Lézt EU do zadku se vyplácí?

Když šéf v práci oceňuje své podřízené pouze podle toho, jak moc jsou k němu loajální a jak mu lezou do zadku, pomyslíme si obvykle, že to o jeho inteligenci něco vypovídá. Zvláště pokud nemáme zálibu v podlézání.

Šéf, který nevidí výsledky práce a neslyší objektivní kritické názory je pohromou jak pro firmu, tak pro samotné zaměstnance. Prostě je jasné, že platit někomu jen za pokyvování hlavou, není výhodné pro nikoho, kdo je alespoň trochu kriticky uvažující.

Něco takového ani není třeba vysvětlovat, to každý zná. Jenže nesouhlasit a nepodlézat EU je izolování země, odtrhování se od Evropy, náklonnost k Rusku atd. Alespoň to tvrdí euro-nadšenci. Jak to?

V podstatě tak přiznávají, že EU není prostor pro věcné debaty, pro odlišné názory, prostor pro občasný nesouhlas a hlavně, že Evropská unie není prostor, kde by se hodnotilo jinak, než podle množství kývnutí na změny vedoucí k další integraci.

Pokud tomu tak je, pak je EU už jen proto nedemokratická a nehodná našeho členství. Postačíme si bohatě s Schengenským prostorem a s Evropským sdružením volného obchodua bez řady směrnic nám bude líp.

Prezident Zeman vyvěsil 3.4. 2013 na Pražském hradě „vlajku“ EU. Dopředu tvrdil, že nám to může i přinést více peněz z evropských fondů. Skoro mám obavu, že přinese. Protože konec jednoho kritika a jeho nahrazení euro-nadšencem se v EU cení mnohem více, než jakékoliv kritické argumenty.

Na závěr malá ukázka fungování EU. Určitě jste si všimli všudypřítomných cedulí oznamujících kolik nám ta EU zase dala. Víte, proč se za takové cedule utrácí veřejné prostředky?

Protože když dostaneme dotaci od EU, musíte použít část peněz na její propagaci. Jinými slovy od Evropské unie nedostanete peníze bez toho, aniž by všichni v okolí museli vidět, jak je ta EU skvělá a co všechno nám platí.

Myslíte si, že je to správné? Já ne. Jednak škoda peněz a přece taky, když dám někomu dar k narozeninám, tak po něm nechci, aby pak povinně všude říkal, jak jsem štědrý. A věřím, že Vy také ne. Stát, kraj i obce se obvykle cedulemi nechlubí, EU povinně ano.

Věřím, že i takový detail stačí, abyste si mohli udělat obrázek čemu lezeme do zadku. Jakému šéfovi a nezištnému dárci.

Lukáš Týnovský

Autor: Lukáš Týnovský | čtvrtek 4.4.2013 13:41 | karma článku: 27,94 | přečteno: 1080x
  • Další články autora

Lukáš Týnovský

Revoluční přímá volba

21.1.2013 v 12:40 | Karma: 14,81

Lukáš Týnovský

Prezidentská zamilovanost

7.1.2013 v 22:40 | Karma: 19,52

Lukáš Týnovský

Ministerstvo běhu

5.12.2012 v 11:24 | Karma: 9,82

Lukáš Týnovský

Dopis pro Vyměňte politiky.cz

10.10.2012 v 11:34 | Karma: 28,46