- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Nyní můžete namítat, že stres přeci vždycky přijde, vždycky přišel.
Souhlasím s vámi. Už ani sama nevím, kolikrát byl u mě. Hlavně v podobě otázek zaměřujících se většinou na nedostatky. Že by nás honilo svědomí?
V případě, že hned nemám odpověď, začnou mne tyto stresující otázky tížit. Když se tomu podvolíme a otázkám necháme volný průběh, je dost dobře možné, že se přestaneme v naší práci posouvat tak rychle, jak bychom chtěli, nebo dokonce se nám může začít zdát, že ničeho nedocílíme. Jestliže mu totiž propadneme, je to jako bychom se zavřeli v temné místnosti, ve které ani nevidíme, kde jsou dveře. Jediné, co víme, že je v místnosti s námi je strach. Naše pozornost se tedy na něj upře ještě více a naše myšlenky se začnou pohybovat v bludném kruhu, či se dokonce stanou hlubšími a temnějšími.
„Pryč z toho“ říkáte si. „Ano, a jak na to?“
Má zkušenost mě naučila jedno: Jakmile vím, že se dostávám pomalu do stresu, změním směr svého myšlení a jednání, a začnu se soustředit na úplně něco jiného. Není to utíkání od řešení. Naopak, pro mě je to možnost, jak si „provětrat si hlavu“, nabrat čerstvý dech a nadhled. To mi pak spíše umožní přijít na řešení. Mé vědomí se tak nedostane do zmatku a stresu a jsem schopna si zachovat vědomí, že na všechny odpovědi přijdu později.
Další cestou pro mě je zopakovat si kroky, které jsem v dané věci již podnikla.Tím také získám nadhled nad situací, což mi pomůže určit si další kroky. Věřím, že cest, jak se vymanit stresu je ale více. Co funguje Vám?
O dalších situacích, které jsou „nové“ pro začínající podnikatele přecházející ze zaměstnaneckého poměru, si budete moct přečíst v mé knize, která vyjde v září 2013.
Další články autora |
Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...