Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Den smíření – Jom kipur, náprava vztahů

V židovském kalendáři začíná vpodvečer 8. října jeden z nejvýznamnějších svátků, Den smíření. Jak napovídá název, jde o den zasvěcený pokání a očištění duše. V liturgickém kalendáři se připomíná 10. tišri, tedy deset dní po Novém roce.

Jom kipur

Jak jsem již psala na Roš ha-šana, mezi těmito svátky je deset dní, které jsou lhůtou umožňující smíření s lidmi. Bývá zvykem vyhledat ty, kterým jsme ublížili, a poprosit o odpuštění. Umění odpouštět je v tradici vysoce oceňováno, naproti tomu neochota k odpuštění je pokládána za hřích. Odpuštění ovšem nelze vynucovat, je vždy dobrovolné a je odpovědí na upřímnou lítost. Odpuštění také znamená vzdát se nejen odplaty, ale již se k provinění bližního nevracet, nedávat mu najevo morální převahu a neponižovat ho. Nelze odpouštět anonymně a bez konfrontace s provinilcem. 

Odpustit je možné dva typy hříchů: Zaprvé hřích, který znamená narušení vztahu mezi člověkem a Bohem. Jde především o typické náboženské přestupky, porušení náboženských nařízení a norem, nebo naopak neplnění těchto povinností. Pro Židy je stanovena celá řada takzvaných micvot, tedy příkazů, z nichž nekteré mají racionální základ patrný, jiné mají sice racionální základ, ale není patrný na první pohled a vyžaduje výklad, a jiné žádný racionální význam nemají a jsou pouze znamením zvláštní oddanosti Bohu. Hříchy proti Bohu si člověk musí vyřešit se Stvořitelem.  

Dalším druhem hříchu je provinění narušující vztah mezi lidmi navzájem. Těchto provinění je nutné nejen litovat, ale je třeba je pokud možno napravit, tedy splatit dluhy, veřejně odvolat pomluvy, poskytnout kompenzace za škody a podobně. Tyto hříchy si nemůžeme "vyřídit" jen s Hospodinem, ale jsou záležitostí mezi lidmi a mezi lidmi musí být vyřešeny. Samozřejmě k pokání patří i pevný úmysl v budoucnosti již zlé věci nekonat.

Pro nežidy platí podle učení judaismu jakési etické minimum, které znamená spravedlivý život stejně hodnostný jako život zbožného Žida plnícího všechny micvot. Dodrží-li nežid tato pravidla, bude mít podíl na "budoucím světě", tedy na věčném životě stejně jako zbožný Žid. Tato pravidla se odvozují z Noachovy smlouvy s Bohem po potopě a jde o sedm tzv. noachických pravidel: zákaz modlářství, zákaz rouhání a křivé přísahy, zákaz cizoložství, zákaz vraždy, zákaz krádeže, zákaz týrání zvířat, povinnost ustanovit právní řád. Porušení těchto příkazů znamená hřích a je nutné konat pokání.   

Jom kipur je dnem odpuštění proto, že podle tradice toho dne Hospodin odpustil Izraeli jeho modloslužebný čin – kult zlatého telete pod hodou Sinaj. Ve stejný den Abrahám uzavřel s Hospodinem smlouvu. Jde o nejsvětější den židovského kalendáře, někdy se nazývá také šabat šabaton, Velký šabat. O tomto dni je zakázáno pracovat, nosit koženou obuv a jiné kožené doplňky, šperky a jiné ozdoby, okázalé šaty. Zbožní muži chodí celý den v bílém oděvu zvaném kitl, který symbolizuje jednak čistotu a jednak pohřební rubáš (jako rubáš tento šat také slouží).

 

Pokání je zdůrazněno dlouhým půstem, kdy je podle traktátu Joma 8,1 po dvacet čtyři hodiny zakázáno jíst, pít, mít sexuální styk, používat krášlicí protředky a koupat se. Výjimkou jsou případy ohrožující zdraví, například děti a nemocní nemusí půst dodržovat, stejně tak je dovoleno vykonávat práce, které souvisí s ochranou zdraví a života. V nemocnicích se normálně pracuje. Půst v žádném případě nenahrazuje pokání jako takové, je jen duchovní přípravou ke smíření s lidmi a Bohem.

 

Judaismus nemá institut zpovědi, jako je tomu v některých křesťansklých církvích, usmíření je věcí mezi člověkem, jeho bližním a Bohem, přičemž zde není žádný prostředník. Jde o duchovně i psycholigicky náročný krok, který znamená pokorné uznání vlastní nedokonalosti a slabosti. Pro někoho je to velmi těžké, proto zvyky i liturgie tohoto dne neustále připomínají konečnost člověka, jeho křehkost, jeho malost tváří tvář Bohu i stvoření. Po četbě Tóry se v synagoze čte kniha Jonáš, která ukazuje sestup člověka do temných duchovních hlubin největší vzdálenosti od Hospodina a jeho návrat. Myšlenka tešuvy, návratu je aktuální nejen pro Židy, ale týká se každého člověka. Všichni potřebujeme očištění, zastavení se, nápravu, odpuštění.

Obrázek: Tóra a šofar

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Věra Tydlitátová | středa 8.10.2008 7:00 | karma článku: 20,81 | přečteno: 1375x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 997x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem