Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lyžařské kurzy

Každý byl během svých studijních let na "lyžáku" a pro většinu to byl jistě skvělý zážitek. Já mám to štěstí jezdit na tyto kurzy jako instruktor a vyzkoušet si tyto skvělé zážitky z opačné strany barikády.

Lyze a obleceni tretiho druzstva

Kurz začíná převzetím dětí z rukou rodičů před odjezdem. Dříve jsem si myslel, že rodiče během této chvíle pláčí dojetím nad tím, že svá zlatíčka týden neuvidí. Není to tak úplně pravda, jedná se totiž o slzy štěstí nad tím, že tu zvěř bude mít celý týden na krku někdo jiný. Okamžitě po odjezdu autobusu vypínají rodiče telefony a otevírají šampaňské.

V autobuse vedoucí kontrolují přibližně tři sta nezbytných dokumentů. Leckdy se jedná o opravdové skvosty, kdy se třeba od rodičů v kolonce Nezbytné léky objeví lék Antikoncepce, popřípadě se u zdravotního stavu patnáctiletého syna dozvíte, že občas trpí průjmy (s tím jsme teda přesně nevěděli co dělat, asi jsme se měli chodit každý večer ptát, jak se má jeho břicho?). Setkáte se i s potvrzením, že přivezený snowboard je v pořádku, přestože byl koupen v hračkářství, nebo že lyže jsou perfektně seřízeny, jen chybí dodatek, že ne pro dvanáctiletou holčičku, ale na tatínka, co má 110 kilo a nohu třináctku.

Po příjezdu na místo kurzu a přestěhování několika set kilogramů nezbytných věcí dochází k rozřazování do družstev. To je velice jednoduchá záležitost. Do prvního družstva jdou ti, kteří sjedou kopec a přežijí to ve zdraví. Do družstva druhého jdou ti, kteří kopec sjedou, ale je to spíš díky kombinaci vůle, štěstí a toho, že všichni ostatní lyžaři včas uhnuli. Družstvo třetí pak tvoří ti, kterým se nepodařilo ke kopci dojít, cestou nějakou část výstroje ztratili, nebo nastupují na lyže obráceně. K tomuto družstvu je přiřazen učitel, který má největší trpělivost, nebo ten, který ještě neztratil pedagogický optimismus (což se stane ještě to odpoledne). Na posledním kurzu jsem toto družstvo převzal já. Velmi výraznou postavou byl chlapec, který během padesátimetrové chůze ztratil ruakvice a spolužákovi udělal jizvu pod okem. Po dvacetiminutové usilovné činnosti nás obou stál konečně na lyžích na kraji svahu. Úlevou jsem zavřel oči, což byla chyba. Nešťastník udělal nepochopitelnou piruetu, rozjel se směrem ze sjezdovky a než jsem stihl cokoliv udělat, vjel na silnici. Vzhledem k tomu, že nevěděl, jak zastavit na asfaltu (i když to já nevím taky), sedl si a začal brzdit rukama. Byl to výborný nápad, jen mít ty rukavice...

Dalším příběhem v pořadí jsou velice oblíbené běžky. Pro naprostou většinu studentů je to první zkušenost s nimi a je to znát. Naše výlety silně připomínají Armagedon či pochod mamutů za potravou- masa čehosi šíleného se za hrozných zvuků snaží pohybovat vpřed. Pokud ochranáři přírody nevědí, proč se vlci stáhli z Krkonoš, já bych věděl. Po návratu z našeho "výletu" za námi zůstává ztichlá a zděšená příroda a zničená stopa všude tam, kde jsme šlápli nebo alespoň dosáhli.

S večerkou to naopak není složité. Většinou je v deset a obě strany jsou nespokojeny. Zatímco studenti mají pocit, že je to zbytečně brzy, učitelé by večerku naopak přivítali někdy těsně po hlavních zprávách. Desáté se nemohou dočkat a o to, kdo bude po desáté obcházet pokoje, tahají sirky. Ta samá situace je s poledním klidem. Oficiální pravda je ta, že je, aby si děti odpočinuly. Skutečnost je taková, že vedoucí spí jako zabití a děti vesele boří hotel.

Ale nakonec každý kurz doběhne do konce a máme- li štěstí, nevrací se nás ani méně ani více (i když na to se většinou přijde až s určitým časovým odstupem).

Přesto se i po spoustě podobných zážitků můžete dočkat překvapení. Nikdy asi nezapomenu na jistou Gábinku ze soukromé střední školy, která si na kurz do Rakouska vzala 300 amerických dolarů a hrozně se divila, že si za ně nemůže koupit permanentku... .

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Úbl | pondělí 16.3.2009 21:39 | karma článku: 21,84 | přečteno: 1215x
  • Další články autora

Martin Úbl

Jak jsme poprvé lezli na šestitisícovku

Zvoní budík a na displeji je 00:03. Ospale na něj mžouráme a snažíme si vzpomenout, čí to byl dole v La Pazu nápad, vyskákat si na konec treku po Bolívii na šestitisícovku,

22.11.2019 v 12:53 | Karma: 13,63 | Přečteno: 442x | Diskuse| Cestování

Martin Úbl

Kouzlo JV Asie v našich příhraničních vesničkách

Na našich hranicích funguje kouzlo. Z malebné německé vesnice se při vstupu na naše území nedostanete do Česka, ale přímo skočíte do Jihovýchodní Asie s tím nejhorším, co nabízí.

29.4.2019 v 13:01 | Karma: 21,31 | Přečteno: 786x | Diskuse| Cestování

Martin Úbl

Trénink na závody je pro sraby!

Kamarád si pořídil novou přítelkyni. Kamarád se rozhodl ukázat přítelkyni, že je borec. Kamarád se přihlásil na 30ti kilometrový závod na běžkách. Kamarád skoro zemřel. Zde je průběh jeho závodu, kde zanechal opravdu dojem:

22.1.2019 v 13:00 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1032x | Diskuse| Sport

Martin Úbl

Chcete sado-maso wellness rehabilitace?

Po operaci ramene mi byla nabídnuta možnost hospitalizace v rámci rehabilitací. Několik stovek za den, nekup to. Zdraví mám jen jedno, tak jsem souhlasil. Netušil jsem, že si platím za bolest, bolest a bolest.

13.2.2018 v 13:08 | Karma: 27,33 | Přečteno: 1681x | Diskuse| Ostatní

Martin Úbl

Knižní bestseller letošních Vánoc

Přečtěte si první ukázku z právě vycházející knihy Neuvěřitelné příhody z hor / Nahoru můžeš, dolů musíš. Knihu lze objednávat zde: http://www.albatrosmedia.cz/tituly/37346813/neuveritelne-prihody-z-hor/ Pěkní čtení! Autor.

20.11.2017 v 13:01 | Karma: 10,93 | Přečteno: 723x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28

Nejméně osm lidí zahynulo v indické Bombaji po pádu obřího billboardu, který v pondělí strhla...

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. května 2024  19:13,  aktualizováno  21:08

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2659x
Nová kniha Neuvěřitelně uvěřitelné příhody z hor /Jednou jsi nahoře, většinou dole:

https://www.databazeknih.cz/knihy/neuveritelne-uveritelne-prihody-z-hor-393044

 

Seznam rubrik