Spotřebiče zničené povodní jsou časovanou bombou!

Povodně spustily odpočítávání časované ekologické bomby. Tu představují poničené spotřebiče ze zaplavených domácností.

Postižených jsou tisíce, znamená to tedy, že zničeny mohly být až desítky tisíc domácích spotřebičů, elektrického nářadí nebo zahradní techniky. Podle průzkumu totiž vlastní průměrná česká domácnost okolo dvacítky různých elektrozařízení.

Za normálních okolností už dnes většinu lidí nenapadne starý spotřebič jen tak někam pohodit nebo odvézt na černou skládku. Za posledních osm let, kdy v ČR funguje systém zpětného odběru starého elektra, se Češi naučili odevzdávat je po skončení životnosti na sběrných dvorech, do speciálních kontejnerů a na dalších místech zpětného odběru. Mimořádná situace, jakou povodně vytvořily, by ale mohla vrátit naše životní prostředí o mnoho let nazpátek.

Věřím, že nám všem znovu pomohou sbory dobrovolných hasičů. Jejich členové na mnoha místech v uplynulých dnech bojovali s živlem, leckde zachraňovali životy. Teď budou chránit přírodu.

Že to umějí, to v posledních letech dokazují díky zapojení do projektu Recyklujte s hasiči. Se svou technikou a obyčejným chlapským fortelem objíždějí sousedy, nakládají lednice, pračky a další velké kusy, které je někdy těžké dopravit do sběrného dvora, a pak je předávají k ekologickému zpracování.

Nepochybuji o tom, že pomohou i teď. A chci jim za to předem poděkovat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Tvrzník | středa 12.6.2013 11:52 | karma článku: 10,84 | přečteno: 620x