lolitce), následovala porna sourozenců ( nevyzrálost, zvědavost, nuda, alkohol), a několik obzvlášť pro mě hnusných - matka x syn. Zkušebně jsem si pustila ukázku všech incestních možností a jedinou, kterou jsem byla schopna jakž takž akceptovat, byl sex nevlastního otce s dospělou dcerou, byť i tak mi to přišlo ze strany otce málo pochopitelné. Ale což, nejsem chlap a nevím, jak to v hlavě muž jako samec má. Je zřejmé, že to nedělají nevlastní otcové všichni, ale výše uvedené procento u šetřených případů ( a to zřejmě nebyla děvčata plnoletá), je přeci jen silné kafe. Byť z pohledu „krevního pouta“ jsou to vlastně cizí lidé. Pro mě je to jako pro matku nepochopitelné, zejména pokud otec nevlastní dceru vychovává od mala a nepřišel k ní najednou až v dospělosti. O incestu mezi pokrevními  příbuznými nemluvě.

                        Domnívám se ovšem, že co člověk, to názor, stejně jako jsem přesvědčená, že psychicky se incest jen tak nevstřebá, a mnoho z mladých lidí potřebuje odbornou pomoc (http://www.databazeknih.cz/knihy/vrazda-duse-incest-a-jeho-terapie-111289).

                         Ovšem plošná kriminalizace těchto nestandartních rodinných vztahů také asi není v pořádku, stejně jako úplné uvolnění právní odpovědnosti. Rozhodně bych byla pro trestní odpovědnost dospělého vůči nedospělci. Domnívám se, že dospělý muž či žena, který využije k sexu nedospělého (ano, tím myslím člověka do 18ti let) rodinného příslušníka, byť s jeho souhlasem, zneužívá a manipuluje nenapravitelně s jeho psychikou, a hlavně zadělává na nezdravý přístup k sexu a potažmo vztahům do budoucna…

A co si myslíte vy?

Autor: Johanka Ulrichová | čtvrtek 25.9.2014 17:55 | karma článku: 17,00 | přečteno: 3179x
  • Další články autora

Johanka Ulrichová

Dáme si Tečku na nádraží mámo, a pohoda džez, máme to v suchu...

Zásadní otázky v souvislosti s covidem, které by si měl klást každý, ale neklade: ono je to vytěsňování pohodlnější...Ptám se, a chci odpovědi.

7.11.2021 v 18:55 | Karma: 44,80 | Přečteno: 5955x | Diskuse| Ostatní

Johanka Ulrichová

R.I.P. Terezo Spencerová

"Ranní kávička" s Terezou Spencerovou už nebude...Nebudu se spiklenecky pochechtávat s hrnkem kafe...A souhlasně přikyvovat. A překvapeně kulit oči nad jejím úhlem pohledu.

7.4.2020 v 18:00 | Karma: 37,90 | Přečteno: 1945x | Diskuse| Společnost

Johanka Ulrichová

Sedíc na balvanu v río Palo Alto, rozjímám, proč ho nepřerazit....Pro tebe, Maxi

Původní záměr byl posnídaňovej relax poblíž volkánu Barú v překrásně exotický horský přírodě...Nakonec ale sedím na balvanu jako žába zakletá do mezigeneračního konfliktu s vlastním prepubertálním potomkem.

30.9.2018 v 13:00 | Karma: 14,00 | Přečteno: 350x | Diskuse| Cestování

Johanka Ulrichová

Sama s dítětem po Střední Americe - díl IV. -Las Tablas, Las Lajas

...aneb naše motto "Mít se krásně"....Jak drobný nepříjemnosti vyvažujou krásný maličkosti a obráceně...Hmyz x mušle, bouřky x oceán, minibusy x výhledy...

24.9.2018 v 11:35 | Karma: 14,45 | Přečteno: 303x | Diskuse| Cestování

Johanka Ulrichová

Sama s dítětem po Střední Americe - Las Catalinas, Coronado

Častá otázka sledujících je: Proč tam jste? Popravdě mi tenhle dotaz celkem udivuje, páč je spousta důvodů, proč být ve Střední Americe, ale když nad tím tak přemýšlím, odpověď zní: Protože jsem chtěla.

8.9.2018 v 12:52 | Karma: 15,25 | Přečteno: 469x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1817x
Máma čtyř dětí, záchranář ve výslužbě, žena......hledající odpovědi a dialog...Aktuálně s nejmladším synem na cestách...Uvidíme, co svěží vítr změn přinese....

Seznam rubrik