Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cesta do Irska – Via Anglie 5 - Londýn

Čtvrť Soho má tradičně poněkud nedobrou pověst, ale dnes je zřejmě jen jednou z turistických atrakcí Londýna. Oplývá hlavně umělci, hospodami a večerním životem, k němuž sice patří několik erotických pracovnic, ale hustota jejich nabídek nepřesahuje hustotu obdobných služeb v pražské Perlové ulici. Jedna vlnící se slečna před podnikem zavdala příčinu k tomu, abych poučila svou dvanáctiletou dceru, jaký je rozdíl mezi bordelmamá a řadovým pracujícím děvčetem v tomto oboru. Předpokládám, že ani běžná kriminalita není v Soho vyšší než kdekoliv v centru velkého města.

ParliamentTydlitátová

               K aktuálním dojmům bych ještě měla dodat, že zvuk Big Benu je velmi přátelský a má osobnost. Zmrzlina koupená poblíž Westminsterské katedrály byla sice drahá, ale byla velice dobrá a porce byla ohromná. A večeře v Čínském městě stála za to, protože jsme jedli v podniku, který se jmenuje „Sněz co můžeš“. Za pět liber dostanete talíř a příbor a pak  můžete chodit k bufetu a nakládat si tak dlouho a tolik, kolik vaše trávení zvládne. Pro hladového a unaveného poutníka je to vskutku bohatýrská výzva. A když jsme si objednali čínský čaj, který stojí jen půl libry, čínský číšník se divil, že jej chceme, Evropané si jej prý příliš neoblibují. Ale ten čaj byl skvělý.

  Buckinghamský palác mi připomínal spíš okázalé vězení, v němž je milá anglická královna uzavřena. V kašně před palácem zrovna nebyla žádná voda, to asi to mimořádné sucho. Anglické trávníky byly toho léta vyprahlé, žluté a vyšlapané na suchou půdu. Parkům říkají Angličané green, ale tehdy by jim měli říkat yellow. To, že jsou Londýňané opravdu konzervativní, se pozná podle toho, že nezměnili své zvyky a stále si nosili své piknikové košíky a přikrývky do parku svatého Jakuba a tam se pak popelili v tom vysušeném prachu, kde už byla tráva docela vylysalá.

               Downing Street, kde bydlí pan premiér, je zatarasená mříží a střežená bobíkem, lze tam nahlédnout pouze pod bdělým dohledem policie. Londýnští bobíci jsou opravdu vlídní, zdvořilí, nosí legrační helmy a prý hlavně převádějí babičky přes ulici a pomáhají otevírat zaseknuté deštníky. Navíc jsou to pohlední chlapíci, vysocí, galantní.

Na Whitehall probíhá vždy ve čtyři hodiny jakási komická strážní a jízdní přehlídka, která spočívá v tom, že důstojník obchází nastoupenou jednotku a  bedlivě kontroluje výstroj. Výstroj je pestrá a romantická, jezdci na černých koních jsou elegantní a není jasné, co zde ta stráž vlastně hlídá, takže to vše je hlavně atrakce pro turisty. Myslíme si, že poslední ze stráží byla slečna, protože její zadek byl poněkud kulatější a prýmky na prsou se trochu vlnily, čekali jme, zda jí velitel bude zkoušet pevnost knoflíčků, ale nedovolil si to. Stejně malební jako stráže byli diváci, několik Indů v turbanech a Indek v pestrých sárí, černošek se zlatými šperky a Arabů v burnusech připomínalo, že Londýn kdysi vládl říši, nad kterou slunce nezapadalo.

            Londýňané dnes vůbec nejsou snobové, jsou veselí, nesmírně tolerantní, mluví mnoha nářečími i jazyky, mají všechny možné barvy pleti a všelijaké kroje. V Londýně se potkal celý svět na nekončícím veselém večírku, dávno skončila britská splendid isolation. Děsivá tíže betonové pouště, která na mne padla v ranních hodinách, se s postupujícím dnem měnila v uvolněnou a bezstarostnou náladu svobodného světoobčana, který se mezi těmito zdvořilými lidmi cítí za pár hodin doma. A když se setmělo, v Temži se zrcadlily tisíce světel Parliamentu, upřené oko hodin Big Benu a kruh ozářených kabin vyhlídkového kola tak důvěrně, že vyzvánění zvonů už mohlo znamenat nikoliv jen rozloučení, ale především srdečné pozvání k návratu.

Autor: Věra Tydlitátová | neděle 13.4.2008 0:10 | karma článku: 18,24 | přečteno: 1602x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem