Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kozel zahradníkem aneb není náhodou výnosné páchat ekologické zločiny?!

Inspektoři z oddělení odpadového hospodářství České inspekce životního prostředí v Plzni uložili nedávno dvě pokuty za jeden prohřešek. Dohromady to dělá 150 tisíc. Obě pokuty už jsou pravomocné a tudíž vymahatelné.

Firma GLOBAL METALS TRADING s.r.o. se sídlem v Praze zaplatí 100 000 korun za porušení zákona o odpadech a společnost D + P REKONT s.r.o. ze Strašic 50 000 korun za nezabezpečení těchto odpadů před nežádoucím únikem.

Takhle stroze řečeno to nezní nijak zajímavě. Ve skutečnosti ale Global Metals Trading získal od D+P Rekontu kompresory ustřižené ze starých lednic, tedy velmi nebezpečný odpad, a pokusil se je vyvézt do Pákistánu. Tamní obyvatelé, často ještě děti, podobný odpad přebírají bez jakýchkoli ochranných pomůcek, přičemž riskují zdraví i životy. Naštěstí pro životní prostředí zlý ziskuchtivý úmysl překazili celníci na kontejnerovém překladišti v Mělníku.

Pořád to nevypadá na žádné drama? Tak si připomeňme některá fakta a souvislosti. Vysloužilé lednice jsou plné freonů a dalších škodlivin, což z nich dělá (společně s úspornými žárovkami) nejnebezpečnější ekologickou časovanou bombu ze všech druhů elektroodpadu. Proto se u nás už dvanáct let lednice sbírají a předávají k recyklaci do vysoce specializovaných zpracovatelských zařízení. Ty z nich dokáží separovat drtivou většinu použitých materiálů a předat je ke znovupoužití při výrobě nových spotřebičů. I ten freon poškozující ozonovou vrstvu Země  se dá nakonec smysluplně využít a zpracovat na kyselinu fluorovodíkovou, jen se musí předtím velmi opatrně přečerpat do speciálních kontejnerů a dopravit do německé rafinerie, která je jediná svého druhu v Evropě.

To celé rozhodně není výdělečné podnikání. Zpracování starých lednic při dodržení nejpřísnějších standardů je třeba dotovat. K tomu slouží takzvané recyklační příspěvky, které výrobci odvádějí z ceny nově prodaných spotřebičů.

K nejhlasitějším kritikům systému zavedeného v ČR a běžného v celé Evropě patří podnikatel v odpadové branži Jiří Pejčoch. A světe div se – právě on vlastní podíl v pokutované firmě D+P Rekont, jejímž je zároveň jednatelem.

Podle pana Pejčocha je jeho firma diskriminována, protože jí nikdo nechce vysbírané lednice předávat ke zpracování. Hádejte, proč asi? Musí si je opatřovat pokoutním způsobem v rozporu se zákonem, aby vytížil svou údajně špičkovou technologii dovezenou z Německa.

Ano, zpracování elektroodpadu může být výdělečné i bez recyklačních příspěvků. Pokud se ovšem lacino zbavíte komponentů, jejichž recyklace se nevyplácí. Vyvézt je do zemí třetího světa a nechat „domorodce“, ať si s nimi nějak poradí, to je jedna z možností. Pochopitelně nelegálních.

Neexistuje ovšem žádný důkaz, že by se Jiří Pejčoch a D+P Rekont zbavovaly nepohodlných částí starých lednic tímto zavrženíhodným způsobem záměrně. Proto je také vyměřená pokuta jen padesátitisícová a padla za „nezabezpečení odpadů před nežádoucím únikem“. 

Podle webových stránek inspekce ale byla D+P Rekontu v souvislosti s kompresory z chladniček vyváženými do Pákistánu uložena pokuta už jednou. Tehdy byla vývozcem přímo tato společnost a zásilka se dostala až na překladiště v Hamburku, kde byla zachycena.

Dalších několik pokut za porušování zákona o odpadech pak vyfasovala společnost Pebra, která panu Pejčochovi patří dokonce z poloviny a přes kterou spolu se svým bratrem D+P Rekont ve skutečnosti ovládá. Takže v tomto případě jsou vlastně dva kozlové zahradníky a ČIŽP jejich přístup k ekologii ocenila v uplynulých pěti letech pokutami v celkové výši přesahující 1 100 000 korun, ale asi se to pořád vyplatí, když to oba pánové dělají opakovaně.

