Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsme ve studené občanské válce

Snad každý, kdo sleduje „hlas lidu“, totiž onen proud komentářů, úvah a stesků, kterými lidé ventilují své úzkosti a hněvy, nemůže přehlédnout stoupající počet výroků zavrhujících demokracii.

Nemám k dispozici žádná tvrdá data, abych tento trend dokázala, ale i bez nich jsou skepse a znechucení z veřejných věcí patrné. Odpor k demokratickému uspořádání je jen vrcholem celé hory podobných animozit: vůči liberální společnosti s jejími svobodami a lehkomyslností, vůči politice po listopadu 1989, vůči západnímu světu, tedy vůči USA a Evropě, vůči Izraeli, vůči NATO, vůči věřícím, vůči cizincům, vůči menšinám, dokonce vůči důchodcům, sirotkům a postiženým…

Putin je katalyzátor

Teprve v posledních letech a měsících se stále zřetelněji vyjevuje, že tyto destruktivní nálady mají i svůj katalyzátor, snad jen jeden z mnohých, ale aktuálně nejsilnější. Tím katalyzátorem je příval ruské, rozuměj putinovské, propagandy, která dříve nenápadně, ale nyní již otevřeně vyvolává nacionalistické vášně a barvotiskové vzpomínky na předlistopadový sovětizovaný ráj, útočí na tradiční hodnoty naší svobodné, tolerantní, ale také zlenivělé evropské společnosti.

Putinovské Rusko se dopustilo zjevné a nepopiratelné agrese vůči sousednímu suverénnímu státu, již to by mělo stačit k jednoznačnému postoji Středoevropanů, nehledě na historickou paměť a na tvrdou zkušenost s ruskou hegemonií. V České republice však již probíhá studená“ „občanská“ „válka“: na jedné straně stojí občané vyznávající prozápadní, liberální a demokratické principy včetně ochrany lidských práv a svobody, na druhé straně stojí ti, kteří nejen omlouvají, ale dokonce vítají napadení Ukrajiny, stejně jako nekriticky oslavují každý krok a výrok ruského prezidenta a odsuzují vše, co přinesl listopad 1989.

Jistě, rozdělená společnost v našich zemích je již velmi dlouho, jdeme-li časem zpět, dojdeme snad k reformaci, ne-li ještě dále. „Dvojí lid“ v našich zemích býval rozdělený tu vírou, tu jazykem, tu národní identitou, tu vztahem k panovníkovi či k republice, v novější době poměrem k nacistickému či ke komunistickému režimu. Podobnou krizí si prošla viktoriánská Anglie v 19. století. Konzervativní politik a spisovatel Benjamin Disraeli popsal tento rozkol v románě „Sybil aneb Dva národy“. V jeho době šlo o bohaté a chudé Brity, kteří stáli proti sobě jako cizinci. Viktoriánská společnost díky rozvaze svých politiků a také díky silné parlamentní demokracii toto rozdělení překonala a vytvořila jeden houževnatý a životaschopný národ.

V rozdělenosti umíme žít

Nejsme jednotní a kdo ví, zda jsme kdy byli. Ale naučili jsme se svou rozdělenost překonávat, žít s ní. Její hloubka a zničující síla se vyjevuje v dobách krizí, nebo, jako je tomu v posledních letech, v době nezasloužené svobody a z ní pocházející úzkosti a zmatku. Přiznejme si, že naši společnost kromě jiných těžkostí nyní rozděluje častá nemožnost dovolat se práva, mnohé zjevné nespravedlnosti a nezasloužené strádání těch, kteří vinou různých lotrů upadli do bídy. Je zřejmé, že oba poslední prezidenti svými výroky ono rozdělení zřejmě záměrně prohloubili.

Mentalita občanské války zde již je, a byť nejde o krvavý konflikt, je to skutečná krize, která nás oslabuje. Důvěra v demokracii u části občanů klesá a volání po silné ruce diktátora, nebo dokonce po vládě cizí mocnosti, můžeme slyšet stále častěji. Ti z nás, kdo brání demokracii, si jsou vědomi tohoto rozdělení a vzrůstající agresivity ve společnosti. Před námi je velice těžký úkol: nejen ubránit demokracii a důvěru v ní, to nebude tak těžké, neboť prakticky není jiné reálné alternativy, ale těžší bude udržet společnost při takové míře vzájemnosti, citlivosti, solidarity, rozvahy, moudrosti a střízlivosti, aby její rozdělení aktuálně doprovázené úmyslně vybičovanými vášněmi zůstalo pouze kratičkou epizodou společných dějin a aby nám zbyla energie na řešení skutečných krizí, kdy půjde o naše přežití.

----------

Psáno pro Svobodné fórum

-----------------------------

Autor: Věra Tydlitátová | čtvrtek 7.1.2016 11:02 | karma článku: 19,92 | přečteno: 960x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Pesach, svátky Vyprávění o svobodě

Svátek Pesach je jedním z nejstarších svátků, jeho popis známe již z Tóry a jeho kořeny sahají až do temných věků dávných kočovných pastevců a prvních rolníků.

11.4.2017 v 9:38 | Karma: 19,06 | Přečteno: 573x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Parlamentní listy - Nikdo nám nediktuje, o čem smíme lhát

Sdílíte-li Parlamentní listy, zemře jedno hebounké, bezbranné koťátko. Tak zní hláška z facebooku, jíž diskutéři odmítají šířit nejvulgárnější manipulativní bulvár.

20.3.2017 v 9:58 | Karma: 28,51 | Přečteno: 3113x | Diskuse| Média

Věra Tydlitátová

Nový rok stromů - Tu bišvat 5777

Staří Izraelci žili obklopeni mnoha národy a mnohdy nepřátelskými kmeny, které vnímali jako pohany, tedy jako lid věřící v cizí a nepravé bohy.

11.2.2017 v 8:08 | Karma: 17,03 | Přečteno: 292x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Chanuka je pro všechny

V podvečer 25. dne měsíce kislevu, což je letos 25. prosince, zapalujeme první svíčku na chanukiji. Tehdy je předvečer radostného a silně symbolického osmidenního svátku Chanuka, který končí 3. tevetu, letos tedy 1. ledna 2017.

25.12.2016 v 11:05 | Karma: 16,69 | Přečteno: 631x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Komunistická mlátička chce vychovávat národ

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček chce zakázat kritiku prezidenta s odůvodněním, že "společnost není ještě zralá." Zákon, který by například za politickou satiru mohl poslat viníka na rok do vězení, podpořilo 64 poslanců.

18.11.2016 v 9:05 | Karma: 26,82 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem