Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lisboa 5 – Nahoru po schodišti dolů

Je to fakt všeobecně známý, že každé pořádné město, které není z rovna v „pěkné rovině“, hlásá, že stojí na sedmi pahorcích.

V Lisabonu nám to připomněl hned taxikář vezoucí nás z letiště. Kolik je těch pahorků doopravdy, to netuším, ale Lisabon opravdu pahorkatý je, a to důkladně. Těsně u pobřeží je rovinatější staré město, to bylo v roce 1755 zničeno zemětřesením a tsunami, kousek dále se strmě zdvihá vysoký svah a nad ním se rozrostlo moderní nové město. A tato terénní divočina je jednak důvodem, proč je Lisabon fotogenický a hojnými vyhlídkami oplývající a jednak proč má neuvěřitelnou sbírku dopravních linek.

Nejznámější jsou asi zdejší malé starožitné tramvaje. Nejprve vznikly jako nutnost, na strmém svahu a v křivolakých uličkách by normálně dlouhá tramvaj byla platná jako mrtvému zimník. A pak ty roztomilé  miniatury tak nějak zastaraly a získaly patinu, až se staly místní zvláštností. Takže v rovinatějších částech města jezdí normální tramvaje, ale na lince 28 se po svazích Alfamy dál řítí tyhle dětské hračky na úzkých kolejích, a vy jen nevěřícně zíráte, že se do několika minut nepřevrátí. A pozor, není to žádná turistická atrakce, lidi jimi normálně jezdí za nákupy a do práce. Na druhou stranu každý návštěvník Lisabonu se tím musí svézt, kdo to nezkusí, jako by v Lisabonu nebyl. Za nějaké to euro se zmítáte zavěšeni na kožené smyčce nebo vykloněni z otevřeného okna, okolo vřískají nadšeně děti, černé mámy v překrásných pestrých šatech tisknou na klín nákupní tašky plné ovoce, pánové ve sněhobílých košilích důstojně hledí do neurčita jako kapitáni v mořské bouři a tomu všemu vládne stoický šofér, jehož hbité ruce dělají zázraky, aby nesmetl nějakého toho chodce, nebo aby nezvrhl svůj náklad do řeky Tejo.

Pokud je svah příliš strmý i na nezdolnou tramvajku, nastupuje další specialita, totiž „elevator“, což je vlastně lanovka se šikmým podvozkem, který vyrovnává sklon svahu, a zubatou kolejnicí. Tyhle zubačky jsou v Lisabonu celkem tři. Dříve byly poháněny protiváhou načerpané vody, nyní jezdí na elektřinu.

Kromě tramvaje a lanovek má Lisabon i metro, zde se nazývá Metropolitano a má čtyři linky, v nichž se hnedky můžete naučit portugalské názvy čtyř základních barev:

linha azul (modrá) se symbolem racka, linha amarela (žlutá) se symbolem květiny, linha verde (zelená) se symbolem lodě a linha vermela (červená) s větrnou růžicí. Zatímco v Praze si neustále pletu chladná označení linek podle písmen, zde se rychle zorientují i docela malé děti. Metro je čisté, malé a docela vkusně vyzdobené poněkud retrostylovými azulejos či mramorovými intarziemi a sochami žen, květin, koní a býků ve stylu (možná) 60. let.

Nákup lístků je poněkud složitý, nejprve si koupíte zelenou kartičku, která vám pomocí čtecího zařízení otevírá turniket, a to i při opouštění metra. Při další cestě tuhle kartičku už jen za poloviční cenu dobíjíte u terminálu. Chce to trochu cviku, ale i když budete se zařízením chvíli zápasit, slušní a trpěliví Portugalci stojící za vámi nebudou nadávat, budou jen tiše čekat, až si poradíte. Pomoc vám sami nenabídnou, ale poprosíte-li o ni, pomohou s úsměvem a ochotně.

Na výběr máte ještě malý vláček, comboio, jehož „linha“ obtáčí velkou část města a také vede podél pobřeží. Vyznat se na nádraží a v odjezdech vlaků je asi obtížné i pro místní, posílali nás různě po perónech, ale nakonec se to zvládlo. My jsme se vláčkem svezli až do čtvrti Belém, kde jsme prošli okolo místní varianty Golden Gate, Památníku objevitelů (Padrao dos Descobrimentos) a zastavili jsme se u Belémské věže. Tam jsem vstoupila do řeky či moře, kdo to má poznat, lidé tomu říkají řeka, ale je tu už slaná voda a v písku jsou mořské lastury. V každém případě je to hrozně studené. Dá se sem jet i lodí, ale to je jediný dopravní prostředek, který jsme ve městě velkých mořeplavců nevyzkoušeli. O našem výletu podél pobřeží, o starém Belému a o klášteře svatého Jeronýma napíšu jindy.

Foto autorka:

1., 2., 3. tramvaje

4.,5.,6. elevator

7. magnetická kartička na metro 

8., 9., 10. metro

11. vláček

---------------------------------------

 

Autor: Věra Tydlitátová | pondělí 30.9.2013 10:22 | karma článku: 12,32 | přečteno: 360x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem