Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blbej, nebo navedenej? Ne, zaplacenej

Bývalo takové dětské úsloví, když někdo říkal, nebo dělal hloupost: „Jsi blbej, nebo navedenej?“ Říkali jsme si to asi tak ve druhé třídě. Myslela jsem, že to patří ke světu dětí, kde různé navádění k nezdobám patří k folklóru.

Víte, byla jsem hrozně naivní. Donedávna jsem si myslela, že novinář píšící do nějakého listu buď píše nezaujatě zprávu, nebo píše zaujatě vlastní komentář, tedy své názory lépe, či hůře podložené. Samozřejmě nejsem tak naivní, abych si myslela, že ty názory a nápady mohou být v příkrém rozporu s názory a nápady majitele listu, či šéfredaktora. Vlastní názory nemusejí být „objektivní“, ale měly by být zajímavé. Čtenář ví, že nejde o instantní pravdu, ale je zvědavý na autorovy myšlenky a na to, jak je obhájí. Novinář je pak placený svojí redakcí za to, že plní stránky periodika a láká čtenáře.

Stejně tak blogy a diskuse. Bloger podle mého zpozdilého názoru si založí blog proto, že rád píše. Baví se psaním ve volném čase a nic za to nechce vyjma pozornosti čtenářů. Píše pro své potěšení a pro přátele. Diskutér zas vyjadřuje svůj názor a chce jej obhájit vůči názorům druhých. Prostě zábava. Legrace, vzrušení, pocit tvořivé práce a ocenění, ale žádné cinkavé, ani šustící penízky.

No jasně, už se smějete. Pochopitelně že to je jinak. Novinář je mnohdy placený svými regulérními šéfy za to, že plní slovíčky jejich noviny, přičemž nikdo ze šéfů ani nekontroluje, co se tam naplácá, na to jaksi není čas. Tentýž novinář pak bere další peníze od nějaké zájmové skupiny, v jejímž zájmu plácá ty své článečky. Ti, kdo ho platí, jistě jeho výtvory čtou, ale nehledají žádnou kvalitu, tím méně nějakou pravdu, dohlížejí jen na to, zda jejich prostitut odvádí svůj předplacený díl propagandy. Naivní čtenář se pak ptá, co způsobilo změnu názorů toho pána o 180 stupňů. Že jako skoro vždy peníze, to je jednoduchá a jasná odpověď.

Kupodivu jsou prý stejně zaplacení i mnozí blogeři a dokonce i diskutéři. Vždy mi bylo divné, že má někdo tolik času, aby kvákal pod různými články 25 hodin denně. A vždy to byli a jsou ti nejagresivnější a nejnenávistnější magoři. Dozvídám se, že to nedělají jen pro zábavu, za každý svůj canc dostanou nějakou tu korunku. Proto jsou jejich příspěvky vždy hloupé, mimo téma a plné nějaké ideologické omáčky. To se ti námezdníci snaží odvděčit svému pasákovi, neboť poctivě si vydělat neumějí. A kdo platí tyhle šmoky a prostituty? Jednak politické strany a různá hnutí, ale i různí lobbisté, kteří mají své zájmy v hospodářské a finanční sféře, ale jistě i ve sféře vojenské a špionážní.

Ne, vůbec nechci plašit a po vzoru bolševických ideologů povykovat o zaprodancích cizích mocností. Jsem realistka a vím, že takoví vždy byli, jsou a budou, a dokonce jsou důležitou službou společnosti, která působí jako přetlakový ventil. Když o sobě bezpečnostní služby a státy všelicos vědí a navzájem si do všeho kecají, nehrozí tak snadno válečný konflikt. Pravá globalizace se projevuje například tak, že kdosi z Moskvy platí diskutéry, aby v diskusích a na blozích lamentovali nad nebezpečností radaru na Brdech a pohoršovali se nad okupací brdských lesů zlými Američany. A aby varovali před seznamy svých kamarádů údajně určených k vyhlazení zelenými příšerkami. Jiní blogeři a diskutéři jsou placení třebas z Bavorska nebo Británie, aby blouznili o ušlechtilém germánském náboženství a o čisté krvi bílého muže.

