Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chcete, aby vás někdo k smrti nenáviděl? Půjčte mu peníze!

Nepíše se to snadno. Ty, kdo s tím zkušenosti nemají, prosím, aby toto mé psaní brali jako velmi vážné varování. Asi nikdo není úplně imunní vůči manipulaci tohoto typu. A může to začínat naprosto nevinně.

Samozřejmě nejsem úplný magor a nepůjčila bych nějakému neznámému týpkovi v nádražní hale větší sumu než deset korun jako odměnu za jeho herecký výkon: „Pani, pučte mi na vlak, huhly, huhly, ukradli mi tašku, huhly, huhly, já vám to vrátim, chrchly, chrchly…“ Ale stalo se, že jsem půjčila mnoho peněz člověku, o kterém jsem si myslela, že je to kamarád a že mu mohu věřit. A byl ve vážné nouzi, opravdu ty peníze potřeboval. Znala jsem toho člověka několik let, mnohokrát se zachoval slušně a čestně, prostě spolehlivý a charakterní přítel.

Houby! Jakmile měl v ruce větší sumu, nějakou dobu vše klapalo, pak jaksi zapomněl splácet, pak jsem se odvážila připomenout a poprosit o nějaký splátkový kalendář. Peníze jsem totiž pro změnu potřebovala nutně já. Začal kolotoč lží, výmluv, slibů a pohádek na pokračování.

K oblíbeným trikům dlužníků patří toto: „Vždyť jsem to už poslal na účet.“ Čekáte několik dní a nic. Dlužník se po mnoha urgencích ozve. „Já tam něco napsal špatně, vrátilo se mi to, pošlu to znovu.“ (Většinou tím pohádka o tom, „Jak šly peníze na vandr“ skončí) Jiný trik: „Neumím to poslat na účet, pošlu to poštou.“ (Pak zase peníze odkráčejí  na nekonečný vandr. Je to oblíbený trik, jak platbu oddálit). Nebo „Předám ti to radši osobně, až se uvidíme.“ (Neuvidíte se, dlužníkovi do termínu setkání vleze něco hrozně důležitého, třebas musí spasit svět nebo tak něco. Mnohdy ani neoznámí, že nepřijde, a vy čekáte na nějakém hodně vzdáleném a pokud možno studeném místě jako debil). Taky dobré je: „Zaplatím ti to najednou, čekám větší sumu (nebo půjčku), vydrž týden” (týden je oblíbená lhůta dlužníků, věřitel si řekne, že to není tak dlouho, ale pak následuje další týden, nebo oblíbené „po víkendu“ a nic se neděje i několik měsíců).

V mém případě se všechno samozřejmě vleklo, korespondence vázla. Z milého, čestného a oddaného přítele se stal bezcharakterní a notně bezohledný lhář. Už ani nepředstíral, že neví, že já vím, jako by doufal, že mi všechno dojde a že jeho samotného i dluh odepíšu. Jak plynul čas, z výmluv se stávaly uražené pózy ve stylu: „Já se s tebou nebudu bavit, když nechceš pochopit, co jsem ti stokrát říkal, že to všechno včas a řádně zaplatím…“ Nebo přímo urážky: „Myslíš jenom na peníze, pochop už konečně, jak jsi hrozně morálně klesla… Dokud se nevzpamatuješ, tak mi vůbec nevolej a nepiš…“ Pak přestal komunikovat úplně.

Nebudu to protahovat. Postupně se pravda, o které jsem předtím neměla tušení, vyvalila na povrch. Přítel mi o sobě ty opravdu důležité věci prostě neříkal. Mé pracně našetřené peníze, za které jsem měla financovat studium dětí a péči o maminku, zmizely v kapsách drogových dealerů. Z přítele se stal člověk, který mě nenávidí, pohrdá mnou a považuje mne za přízemního chamtivce. I nejkrásnější přátelství končí tam, kde začíná zájem o prachy. Nikomu nikdy nevěřte a nikdy nikomu nepůjčujte, ani kdyby měl umřít hlady. A nemyslete, že vám pomůže soud nebo exekuce. Takoví lidé si včas zařídí, aby nebylo co exekuovat. Vždy jsou o krok před vámi. Zatímco vy řešíte morální dilema, jestli podniknout nějaké kroky proti kamarádovi, on už uklízí majetek, nebo mění bydliště.

Peníze ztratíte, ale s tím se dá žít. Víc bolí to, že jste ztratili přítele. A taky jste ztratili schopnost někomu důvěřovat a ochotu někomu pomáhat. Nikdy nepůjčujte peníze, pokud nechcete zjistit, že velké přátelství má možná menší cenu než ojetý automobil.

————————————————————

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Věra Tydlitátová | čtvrtek 23.9.2010 22:22 | karma článku: 29,34 | přečteno: 35281x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 997x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný se musí omluvit Zemanovi. Za svými výroky si však nadále stojí

22. května 2024

Premium Na starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného se to v posledních dnech valí. Výkonná rada ODS bude...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3208x
Jsem