Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z rozhodnutí Ústavního soudu není Tomio Pitomio!

Takhle to sice řečeno nebylo, ale ÚS se Okamury zastal. To je ovšem také to jediné, co je možno deklarovat. Snaha jakéhokoli politika zabránit právní cestou tomu, aby si z něho lidé dělali srandu, je marná, je marná, je marná.

Z mého pohledu ta snaha, která v Okamurově případu zaměstnala už desítky soudců, kteří by takto strávený čas moli věnovat něčemu smysluplnějšímu, je o to nesmyslnější, že sama o sobě demonstruje to, proč byl Tomio takto výsměšně pojmenován.  Jinými slovy ten, kdo možná vždy není Pitomiem, ze sebe Pitomia sám udělal. Podle dnešního výroku Ústavního soudu se celá anabáze bude opakovat, což je z výše uvedených důvodů docela politováníhodné.  

Abych celou situaci osvětlil těm, kteří onu zcela banální záležitost ani nezaregistrovali, jen připomenu, že v této Okamurově „kauze“ jde o článek v Reflexu, kdy byl on nazván Pitomiem. Doposud se ve výrocích všech soudů, které byly tuto nesmyslnou žalobu bohužel nuceny projednávat, objevovalo toto:

Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí uvedl, že na zkomolení jména a jeho spojení s hanlivým výrazem je nutné pohlížet podobně jako na kreslenou karikaturu, která zveličuje, přehání a ironizuje, jen místo jména pracuje s podobou. (…) Pokud stojí na reálném základě a nepřekračuje meze přiměřenosti, je přípustná. Politici navíc musí projevit vyšší stupeň tolerance než lidé mimo veřejný prostor. (…) Městský i Vrchní soud v Praze v kauze zdůrazňovaly, že expresivní a nelichotivé výrazy média nemají proti politikovi používat samoúčelně. Nicméně pokud jde o součást legitimní kritiky konkrétních postojů či výroků, možné to je. V případě Okamury justice zohlednila také jeho vlastní mediální prezentaci: vystupuje provokativně, propaguje politickou nekorektnost, rád volí silná slova, snaží se působit kontroverzně. Pitomio je podle soudů výraz expresivně nelichotivý, ale nikoliv a priori vulgární.

Co k tomu dodat? Politická karikatura, vizuální i slovní, slouží právě k tomu, aby vybízela politiky k sebereflexi, pokud toho nejsou schopni sami od sebe. A je obecně známo, že politici jsou toho schopni ještě méně než běžní občané. Tím spíše musí umět rány přijímat ten, kdo je rozdává. Nekorektní a radikální Okamura nemůže čekat korektní a umírněné reakce na svoje postoje. Je mi také divné, že mnozí politikové stále nemohou pochopit, že jsou jako veřejně činní lidé sledováni, a hodnoceni, a to nejen, jak by si to přáli, pozitivně, ale i velmi negativně. Dobře vědí, že jako poslanci či členové vlády požívají určité formy ochrany, musí si pak také uvědomit, že v jiných ohledech je jim naopak ochrana odepřena více, než je tomu u řadového občana.

Hájit se, že nejsem tím, za koho mě lidé mají, je zbytečné. Každý je ve své podstatě právě takový, jakého ho ostatní vnímají, a pokud ne vždy a zcela, tak alespoň někdy a částečně. Takže otázka, kterou by si měl Okamura položit, a na kterou mu ÚS neodpověděl a nikdy neodpoví, by tak mohla znít třeba takto: Pitomio, proč jsi Pitomio? 

https://www.reflex.cz/tag/Pitomio/1

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pitomio-okamura-ustavni-soud-se-zastal-kritika-cilene-zesmesnovani.A200324_120913_domaci_remy#utm_content=freshnews&utm_term=okamura%20%C3%BAstavn%C3%AD%20soud&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ustavni-soud-se-zastal-okamury-spor-o-pitomia-se-vraci-na-zacatek-40317834#utm_content=freshnews&utm_term=okamura%20%C3%BAstavn%C3%AD%20soud&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

 

 

 

 

Autor: Jiří Turner | středa 25.3.2020 13:07 | karma článku: 21,36 | přečteno: 872x
  • Další články autora

Jiří Turner

Horoskopičiny

Kdo chápe podstatu spalovacího motoru většinou nevěří na skřítky otáčející klikovou hřídelí, ale tentýž jedinec klidně jde k astrologovi, aby věděl, jak to dopadne s jeho manželstvím. Žijeme ve světě plném paradoxů.

15.1.2024 v 11:27 | Karma: 12,45 | Přečteno: 298x | Diskuse| Věda

Jiří Turner

Festival pokrytectví

Před čtrnácti dny se stala ona tragédie na FFUK. Tentýž den jsme pořádali hudební večírek. Myslíte si, že se jeho pravidelní účastníci nedostavili, že restaurace zavřela a my jsme místo zábavy seděli doma a truchlili? Ale kdeže!

9.1.2024 v 11:05 | Karma: 45,20 | Přečteno: 11658x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Naše země stagnuje a chudne. To je dost dobrý důvod, abych nevolil Babiše

Ve svém novoročním poselství předseda ANO mluvil o stagnaci a chudnutí naší země. Opomněl ovšem uvést, že je to hlavně důsledek politiky, které je on typickým představitelem. Chceme-li tento trend zvrátit, nevolme populisty!

4.1.2024 v 14:04 | Karma: 41,99 | Přečteno: 5573x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Příčinou krize je mravní bída

Všechny krize, co jich na světě bylo, nikdy nezpůsobil jediný člověk, a pokud ano, tak ho daná společnost musela nejdříve „stvořit“ a pak „živit“. Příčiny krizí jsou tak celospolečenským fenoménem, a nikoli vinou jediného subjektu

3.1.2024 v 10:05 | Karma: 23,40 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Permanentní revoluce deviantů

Řekl bych, že permanentní revoluce stále žije, jenom se trochu změnili revolucionáři. Proletáře vystřídali devianti. Je to zcela globální jev, takže stačí staré heslo jen lehce pozměnit: Devianti všech zemí, spojte se!

20.12.2023 v 11:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 627x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč