Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svatba jen v kostele? Nemusela by být platná

V posledních dnech je značná část veřejnosti znepokojena možnými změnami v některých ustanoveních rodinného práva, tak jak jsou uvedeny v návrhu nového Občanského zákoníku. Jde zejména o § 547. Domyšleno do důsledků by přijetím nového znění došlo k omezení významu církevního sňatku, ne-li k jeho zneplatnění. Není divu, že se věřící lidé bouří, návrh bezesporu míří zpět směrem k pojetí silného (dozírajícího) státu, jak jej prosazovala totalitní komunistická  ideologie.

V návrhu nového Občanského zákoníku čteme doslova:

 

§ 547

"VARIANTA I:

Projev vůle o vstupu do manželství činí snoubenci osobně před orgánem veřejné moci v

přítomnosti dvou svědků a matrikáře.

VARIANTA II:

(1) Projev vůle o vstupu do manželství činí snoubenci osobně před orgánem veřejné moci

v přítomnosti dvou svědků a matrikáře (civilní sňatek).

(2) Snoubenci mohou učinit projev vůle o vstupu o manželství před oddávajícím

pověřeným k tomu církví nebo náboženskou společností (církevní sňatek). Církevní sňatek lze

provést, předloží-li snoubenci oddávajícímu osvědčení příslušného matričního úřadu, že

splňují zákonné podmínky pro uzavření platného manželství; k osvědčení, od jehož vydání

uplynuly více než tři měsíce, se nepřihlíží.

§ 547a

(1) Církevní sňatek lze provést před oddávajícím jakéhokoli náboženského vyznání, který

má obvyklý pobyt na území České republiky a který provádí svoji duchovní činnost výhradně

nebo alespoň zčásti na území České republiky, pokud církev nebo náboženská společnost, k

níž pověřená osoba náleží, nepůsobí na území České republiky jen přechodně a pokud její

náboženské obřady a náboženské úkony mají stálou povahu.

(2) Je-li to v souladu s vůlí snoubenců a jsou-li splněny podmínky stanovené tímto

zákonem, vzniká církevním sňatkem manželství podle tohoto zákona, pokud církev nebo

náboženská společnost, anebo muž a žena, kteří uzavřeli církevní sňatek, příslušnému

matričnímu úřadu prokáží, že došlo k církevnímu sňatku. Nestane-li se tak do tří pracovních

dnů od církevního sňatku, manželství podle tohoto zákona nevznikne."

 

Proti tomuto navrhovanému znění se ozývají hlasy z řad občanů, kteří vnímají povinnost novomanželů oddaných před církví nebo náboženskou společností prokazovat svůj sňatek ještě navíc před státní institucí (matričním úřadem) jako posilování moci státu a praktickou hrozbu zrušením církevního sňatku. Toto je nepřijatelné nejen pro věřící lidi, ale dotýká se každého, kdo si váží své autonomie. 

Mgr. Josef Vacek je náměstkem hejtmana Středočeského kraje pro sociální věci a komentuje chystané změny takto ostře:

 

Zrušení církevních sňatků je prvním krokem k totalitnímu státu

 "Už několik dní letí napříč českou veřejností vlna pobouření, kterou vyvolal návrh ministerstva spravedlnosti na zrušení církevních sňatků, který zahrnuje návrh nového Občanského zákoníku. A to není všechno. Pokud se občan nenechá odradit a církevnímu sňatku dá přednost před civilním, bude za tuto "opovážlivost" náležitě potrestán. Ministerstvo totiž chce zavést trest za uzavření církevního sňatku -  manželství bude neplatné, pokud snoubenci do tří dnů (!)  nedodají úřadům doklady o uskutečněném církevním obřadu.  Kromě zneplatnění církevních sňatků ministerstvo zamýšlí u civilního sňatku zrušit jeho slavnostní formu. Ze svatebního aktu tak chce udělat prostý úřední úkon a kromě toho útočí i na rodinné právo. Ze Zákoníku chce ministerstvo vynechávat i odkaz na hodnoty manželství a jeho zvláštní ochranu.  Ministerstvo spravedlnosti, které má chránit společnost tvorbou demokratických právních norem tak provedlo věc v jednadvacátém století takřka neuvěřitelnou. Svým návrhem útočí  na svobodu občanů i na výsady, které získali  v roce 1989.   

