Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sex, sex, sex, nic jiného je nezajímá

Cituji roztomilý komentář rozzlobené Brianovy matky Mandy v podání nepřekonatelného Terry Jonese z filmu Život Briana.

Brianova matka plísní svého nesmělého syna ve chvíli, kdy ten chudák myslí na všechno možné, hlavně na politiku, ale na sex náhodou vůbec ne. Připomíná mi to některé naše puritánské aktivisty.

Sotva se proslechlo, že vyjde jakási příručka k sexuální výchově na školách, zjevil se kdekdo, jako by šlo o otevření veřejného domu v Chrámu svatého Víta. Učebnic vycházejí stovky, ne-li tisíce a nikoho to nedojímá, neboť v nich jde o takové podružnosti jako je například znalost našich moderních dějin. Po několika dotazech adresovaných pohoršeným katolíkům zjišťuji, že tu příručku nikdo z jejích kritiků ani neviděl, dokonce by se jí ani zdálky nedotkl dobře izolovanou třímetrovou tyčí. Naopak dotázaní sami vyjádřili podivení doprovázené pochybnostmi, když jsem jim sdělila, že sexuální výchova na základních školách probíhá tak či onak již desítky let. Sama jsem jako dítě pár takových lekcí zažila, bylo to hrozně nudné, museli jsme poslouchat jakési anatomické a zdravotnické informace a pod lavicí jsme si zatím četli, protože jsme všichni o těchto věcech věděli mnohem více, než nám bylo monotónním hlasem rozvláčně sdělováno. Pokud jsme my holky myslely na chlapce, pak proto, že jsme byly zamilované a různá srdíčka namalovaná na penále byla v tom věku důležitější než kosočtverce a jiné symboly na záchodcích. Zajímala nás Láska (ano, to se psalo s velkým L), sex jen okrajově. Bylo to téma až příliš známé a vlastně nezajímavé. A to bylo prosím v hlubokých sedmdesátých letech normalizace a v době absence jakéhokoliv dostupného porna, kdy nejerotičtějším podnětem byla filmová dobrodružství krásné Angeliky.

Podivné je, že se při nějaké zmínce o sexuální výchově vždy napruží lidé, kteří by o sexu neměli vůbec ani přemýšlet, neboť jsouce vázáni slibem čistoty mají se věnovat zcela jiným, ušlechtilejším věcem. Ale tak už to bývá, že celibátníci o sexu přemýšlejí skoro stále, jak se zdá. Normální člověk má na starosti tisíce jiných věcí, v poslední době například jak uživit sebe a rodinu. Děti chodí denně okolo trafik plných vyšpulených vnad a lechtivých titulků, dokonce i v časopisech pro mládež najdou všelijaké rady, při jejichž četbě má leckterý teenager za chvíli komplexy nikoliv z uhrů, ale ze svého přetrvávajícího panictví. V televizi se také všelicos okolo rozmnožování vidí, kamarádi vedou zasvěcené řeči, počítačová gramotnost nese své pestré plody. Jestliže pak chudák pedagog dostane do ruky nějakou tu příručku, která mu pomůže mluvit o těchto věcech s dětmi odborně a kultivovaně, je asi rád. Nechce-li učit podle příručky, může o tom mluvit po svém.

O příručku mi ale nejde, já ji také nečetla a tu potřebu necítím nejsouc v pozici ani rodiče pubertálního potížisty (děti už mám trochu starší), ani pedagoga (přednáším trochu starším studentům). Spíše mi jde o to, jak se křesťané prezentují na veřejnosti. Nechci psát o pedofilních skandálech, to je smutné a ohavné, ale nemyslím, že by to byl problém pouze církve, dokonce mám podezření, že se církevní aféry tohoto druhu v médiích poněkud zveličují. Kdybychom si posvítili na různé internátní školy (zejména takové ty tradiční v anglosaském světě), na dětské domovy, na letní tábory, na sportovní kluby, na zájmové kroužky a podobné instituce, kdoví, co by vyplulo na hladinu. Ale posedlost sexem mne vždy překvapovala zvláště u lidí, kteří by měli pečovat více o duši. To slídění s kým kdo a kdy spává, zdali masturbuje, zdali se chlapci nelíbí jiný chlapec, jak je to s panenskou blánou Bohorodičky (dokonce byla-li neporušená i po porodu), to postávání (někdy i povykování) s transparenty u porodnic, ta starost o to jak, kdy, jak často a za jakým účelem se má či nemá souložit, zda užívat antikoncepci, a protože nikoliv, jak se bránit nechtěnému početí, které vlastně ale má být vždy chtěné...

Když mi bylo asi deset let a při slově sex jsem se červenala, neboť to bylo v době, kdy jsme byli stydlivější, než jsou děti dnes, zajímala jsem se o víru a jednou jsem se v kostele zeptala jednoho kněze, jestli by mi půjčil Bibli a poradil mi, co mám nejdřív číst a jak tomu mám rozumět. Zamluvil to a zeptal se, jestli mi v těch kalhotách není chladno (tehdy se nosily látky z umělých vláken a byly v módě pestré barvy, měla jsem na sobě dlouhé oranžové kalhoty). Řekla jsem, že ne, a koukala jsem trochu udiveně na tu změnu tématu. Pan farář sladkým hlasem vyjádřil starostlivé obavy o zdraví mých vaječníků a udělal mi odbornou přednášku o ženském pohlavním ústrojí a o zdravotních rizicích spojených s prochlazením oněch orgánů. To bylo mé první seznámení s teologií. Podruhé už jsem za žádným knězem raději nešla.

----------------------------------------------------------

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Věra Tydlitátová | pondělí 30.8.2010 10:00 | karma článku: 23,82 | přečteno: 2923x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 997x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3208x
Jsem