Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cesta do Damašku 6 – Dobrou chuť!

V současnosti se moje oči upírají k Sýrii. Mám tam přátele, navštívila jsem tu zemi před dvěma roky. Z mnoha míst, kde jsme pobývala, nezůstal dnes kámen na kameni. Tyto texty jsou vzpomínkou na mír.

Co se týká kultury stolování, bohatosti chutí, zdravé skladby potravy a dostupnosti surovin je arabský svět stejně jako celá středomořská kultura na světové špičce.

Každý, kdo se vrátil z vlídných končin Mediteránu, vypráví o úžasných zeleninových hodech, o olivovém oleji, křehkém jehněčím a rybách, o ovoci, medu a pestré škále pečiva. Pravda je, že nám tam někdy chybí tmavý chléb, ale na různé podoby bílého chleba si zvykneme snadno, protože jeho jemná chuť je nejlepším doplňkem kulinářského ohňostroje, který skýtají domácí zdroje – zahrady, ovocné sady, pole, moře, sluníčko a lidská péče.

Především je jídlo obřad, samozřejmě všude existuje cosi jako fast food, ale ten spočívá v tom, že si člověk koupí u stánku něco dost sytého a voňavého (nedoporučuji zkoušet to s cukrovinkami, pro Evropana mohou být téměř smrtelné, minimálně vám vytahají plomby, ale například čerstvě mixované ovocné kokteily jsou božské), rozvalí se pod nejbližší olivu nebo do stínu obchůdku s hovorným majitelem, který vás ještě pozve na čaj, a při jídle slastně odpočívá tak dlouho, dokud jej lenošení neomrzí.

Správnější je ale si k jídlu sednout, restaurací a jídelen je zde spousta od luxusních až po ty vpravdě lidové. Všechny podávají výborná a bohatá jídla. Zvykem je nejprve nanosit na stůl plno malých mističek a talířků s různými pochoutkami, teprve pak se servíruje hlavní jídlo. Nezkušený cestovatel na něj po různém ochutnávání a mlsání již nemá prostor a jen lituje. Mezi tyto předkrmy patří na prvním místě různá zelenina, nakládané okurky rychlokvašky nebo papričky, rajčata, sekaná petrželka, saláty, vynikající sýr, luštěniny, olivy, houby, jogurtové zálivky, omáčky, koření, bylinky a pak pověstné speciality chumus a tehina. Také se někdy namáčí chléb do olivového oleje a pak do směsi koření, nebo do medu či marmelády.

Mezi hlavní jídla patří různě upravená masa, vepřové samozřejmě nikoliv, ale když víte kam jít, dostanete třebas i velbloudí šiškebab. Oblíbená je plněná zelenina: cukety, zelné nebo vinné listy, lilky. K takové úpravě stačí málo masa, a to je důležité, protože v Sýrii je maso dost drahé na rozdíl od ovoce a zeleniny. Maso se různě dochucuje petrželkou, bylinkami, zázvorem a kdovíjakým kořením. Základem jídla je chléb. U nás je znám takzvaný libanonský chléb, což jsou placky, které mají dutinu vhodnou k plnění. Není špatný, ale pšeničný syrský chléb je nejen větší, ale hlavně úplně tenký a tak ohebný, že by z něj bylo možné ušít košili. Lze do něj cokoliv balit jako do papíru, lze jej použít jako talíř i jako lžíci. Trhá se na kusy, do malého útržku uchopíte vybrané sousto, případně zhotovíte malý kornoutek a naberete omáčku. Sousto pak sníte i s chlebem, takže nemáte starosti s příborem a navíc chléb tvoří s pokrmy skvostný chuťový akord. Není to obtížné a naučíte se to okamžitě, i když vám v restauraci jakožto cizinci dají i normální příbor.