 

Když se v roce 1948 chopil moci totalitní režim , ze všeho nejdřív komunisté zaútočili na pilíře demokracie. Tím bylo soukromé vlastníctví, soukromé zemědělství, podnikání, svoboda slova a  svoboda vyznání. Hned v první vlně pak komunisté zakázali platnost církevních sňatků. Jednapadesát let byl podezřelý každý občan, když se nechal  oddat v kostele či synagoze. Navíc musel absolvovat další obřad na národním výboře, který byl jako jediný komunisty uznáván. Po listopadu 1989 patřilo znovuobnovení církevních  sňatků mezi první právní normy, které přijalo bývalé Federální shromáždění . Nikdo se tehdy nedivil. Tento institut je od nepaměti nedílnou součástí právního řádu všech moderních demokratických  zemí a nikoho nenapadne jej zpochybňovat. A pokud by se podobný jedinec našel, byl byl okolím považován za blázna nebo za extrémního levičáka.  Svoboda vyznání a s tím spojená svoboda volby při sňatku, je pro demokracii stejně důležitá jako svoboda slova.

 

Církevní sňatek je pro tisíce lidí mimořádně důležitým a významným aktem v jejich životě, neboť smlouva uzavřená mezi manželi před oltářem má pro ně hluboký duchovní smysl. A necítí to tak pouze lidé věřící. Velké množství dvojic bez vyznání dávají přednost svatbám v kostele, než v obřadních síních obecních úřadů. Netuším co vedlo ministerské úředníky k tomuto kroku. Jednu věc ale vím jistě. Pokud bude Občanský zákoník v navrhované podobě přijat parlamentem, půjde o bezprecedentní ohrožení základních hodnot demokracie v České republice. Proto se jednoznačně připojuji k protestním hlasům a všemi dostupnými prostředky se budu snažit zabránit přijetí této pochybné právní normy. Všechny slušné lidi vyzývám: buďme ve střehu. Vyplatí se na poplach začít zvonit předčasně, aby v demokracii a ve svobodě mohly trvale žít naše děti a vnuci."     

 

Rovněž křesťané se vyjadřují v různých peticích a komentářích, z nichž mnohé mají velmi dobrou právní argumentaci. Cituji ze Stanoviska Křesťanských sborů:

 

"Návrh nového občanského zákoníku zveřejněný na internetových stránkách Ministerstva spravedlnosti ČR (dále též „návrh“) se dotýká manželství už v otázce jeho uzavření či vzniku. Poslední verze návrhu obsahuje dvě varianty uzavření manželství, jedna varianta zná toliko civilní sňatek, kdežto druhá varianta vedle civilního sňatku jako rovnocennou alternativu uznává církevní sňatek, jak tomu bylo doposud. Ze samotného návrhu, postoji vlády k němu (Viz věcný záměr občanského zákoníku schválený vládou - usnesení č. 345 z 18. dubna 2001, a postoj Legislativní rady vlády vyjádřený na jejím 69. zasedání 5. dubna 2001) i důvodové zprávy z 13. 12. 2007, kterou lze rovněž na internetových stránkách Ministerstva spravedlnosti ČR nalézt, a na jejímž základě (či obdobných argumentech) se zřejmě i vláda rozhodovala, je vidět preferování povinné civilní formy uzavření manželství; tedy faktické zrušení církevních sňatků."

 

Přestože je většina české veřejnosti sekulární, neměla by zůstat lhostejná k omezování práv občanů rozhodovat svéprávně a svobodně o svém životě, zejména v tak navýsost citlivé oblasti, jakou je rodinné právo. I lidé nevěřící by se měli zamyslet, zda by nebylo vhodné vystoupit proti navrhovaným změnám, neboť pokus o zrušení autonomie církevního sňatku je ve své podstatě pokusem státu o získání (či znovuzískání) nepřiměřeného dozoru nad občany a pokusem o možnost přímého zasahování do privátní sféry. Je tedy v rozporu s hodnotami občanské svobody.

Text celého návrhu nového Občanského zákoníku je k dispozici na stránkách Ministerstva spravedlnosti.

Ministr Pospíšil: Sňatky se nezmění

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Věra Tydlitátová | úterý 9.9.2008 12:00 | karma článku: 22,90 | přečteno: 1484x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 997x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Při hádce udeřil družku, upadla hlavou na skříň. Za její smrt dostal 5,5 roku

22. května 2024  16:23

Krajský soud v Hradci Králové potrestal Zdeňka K. pěti a půl lety vězení za facku, po které loni v...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Zelenskému skončil mandát, Moskva v tom vidí šanci k destabilizaci země

22. května 2024  16:09

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v pondělí sice vypršel pětiletý mandát, ale...

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Kde a jak získat voličský průkaz

22. května 2024  16:04

Volby do Evropského parlamentu začínají za dva týdny, již nyní je ale možné žádat o voličské...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3208x
Jsem