I když celníci dělají, co mohou, z příkladu první pokuty vyměřené D+P Rekontu je zřejmé, že neuhlídají všechno. Ani v Hamburku to nejspíš nebude jinak – na něco se přijde, něco přístavem proklouzne. Co myslíte, kolik kontejnerů s vražedným obsahem se už od nás do Pákistánu a dalších zemí dostalo?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Tvrzník | pondělí 16.3.2015 9:00 | karma článku: 10,20 | přečteno: 396x
  • Další články autora

Roman Tvrzník

Rok bez aut, nebo raději dodržování pravidel?

Jako kdyby na silnice v ČR za celý rok nevyjelo ani jedno z bezmála šesti milionů registrovaných osobních aut: tak by se v Evropě zlepšilo ovzduší, pokud by se podařilo zabránit neodborné a nelegální demontáži vysloužilých lednic.

6.3.2019 v 13:58 | Karma: 7,01 | Přečteno: 446x | Životní prostředí a ekologie

Roman Tvrzník

Co můžeme závidět Maltě? Třeba noblesní prezidentku

Pořád se mi nechce zvykat na úroveň české politické „kultury“. Už proto, že jsem se nedávno znovu osobně přesvědčil: ne všude je pokleslá tak, jako u nás.

25.5.2017 v 9:07 | Karma: 13,16 | Přečteno: 496x | Diskuse| Ostatní

Roman Tvrzník

Jak moc hrdí máme být? Novináři nám to neřekli

Češi na sebe mohou být oprávněně hrdí. Každoročně to zdůrazňují kolektivní systémy, které se zabývají sběrem a recyklací elektroodpadu. Jenže nikdo z oprávněně hrdých Čechů vlastně neví, kolik spotřebičů přesně pomohl vysbírat.

24.3.2017 v 8:48 | Karma: 9,03 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Roman Tvrzník

Recyklace spotřebičů může v ČR skončit v říjnu 2017

Odpadová legislativa u nás patří k těm památečním. S úpravami funguje od roku 2001. Zásadní změna pořád nepřichází. Ministerští úředníci totiž připravili tak „kvalitní návrh“, že mu ho legislativci opakovaně hodili na hlavu.

7.2.2017 v 9:13 | Karma: 11,88 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ostatní

Roman Tvrzník

Prosadí odpadová lobby zákon ve své režii?

Novou odpadovou legislativu vyhlíží odborná veřejnost už dlouho jako Kolumbus pevninu. Na obzoru se sice ukázal návrh zákona o výrobcích s ukončenou životností od Ministerstva životního prostředí, plavba bude ale ještě dlouhá.

6.12.2016 v 13:24 | Karma: 8,32 | Přečteno: 346x | Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Senior jel na koloběžce po kruháči v protisměru, během chvíle ho smetlo auto

29. května 2024  9:01

Netradiční nehodu řešili policisté ve Slušovicích na Zlínsku. Starší muž se tam neohroženě řítil na...

Na pánských záchodech ve Sněmovně byl kokain, ochranka ho našla během obstrukcí

29. května 2024

Ochranná služba Poslanecké sněmovny objevila na přelomu předloňského roku drogu na pánské toaletě....

V mostecké nemocnici hořela trafostanice, plánované operace museli odložit

29. května 2024  8:52

V nemocnici v Mostě hořela v noci na středu trafostanice. Jeden člověk se zranil. Požár způsobil...

Exkrementy a odpadky. KLDR shodila desítky balonů na území jižního souseda

29. května 2024  8:43

Nejméně 150 balónů poslala Severní Korea na území svého jižního souseda. Uvnitř předmětů byly...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Pomáhal jsem v České republice vytvářet systém zpětného odběru vysloužilých spotřebičů a jejich recyklace. Pracuji v největším tuzemském neziskovém kolektivním systému Elektrowin. Jsou mi blízká všechna ekologická témata, ale zdaleka ne všichni ekologičtí aktivisté.

Seznam rubrik