Je to humánní systém. Díky němu se pár nemakačenků má dobře a ze zahraničních fondů nebo kasiček na reprezentaci se vydržují naši sociálně slabší spoluobčané, kteří jen buší do klávesnice. A tím se zas odlehčí státu na podporách a všichni jsou spokojení. Díky tomuto systému pasáci zaplatí pár korun jednomu polocvoklému a neschopnému novináři, aby plkal například o hrozném spiknutí Bilderberg nebo o tom, že nás EU brzy napadne svojí tankovou brigádou. Nebo že jedině penis je vhodná kvalifikace pro řízení státu. Nebo že bude konééééc světááá!!! Ten ubožák se díky svým chlebodárcům jednou za den nají teplé polívky a uživí i svou stařičkou matičku, chorou manželku a věčně hladové a otrhané děti. Nikdo to nečte, majitel listu má zase plnou stránku (je jedno čeho, také to nečte, protože tomu ani nerozumí) a všichni jsou spokojení.

Takto jsou na prodej názory, víry, ušlechtilé myšlenky, přesvědčení a pravdy. Kdo je čte a věří jejich pisatelům, je vůl. Ti, kdo to píší, nejsou blbí a navedení, ale jsou neschopní jakékoliv normální slušné práce a jsou zaplacení za své kvákání. No mně zatím nikdo za mé psaní nic nenabídl, ale naštěstí si umím vydělávat jinak. A psaní mě proto může bavit. Mohu psát, co chci a co si myslím, nemusím se plazit před nějakým páníčkem. Život internetového prostituta je naproti tomu tvrdý, je to celodenní i celonoční práce, stálé psaní blbostí a nevyhnutelná postupná debilizace.

--------------------------------------------------------

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Věra Tydlitátová | úterý 14.9.2010 15:50 | karma článku: 19,17 | přečteno: 89704x
  • Další články autora

Věra Tydlitátová

Válečná zranění

Na dohled od našich klidných domovů vybuchují rakety, umírají nevinní. Jsme svědky nepředstavitelných zvěrstev. Znala jsem pár lidí, kteří prošli válkou.

8.11.2022 v 10:21 | Karma: 8,60 | Přečteno: 121x | Diskuse| Miniblogy

Věra Tydlitátová

Alexandr Meň, světlo v temnotách smutné Rusi

Před třiceti dvěma lety 9. září 1990 byl zabit Otec Alexandr Vladimirovič Meň. Zatímco u nás je znám především v určitých kruzích duchovních a věřících, v Rusku je některými lidmi považován za svatého.

9.9.2022 v 9:50 | Karma: 11,96 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Zklamaly elity národa?

Narazila jsem na zajímavou otázku, zda selhává elita národa, když se nechce postavit zlu ve společnosti. Že nechce jít do politiky...

16.8.2022 v 11:16 | Karma: 19,27 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Putlere, blíží se březnové ídy

Když člověk trochu zná dějiny a myslím, že na vojenských akademiích se důležité bitvy také studují, vidí zajímavé příklady, ze kterých se asi Putler a jeho generálové zjevně nepoučili:

12.3.2022 v 17:03 | Karma: 29,86 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Věra Tydlitátová

Po volbách

Uvědomuji si, že vítězství demokratů ve volbách je dost vratké, ti voliči Ano, SPD a ani ti s tzv. propadlými hlasy nikam nezmizeli, naopak se mohou nebezpečně radikalizovat a sjednotit.

13.10.2021 v 11:33 | Karma: 19,54 | Přečteno: 997x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Lod při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

Novotný se musí omluvit Zemanovi. Za svými výroky si však nadále stojí

22. května 2024

Premium Na starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného se to v posledních dnech valí. Výkonná rada ODS bude...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 427
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3208x
Jsem