Hledám věrohodnou levici

Přestože se občas vyjadřuji razantně, mám jisté pochopení pro politiky, kteří se alespoň trochu snaží nesklouznout k lacinému populismu a extrémismu. Vím, že to představitelé ani ČSSD, ani ODS nemají lehké. Proto jsem se zatím nepřipojila k jejich zlehčování, ba urážení, i když mě občas pánové z obou stran pěkně namíchnou.

Problém totiž nevidím v tom, že je v demokracii levice a pravice, velké strany, které hrají na předem daném hřišti o moc. Nevidím problém ani v tom, že se objevují menší strany, které si hledají místo na slunci a občas dokonce mohou sehrát důležitou úlohu při vytváření koalic a posilování té či oné velké strany.

Naším problémem podle mne není existence levice v České republice, ale neexistence důvěryhodné, demokratické a slušné levice. Každý stát potřebuje levicovou stranu, která se stará o práva chudší části společnosti. Levici, která hájí zájmy těch méně šťastných, těch, kteří si nemohou pomoci sami, starých, nemocných, nebo naopak mladých rodin s dětmi. Levici vycházející z dobrých tradic evropské humanity.  Co však máme u nás? Starají se snad naši socialisté o chudé lidi? Možná dříve pár pokusů v tomto směru učinili, více však o tom hovořili – hlavně samozřejmě před volbami, po volbách skutek utek. A dnes se spojují s komunisty v podivném a neprůhledném spojenectví, z něhož jde hrůza. Jejich zahraniční politika je katastrofální a ostudná. Posilují se vazby na totalitní a nestabilní režimy, zejména na Rusko. Vrcholem demence ČSSD bylo pozvání generála Jevgenije Bužinského do Lidového domu v den podepisování smlouvy o radaru. Vrcholem ruské arogance byl pak rádobyžertovný výrok pana generála, který pravil, že nás Rusko nehodlá bombardovat.(1) Nejvyšší ruské kruhy však byly jednoznačnější: „S okamžitou platností se ruší rusko-americká jednání o protiraketovém štítu. Odpovíme vojensko-technologicky,“(2) oznámila ruská strana.  

A sám velký socialistický předseda s vedením strany tomu všemu nasadil korunu svým inteligentně načasovaným pobytem v Izraeli a nejapnými analýzami bezpečnostní situace: „Shodou okolností jsme úterní odpoledne strávili s izraelskými experty a ti nás nepřesvědčili o tom, že v Íránu mají balistické rakety.“ (3) Iránské vedení se ovšem jaksi neohlíželo na zájmy našich socialistů a úspěšně odzkoušelo balistickou střelu Šaháb-3,  která je schopna zasáhnout nejen Izrael, ale i jihovýchodní Evropu. Rusové nás uklidňují, že Írán opravdu nemíří na nás, ale na Tel Aviv, tak to je v pohodě. Naši komunisté a jim přidružení soudruzi si oddechli, neboť obětování Izraele se jim jeví jako přiměřená cena za mír. My tedy podle nich žádný radar nepotřebujeme.(4)

Už tyto poslední události a výroky způsobily, že se mi chce zvracet. Takováto levice není pro mne věrohodná. Je stejně pochybná jako ultralevicové neonacistické bojůvky, renegátské uskupení podivných spolků včetně explicitních antisemitů zvané NE základnám a zapšklí staříci ze skalního jádra fosilní KSČ přejmenované nyní na KSČM, ale nereformovatelné.

Hledám slušnou, demokratickou, opravdu sociální levicovou stranu. 

Aby ostatní předčasně nejásali, příští článek bude o tom, jak hledám slušnou, demokratickou, opravdu konzervativní pravicovou stranu.

Odkazy:  

1. http://www.novinky.cz/clanek/144466-rusky-general-v-cr-radar-nechceme-ale-bombardovat-kvuli-nemu-nebudeme.html

2. http://zpravy.idnes.cz/rusky-general-radar-v-cesku-odmitame-bombardovat-ale-nebudeme-pup-/domaci.asp?c=A080708_161058_domaci_ban

3. http://zpravy.idnes.cz/izraelci-me-o-hrozbe-raket-z-iranu-nepresvedcili-rika-paroubek-pbr-/zahranicni.asp?c=A080710_085927_zahranicni_jw

4. http://www.novinky.cz/clanek/144778-iranske-testy-dokazuji-ze-stit-neni-potreba-tvrdi-rusko.html

Obrázky:

http://www.flickr.com/search/?q=Ji%C5%99%C3%AD+Paroubek

http://www.flickr.com/search/?q=KS%C4%8C&m=text

http://www.flickr.com/search/?q=KS%C4%8C&page=2

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Věra Tydlitátová | sobota 12.7.2008 11:37 | karma článku: 23,56 | přečteno: 1690x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27

Věra Tydlitátová

Po volbách

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54