Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bojkoty Izraele jako pokrytecká nemoc západních intelektuálů

Boycott, Divestment and Sanctions Movement, česky Hnutí Bojkot, stažení investic a sankce, zkratkou BDS nebo Hnutí BDS, ...

... je globální kampaň snažící se vyvolávat ekonomický a politický tlak na Izrael, aby došlo k naplnění politickým a ideologickým cílů tohoto hnutí. Také v České republice část krajní levice podporuje hnutí BDS.

Bojkoty poškozují především samotné Palestince, kterým údajně mají pomáhat, protože vedou k snížení životní úrovně palestinských zaměstnanců pracujících v izraelských podnicích. Jdou na ruku pouze radikálům, de facto teroristům, pro něž je vyvolávání hněvu prostých lidí prostřednictvím ekonomického strádání nutnou podmínkou zachování politického vlivu. Hnutí Bojkot, stažení investic a sankce je nemorální též proto, že popírá principy univerzality a nadnárodní spolupráce, kolegiality, mírového soužití, navazování přátelství a překonávání předsudků mezi lidmi v oblasti vědy, umění a sportu.

Na jedné straně je bráněno izraelským umělcům a sportovcům v účasti na mezinárodních akcích, na druhé je vyvíjen nátlak na západní umělce, aby nevystupovali v Izraeli. Před dvěma lety zrušila z politických důvodů svůj koncert v Izraeli novozélandská zpěvačka Lorde. Učinila tak pod vlivem aktivistů z BDS Briana Ena a Rogera Waterse, kteří soustavně odrazují umělce od vystoupení v Izraeli.

Opačné stanovisko zastává australský skladatel, zpěvák, textař, spisovatel a herec Nick Cave. Při svém evropském turné vystoupil též i v Izraeli navzdory velkému nátlaku aktivistů z BDS. Zdeněk Jedlička, protiizraelský aktivista, jehož zaťatost se mnohdy nezastaví ani před zcela vymyšlenými informacemi, takto komentoval rozhodnutí Nicka Cavea: „Rozhodl se tak ignorovat volání po bojkotu Izraele coby opresivního apartheidního státu, požadavek původně vycházející zevnitř izraelské a palestinské společnosti, a odmítl též vyslyšet žádosti uměleckých kolegů, aby v Izraeli nehrál. Jistě si lze vážit Caveových dosavadních počinů, ať již hudebních, či občanských. Nelze však nevidět, že svým rozhodnutím koncertovat v Izraeli a jeho veřejnou podporou se podobně jako nedávno kapela Radiohead přiřadil k těm, kteří jsou ochotni propůjčit svou pěstěnou tvář svobodomyslných umělců režimu, který jim podobné, avšak palestinské umělce drží pod zámkem.

Ve světě sportu proběhla celá řada kampaní za zrušení soutěží a utkání, jichž se měli účastnit izraelští sportovci, nebo která měla proběhnout na území Izraele. Například v listopadu 2019 hnutí BDS žádalo zrušení fotbalového utkání mezi národními týmy Argentiny a Uruguaye jen proto, že se mělo konat v Tel Avivu. V témž roce malajský premiér Mahathir Mohamad prohlásil, že jeho země napříště znemožní ve svých soutěžích účast všem izraelským sportovcům. Malajská vláda oznámila, že jedná z „humanitárních důvodů“ a v zájmu „boje za utlačované“.

V akademickém a vědeckém světě vede snaha o uplatnění bojkotů k popření tradičního a již od středověku nezpochybnitelného smyslu univerzit jakožto nadnárodních center svobodného poznání a k šikaně vědců či studentů na základě kolektivní viny, kdy jsou propouštěni či nepřijímáni nejen izraelští, ale i prostě židovští studenti a učitelé, mnohdy jsou fyzicky napadáni a ponižováni, čelí vandalským útokům na majetek a různým formám stalkingu. Západní univerzitní kampusy jsou živnou půdou nového antisemitismu maskovaného jako legitimní kritika státu Izrael. Mladí idealisté v nejlepší víře a z entuziasmu podléhají protiizraelské kampani vedené mnohdy předními intelektuály. Titíž lidé, kteří se právem pohoršují nad nacistickým antisemitským programem a odsuzují aktivity neonacistů, nevnímají absurditu toho, že se například v Oxfordu vede diskuse na téma, zda je větším nebezpečím pro mír teroristická organizace Hamás, nebo demokratický stát Izrael.

Bojkot Izraele mnohdy produkuje bizarní a pokrytecké nápady, například když Stephen Hawking nabádal k bojkotu izraelských technologií, které však sám hojně využíval, nebo když nyní protiizraelští aktivisté tvrdí, že  bojkot neplatí pro léky a vakcíny proti Covidu případně vyvinuté Izraelem. Tak zatímco bojkotáři označují izraelské zboží v regálech obchodů hvězdami ne nepodobnými nacistickým označením Židů a brání zákazníkům v nákupu oliv, pomerančů nebo fíků vypěstovaných prostými Palestinci, pro něž je takový příjem podstatným zdrojem obživy, neváhají užívat léky a vyspělé technologie vyvinuté izraelskými vědci, ano i technologie počítačové, jejichž pomocí vedou své kampaně.

Hnutí bojkotů Izraele je módní záležitostí zpovykané zlaté mládeže, která o skutečné situaci v Izraeli nemá tušení, nebo záměrně ohýbá fakta, aby se mohla sentimentálně dojímat nad lidmi, jejichž život je pro ni jen exotickou a vzdálenou senzací, a aby se "revolučně" realizovala v bezpečném, až luxusním prostředí naší přepapané části světa.

Autor: Věra Tydlitátová | pondělí 11.5.2020 9:41 | karma článku: 29,01 | přečteno: 597x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

Předsednictvo TOP 09 podpořilo Tuleju. Pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  10:15

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

ANALÝZA: Cesta na Západ. Jak se Česko proměnilo za dvacet let v Evropské unii

30. dubna 2024

Premium Česká republika ve středu oslaví 20 let členství v Evropské unii. Na začátku při vstupu panovala...

Z politiky se vytrácí obsah, mluví do ní natřásající se tetky, říká Decroix

30. dubna 2024

Vysíláme Poslankyně a nová místopředsedkyně ODS Eva Decroix chce zjednodušit rozvody. Spolu s ministerstvem...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3415x
Jsem