Stolování v rodině je stejně bohaté, u našich hostitelů se jen jednou sedělo u velkého stolu, častěji se přinesl menší stůl do salónu a po jídle se odnesl, na stole se také objeví neuvěřitelné množství mističek a talířků se vším, co dům dá. Například i šťouchané brambory okořeněné bylinkami a tehinou, ovčí sýr nebo domácí zavařenina. Po jídle se pije nezbytný čaj, stoluje se dlouho a při přátelském povídání, chleba se trhá mezi spolustolovníky a ruce se setkávají v miskách. Jediným příborem je nůž, stačí jeden na stole, pro případ že by bylo třeba rozkrojit třebas hroudu ovčího sýra. Hlavní jsou tři jídla jako u nás, ale večeří se později, takže v mezičase se podávají třebas oříšky, dýňová semínka, pistácie a jiná pokušení. A samozřejmě sladký čaj, s jehož energetickým nábojem vydržíte až do pozdní večeře.

Složení jídla je jistě zdravé, ale zdaleka není moc dietní, porce jsou veliké a v poslední době se prý používá i více másla než dříve, takže Syřané mají stejné problémy s linií jako Češi. Množství cukru, který jsou ochotní zkonzumovat, je také alarmující. Kdybychom však chtěli žít opravdu zdravě, nebyl by to v těchto končinách vůbec žádný problém. Zelenina, ovoce a libová masa jsou základem arabské kuchyně a nezdravým jídlům se lze vyhnout. Znamená to ale také přijmout zdejší zvyk, který se uplatňuje hlavně v restauracích a který nám někdy drásá nervy – spousta jídla se na stole nechá a pak se vyhazuje, prostě nelze sníst všechno, co je na stůl přineseno.

Tak dobrou chuť!

———–

Foto autorka:

1. Restaurace v Damašku

2. Tatáž restaurace, chodí sem i turisté

3. Koření, vůně z celého světa

4. Cukroví všech barev

5. Lidová jídelna, zde servírují i velblouda

6. Cukrárna v Damašku

———————–

----

Autor: Věra Tydlitátová | pondělí 14.10.2013 10:36 | karma článku: 14,09 | přečteno: 402x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Podbrdská spisovatelka Jana Poncarová

Mladá autorka Jana Poncarová vydala svoji rozsáhlou rodinnou ságu již před dvěma lety, nicméně do obecnějšího povědomí se kniha Podbrdské ženy dostává postupně.

6.5.2020 v 9:12 | Karma: 12,99 | Přečteno: 394x | Diskuse| Poezie a próza

Věra Tydlitátová

Úsvit módního intelektualismu

Před pár dny nás opustil skvělý rebel evropské filosofie Ladislav Hejdánek. Vzpomínáme na něj my, které učil v bytové univerzitě i na fakultě filosofické a kteří ho známe.

5.5.2020 v 19:11 | Karma: 18,91 | Přečteno: 974x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Krize víří špinavé bahno

Pandemie čínské chřipky přináší mnoho nových zkušeností. Možná jen funguje jako čočka, která zvýraznila již stávající kvality mnoha statečných lidí, projevy solidarity, ale také temné obludnosti.

26.4.2020 v 17:56 | Karma: 21,09 | Přečteno: 721x | Diskuse| Politika

Věra Tydlitátová

Křeček a právo sodomské

Ve středu 19. února složil Stanislav Křeček slib veřejného ochránce práv do rukou xenofobního extrémisty Tomia Okamury, který je známý svým štítivým poměrem k pravdě a je z vůle českých mafiánů místopředsedou Poslanecké sněmovny.

25.2.2020 v 9:52 | Karma: 20,46 | Přečteno: 1477x | Diskuse| Osobní

Věra Tydlitátová

Kdo parazituje na Lidicích?

V těchto dnech čteme o podivném angažmá novopečeného ministra kultury v Památníku Lidice. Lubomír Zaorálek vyzval k rezignaci ředitelku Mgr. Martinu Lehmannovou.

5.2.2020 v 10:42 | Karma: 45,00 | Přečteno: 8236x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem