Romantické komedie? Nebezpečí pro vztah!

V nedávno uveřejněném článku nejmenovaného periodika jsme se mohli seznámit s výzkumem z oblasti mezilidských vztahů. Autoři zjistili, že sledování romantických komedií může negativně ovlivnit váš partnerský vztah. Pojďme se na tuto problematiku podívat pozorněji a jako příklad si zkusme vzít komedii, kterou potkáváme na našich obrazovkách každé Vánoce- Pretty Woman.

Ona a on- š?astní a dokonalí

Příběhy romantických komedií by se daly více či méně nasadit na jednotný rámec: Krásný, chytrý, bohatý potká tu pravou (či naopak), seznámí se, zaujmou jeden druhého, poté nějakým hrozným nedopatřením dojde k rozkolu, naštěstí se však vše v závěrečném happy endu vše vysvětlí. Co to má společného se skutečností?

Asi každá slečna tuší, že ten její pravý nebude pravidelně jezdit z práce limuzíou, napůl vykloněn střešním okýnkem, v zubech kytici růží, ruce rozpřažené a s šíleným úsměvem na tváři. Po třetím takovém příjezdu by mu asi pravděpodobně nechala vyšetřit hlavu. Stejně tak si pánové nejspíše uvědomují, že asi horko těžko potkají tu pravou při hledání cesty, navíc pokud se ptají dámy, která na ulici pracuje. Je asi jasné, kam přesně by je dotyčná poslala... . Nemluvě o tom, že by je dáma za týden dokázala velice slušně doprovázet do společnosti a navíc jim jako bonus zachránit byznys a změnit život... .

Problém je v tom, že vám takový film vsugeruje myšlenku, že by bylo krásné něco takového zažít. Vraťme se ještě jednou k závěrečné scéně filmu. Na obrazovce zrovna vyskakuje dokonalý Richard Gere s pugetem z limuzíny a na schodišti na něj čeká perfektně nalíčená Julia Roberts. Kolem lítají bílí holubi a hraje podmanivá hudba. A vy se podíváte vedle sebe a vidíte partnera v domácím oblečení, bačkorách a lehce pochrupujícího. Je jasné, že po skončení filmu je to poněkud těžké srovnání.

Proto bych navrhoval jako povinný dodatek k takovým filmům, který by obsahoval informace, jak to bylo dále. Například: Po pěti letech Julia na důležité konferenci uklouzla a Richard Gere kvůli tomu zbankrotoval. Začal pít a ztloustl. Po sedmi letech se rozvedli a Julia si vzala jeho řidiče limuzíny.

Anebo se raději o Vánocích koukejte na Ramba. 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Úbl | úterý 23.12.2008 12:17 | karma článku: 21,58 | přečteno: 1585x
  • Další články autora

Martin Úbl

Trénink na závody je pro sraby!

22.1.2019 v 13:00 | Karma: 28,33

Martin Úbl

Knižní bestseller letošních Vánoc

20.11.2017 v 13:01 | Karma: 10,93