Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lisboa 1 – Země mořeplavců

O Lisabonu jsem toho mnoho nevěděla a popravdě by mne asi nenapadlo tam jet na dovolenou, prostě neznámá a vzdálená, jistě krásná, ale přece jen cizí země portugalská s hlavním městem, které je údajně do kopce a z kopce, odkud vyplouvali odvážní mořeplavci a které v roce 1755 spláchla obrovská vlna tsunami.

Ústí Temže

 

Ale pak se naskytla konference a možnost promluvit na světovém fóru právě v Lisabonu. Mám dobrodružnou povahu a navíc jsem již podobnou konferenci absolvovala v Jeruzalémě, takže rozhodnutí padlo během tří minut a batoh byl sbalený během minut sedmi. Ano, poletím na mýtický konec světa, na  Finis terrae a promluvím tam o tom, jak se u nás vede volební kampaň.

Dobrodružství nás pak na cestě věrně doprovázelo, jak se sluší na pravý rytířský quest. Ale postupně: Tři delegáti z naší univerzity se vypravili na konec kontinentu: já, profesor Ivo Budil a doktorand Zbyněk. Zatímco mně a panu profesorovi zajistila letenky paní tajemnice, chudák student Zbyněk si zakoupil letenku u SkyEurope. A tato bohulibá společnost krachla hodinu před jeho odletem. Rozhodování zda a jak odletět zabralo další hodiny, nakonec letěl Zbyněk za námi s jinou společností přes Madrid. My jsme to vzali přes Londýn. Pohled na ústí Temže, na rozsáhlá londýnská předměstí s domečky jako ze hry Monopoly a nakonec s velkolepým obloukem zářivé duhy v mracích byl impozantní. A pak dlouhé kroužení nad městem jen kousek nad komíny a nalétávání na letištní dráhu obrovského komplexu zdejšího vzdušného přístavu. I to byl bizarní zážitek. Nedávno jsem zde vypisovala svou lásku k Londýnu. Pro Heathrow však žádné podobné sympatie nemám.

Letiště veliké asi jako šest Ruzyní je moderní labyrint plný poťouchlých strážců bran. Ale pasový úředník nás úplně zboural, nejen že vypadal, ale i hovořil a tvářil se jako ten římský ouřada ze Života Briana, který s vlídným úsměvem diriguje odsouzence: "Cruicifiction? Yes? This way, please." Koutkem oka jsem viděla, jak se Ivo odvrací a dusí smích, já se kousala do jazyka, abych zachovala vážnost a výbuchem nevhodného smíchu nezpůsobila nešťastné zdržení při bedlivém zkoumání našich papírů. Hůře dopadla klidná a pokojná britská rodinka, která v tašce "pašovala" dvě dózičky jakési pomazánky. Pokrm byl zkoumán asi spektrální analýzou a rodinka vyslýchána jako agenti Bin Ládina. Teprve nyní se opravdu potvrdilo, že anglická strava patří ke zbraním hromadného ničení a je jistě zakázána Ženevskou konvencí. Snad proto nás British Airways tohoto nebezpečí maximálně ušetřily a nechaly nás téměř o hladu.

Let z Anglie přes moře a část Bretaně, přes Španělsko a Portugalsko byl malou zeměpisnou exkursí. Země pod námi vypadala jako pestrá mapa, na níž byly dobře vidět lesnaté oblasti severu a písečně zbarvené jižní části Evropy. Cáry mraků se brzy rozestoupily a slunečné počasí slibovalo příjemné nadcházející dny.

Další dobrodružství nám připravila “Taška toulavá”, ale o tom jindy. Už z nebe je Lisabon krásný, rozkládá se jako barevná mozaika na březích řeky Tejo a oceánu, je plný zelených skvrn parků a jeho subtilní červený most, slavná replika Golden Gate ze San Francisca, je jako jehla položená přes modrou hlubinu. Letadlo klesalo prudce do centra města na malé letiště, ano v Lisabonu je všechno tak nějak malé: letiště jsou zhruba dvě runwaye mezi paneláky, Golden Gate je menší než americký vzor, socha Krista je menší než ta v Riu, metro je menší než v Praze, zdejší proslulé tramvaje jsou jako maličké hračky a Portugalci jsou menší než Češi. Všechno je tu malé a sympatické. A tihle malí Lisabonci kdysi ovládli svět. Šikovní lidé.

———————-

Obrázky autorka:

1. Ústí Temže

2. Anglická krajina

3. Naše letadlo

4. Starý Lisabon

———————–

Autor: Věra Tydlitátová | pátek 20.9.2013 10:16 | karma článku: 14,17 | přečteno: 429x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem