Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sardinie - Nuragy a krásná soudkyně

Vnitrozemí, oblast Barbagia, přírodní park Sette fratelli a hory je nejlépe procházet pěšky. Při troše pozornosti uvidíme pod stromy fialové bramboříky, na horách mezi kameny již od zimy kvetou krokusy a počátkem léta vykvétá zdejší divoká růžová pivoňka. Všude na planinách rostou korkové duby, jejichž oloupané purpurové kmeny svědčí o stálé těžbě vzácné suroviny. Korkové duby mají drobné listy s malými výkrojky a kompaktní koruny hřibovitého tvaru. V nižších polohách je typický porost macchií, směs suchomilných rostlin a keřů pokrývající skály a celé planiny pestrým kobercem.

BaruminiV.Tydlitátová

            Macchie je charakteristická středomořská formace, velmi působivá svými vůněmi a barvami. Mezi různě zelenými keříky jehličňanů a nám neznámých listnáčů rostou žluté pryšce, stříbrné pelyňky a modré tymiány. Průchod takovou přírodní zahradou však může mít zlé následky, většina hustých kulovitých keříků má dlouhé a velmi husté trny. Rozedraný oděv a krvácející šrámy mohou být cenou za bližší prohlídku některého zářivě barevného květu nebo vonné bylinky.

            V některé z pobřežních lagun můžete v době tahu zahlédnout plameňáky. Sardinie je také jediným evropským hnízdištěm supů a supy zde opravdu můžete vidět. Ačkoliv sup není zrovna krásný tvor, když vzlétá z travnatého pobřeží a mává obrovskými lesklými křídly, působí majestátně. Aby ochránci přírody předešli konfliktům s chovateli ovcí, mrchožrouty pravidelně přikrmují. Hnízdí zde také orli a jiní dravci. Lze vidět daňky, muflony a divoká prasata.

            Drsné podmínky na ostrově formovaly zdejší kulturu již od nejstarších dob. Lidé žili na Sardinii již zhruba před dvěma sty tisíci lety, jak dokládají archeologické nálezy. Z historických pramenů víme o obyvatelích, kteří dali ostrovu jméno. Tito původní Sardové nebyli indoevropského původu. Patrně splynuli s další vlnou přistěhovalců z východního Středomoří, kteří již od paleolitu osídlovali sardinské pobřeží a postupně pronikali do vnitrozemí. Z období neolitu se zachovaly nálezy keramiky, jeskynní malby a „venuše“. Kultura Ozieri z mladšího neolitu zanechala na Sardinii menhiry a sošky bohyně Matky, ale také skalní hroby zvané nyní domus de janas.

            Pro Sardinii nejtypičtější a nejznámější je však tajemná kultura Nuragů. Novým osídlencům, kteří se objevili kolem roku 1850 před naším letopočtem,  říkáme Nuragové podle kruhových pevnostních věží nuragů postavených z hrubých žulových nebo čedičových balvanů. Podle antických pramenů snad přišli Nuragové ze severní Afriky, protože však neužívali písmo, můžeme se o jejich životě jen dohadovat. Jejich věže, obrovské komolé kužely vidíme na Sardinii na každém kroku. Tu stojí osaměle u silnice, tu jsou součástí novodobého ohrazení, tu jich celá skupina strmí na svahu pahrbku. Někdy jsou z původního nuragu jen trosky, i tak je však zbylá terasa natolik vysoká, aby tvořila nepřehlédnutelnou dominantu krajiny.  Na mnohé nuragy můžeme vystoupit po původních schodech a můžeme se rozhlédnout po okolí. Podle hrubého odhadu stojí dnes na ostrově více než sedm tisíc těchto megalitických staveb. Nuragové byli pastevci a dosud nevíme, proč budovali tak monumentální věže. Snad k obraně, není však vyloučené, že šlo o obytné budovy nebo o svatyně. Vesnice Barumini je celým megalitickým komplexem složeným z vysokého nuragu se čtyřmi podpůrnými věžemi a z množství obytných domů kolem.  Za mírný poplatek vás zde provedou a poskytnou vám podrobný výklad o tom, co víme, ale spíš nevíme. Můžete také prolézt úzkou chodbou uvnitř hlavního nuragu a po šnekovitém schodišti z obrovských a zcela neanatomických balvanů vylézt na vrchol. Pak po moderních schůdkách sestoupíte dovnitř věže a můžete prolézt i čtyři komory v citadele. Po prohlídce se budete cítit ještě zmateněji a neznaleji než před ní. Nálezy podivných psychedelických bronzových sošek z doby Nuragů inspirovaly některé ufology k jednoznačnému výkladu smyslu obrovských věží. Nuragové však byli také zdatní obchodníci, kolem roku tisíc před Kristem již pěstovali čilé kontakty s celým Středomořím a na egyptském papyru máme záznam o „blízkém mořském národu, řečeném Šardana, jehož silní válečníci působili jako faraónovi žoldnéři“.

   Rozkvět Nuragů podlomil nejprve vpád Féničanů a později Kartaginců. Nuragové se stáhli do vnitrozemí a stali se zřejmě jedněmi z praotců dnešních Sardinců. Kartaginci pak byli poraženi Římany v rozhodující bitvě u Cornusu (dnešní městečko Bosa) a v roce 177 se Sardinie stala římskou provincií. Památky na Féničany, Kartagince a Římany nacházíme na ostrově dosud a jsou vděčným cílem cestovatelů, jako například ruiny fénického města Tharros na mysu San Marco, které jsem vám vyfotografovala.

            Ve středověku ovládli ostrov Byzantinci a Saracéni, v devátém století byli Sardinci ponecháni svému osudu a začali konečně budovat svoji politickou a hospodářskou autonomii. Země byla rozdělena na čtyři judikáty a ty stanovily vlastní zákony. Dodnes je velmi ctěna "soudkyně"  Eleonora Arborejská, která vládla v Oristanu a dokázala udržet samostatnost svého judikátu proti nárokům Aragonců. Její socha stojí na náměstí Piazza Eleonora v Oristanu a je centrem společenského života asi jako u nás Svatý Václav v Praze.  Krásná soudkyně má takovou prestiž, že se o ní mnohdy mluví jako o královně. Aragonci nakonec Sardinii získali, po sjednocení Aragonie a Kastilie sňatkem Ferdinanda a Isabely v roce 1479 připadla Sardinie Španělům a nová vlna přistěhovalců přinesla na ostrov katalánštinu, jíž se dosud mluví na západním pobřeží. V průběhu dalších dějin připadla Sardinie savojské dynastii a posléze Itálii.

Autor: Věra Tydlitátová | sobota 19.4.2008 0:07 | karma článku: 18,49 | přečteno: 1856x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Inzerát na nového ministra pro vědu a výzkum si utahuje z tápající TOP 09

4. května 2024  16:15

Z potíží vládní TOP 09 při výměně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové si...

Brazílii po silných deštích zalilo bahno, obětí záplav je už přes 50

4. května 2024  16:12

Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem