Pohádka o lidském srdci

Vládl kdysi v jednom městě mocný král, panoval v paláci z bílého mramoru, uprostřed velikého a vznešeného dvora. Od rána do večera přicházeli ke králi dvořané a přinášeli ovoce, chladné nápoje, umně tvarované šperky, roucha protkávaná, i nové zprávy od dvorů sousedních králů.

Nechybělo nic králi ke štěstí, láska věrné a moudré královny, synové stateční a upřímní, dcery laskavé, bohatství ani vítězství a sláva v boji, nechybělo nic, co naplňuje srdce člověka radostí. Tisíc koní stálo v maštalích pro krále, urozených koní z nejlepšího chovu, bílých i černých, koní lesklé srsti. Tisíc bohatýrů s tasenými meči, tisíc rytířů v železné zbroji střežilo klid panovníka a tisíc dívek obveselovalo jej každý den bubínky, flétnami, loutnami a tancem i úsměvy a smíchem zvonivým.

 

Uplynul rok a přesytilo se srdce královo radostmi a zahálením v bílých palácích a vonných zahradách, unavila se jeho mysl rozhodováním ve věcech vlády a rozmlouváním s vyslanci vzdálených říší a s proslulými mudrci říše. Znechutily se oči krále pohledem na tepané náramky a číše osázené acháty, rozbolel se sluch krále hudbou znějící v síních z kamene. Znudila krále jízda na koni stepí i horami, nemohl bez znechucení pohlédnout král na své syny urostlé a oddané, rozhněvalo se nadto srdce královo na věrnou královnu, znenávidělo ji srdce královo bez příčiny.

 

I zavolal si král páže, nosiče meče králova, mladého chlapce, syna předního z rytířů, jehož jméno bylo Amiti. I pravil král chlapci, synu předního z rytířů: "Amiti, chlapče čisté mysli, zatoužil jsem náhle a bez příčiny vypálit toto město, strhnout tento palác i chrámy se zlatými střechami, pokácet posvátné stromy a pobít své ušlechtilé koně. Zachtělo se mi i zabít královnu, milovanou mou ženu, mečem ji probodnout bez příčiny. Zatoužil jsem po smrti svých milovaných synů i dcer, bohatýrů, dívek tanečnic, dvořanů, mudrců i poslů králů vzdálených. Chci vidět svůj lid ležet v ulicích skosený morem a mečem, chci spatřit mládence a panny své říše rozsápané vlky, lvy a pardály.

 

Mé srdce onemocnělo a touží po zkáze, můj rozum se však ještě nezakalil a ví, že tohle je věc špatná a zlá. A proto tě prosím, chlapče jasných očí a čisté mysli, poraď svému králi, co má učinit? Zda má odjet do stepi a zanechat své město za sebou, aby snad v noci a ve chvíli nestřežené neposlechl hlas svého nemocného srdce a nepodpálil ohněm palác i chrámy, zahrady a posvátné stromy? Aby snad ve chvíli temné nezdvihl meč proti své milované královně, paní vznešené a krásné, a proti svým bohatýrům, rytířům věrným, kteří by za krále život položili bez váhání, a proti dívkám s očima zářícíma, z nichž každá tajně krále miluje?

 

Mám snad opustit zemi a město, mám odjet do stepi a nevrátit se raději? Mám jako šílený bloudit pustinou, protože mé srdce onemocnělo zkázou? Či mám snad vyhlásit válku králi zámořskému a unavit své nepokojné a zlé srdce v bojích, v nebezpečí a pachu krve? Je dobré zdvihnout boj ve chvíli, kdy už je štěstí příliš mnoho a dlouho již trvá mír a blahobyt?"

 

I pravil Amiti, syn předního z bojovníků, nosič meče králova: "Pane můj, tvé srdce není choré o nic více než srdce každého z lidí. Neboť je v lidské povaze rozbíjet to, co je dokonalé, pohrdat tím, co je krásné a zabíjet toho, koho miluje. Nebyli lidé vyhnáni z ráje, ale sami ráj opustili, neboť srdce lidské nenávidí dokonalost a prchá od dobrých věcí jako od plamene. Hle, máš přátele, ale nenávidíš je a žízníš po jejich zmaru, neboť přátelství je největším z pokladů na zemi a nevejde se do srdce lidského bez bolesti. Hle, jsi milován, ale hněvá tě to a pohrdl jsi svou paní, utíkáš do samoty, neboť láska je největším z pokladů na zemi a nepojme ji srdce lidské bez bolesti. Hle, máš tisíc krásných koní a tisíc zlatých pohárů a tisíc plášťů vytkávaných, ale znechutily tvé srdce, neboť také krása je největším z pokladů na zemi a nepojme ji srdce lidské bez bolesti, neboť lidské srdce miluje pouze věci prostřední."

 

I vykřikl král v žalosti: "Máš pravdu chlapče, rozpoznal jsi nemoc mého srdce, ale kdo mě zachrání, kdo mi podá lék na mé ubohé, choré, slabé, příliš malé srdce?"

Autor: Věra Tydlitátová | neděle 24.8.2008 14:15 | karma článku: 15,78 | přečteno: 1239x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08,  aktualizováno  10:31

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Rusko útočilo i na pravoslavné Velikonoce. Hořelo v Charkově

5. května 2024  10:30

Sledujeme online Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí,...

Na Nymbursku útočník pobodal muže, vrtulník oběť transportoval do Prahy

5. května 2024  10:26

Krajští kriminalisté prověřují sobotní napadení muže, který v Milovicích na Nymbursku zaútočil...

Přístup na sítě je lidské právo, žádá vězeň soud o uznání. Lákal na nich děti

5. května 2024  10:14

Norský nejvyšší soud se ve čtvrtek zabýval kuriózní žádostí. Muž odsouzený za sexuální obtěžování...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem