Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč demonstraci na Staroměstském náměstí nerozehnala policie?

Ta policie, která vymáhá dodržování vládních nařízení, která číhá, jestli někdo nevstoupí na refýž bez roušky, nedá si na lavičce v parku pivo, neotevře pro známé bar, nehraje fotbal jinak než jeden na jednoho a hromadně nelyžuje.

Nějak tomu nerozumím. Nerozumím těm, kteří na Staroměstské náměstí přišli, a nechápu ani přístup státní moci, respektive mi přijde zcela absurdní to, co je výše uvedeno, tedy jakou délku má v jaký okamžik onen příslovečný metr, kterým má být všem stejně měřeno.

Zcela respektuji právo každého vyjádřit názor a nespokojenost, a to tím spíš, že obojí je správné veřejně vyjadřovat a také proto, že je co kritizovat. Je ovšem obecně známo, že právo každého končí tam, kde zasahuje do práv někoho jiného. Každý může přistupovat k ochraně svého zdraví a života dle vlastního uvážení, ale nikdo nemá právo ohrožovat zdraví a životy jiných.

Může-li na náměstí přijít tři tisíce lidí bez jakékoli hygienické ochrany a řádu, mohou chodit lidé v určitém režimu nakupovat, na fotbal, lyžovat, do divadel a restaurací. Tam všude je možné dodržovat i poměrně striktní pravidla, která budou riziko nákazy minimalizovat. Docela dost mi vadí, že vládní restrikce a jejich vymáhání mají stále charakter jen takové hry na četníky a na zloděje.

Je to zcela obecný jev. Stát se chová alibisticky. Zákon tvrdě prosazuje tehdy a tam, kde je to snadné, kde nehrozí problémy a kontroverze, kde se ten, na něhož „ruka spravedlnosti“ dopadne, neumí a nemůže účinně bránit. Tam, kde je to opačně, kde hrají roli peníze, vazby a určitá mediální záštita, tam státní moc selhává, což vytváří stav určité společenské frustrace, která způsobuje rezistenci občanů vůči státu. V takovém stavu je pak velmi těžké prosadit cokoli, co nelze vymoci násilím.

Takto jsme se dostali k meritu problému. Ve špatné epidemiologické situaci se nacházíme proto, že velká část společnosti jenom tak dělá, že všechny obecně známé normy dodržuje, a stát dělá, tam kde je to vidět, že je vymáhá. Ve skutečnosti je to jen taková hra. Kdyby pohnutkou organizátorů, demonstrujících a jejich sympatizantů byl jen rychlý návrat do normálu, dělali by pouze to, co je zásadní prevencí nákazy a snažili by se svým příkladem strhnout ostatní.

Nechci dávat sebe za nějaký zářný vzor, ale prodělal jsem středně těžký průběh této nemoci (nakazil jsem se patně díky vlastní nepatrnosti) v jednom bytě se ženou, kterou jsem nenakazil a nenakazil jsem ani nikoho jiného ve svém okolí. Troufám si tvrdit, že je to proto, že jsem dbal na to, abych nikoho nenakazil a moji blízcí dbali na to, aby nebyli nakaženi. Myslím, že takto se zachovalo mnoho lidí, ale mnoho jich patrně k tomu přistoupilo a stále přistupuje jinak. Místo toho, aby dbali na vlastní odpovědnost a ohleduplnost, hledají jako pubertální fracci chyby v jiných a systému, který sice ani dle mého názoru není dobrý, ale epidemii nezavinil.  

Žádnou epidemii nelze porazit vyřváváním na náměstích, ani deklaracemi, že nemoc má jen virtuální, a ne reálný charakter, ale ani tím, že se pokrytecky předstírá dodržování pravidel a jejich vymáhání. Heslem této doby by měla dle mého soudu být pro občana ona ODPOVĚDNOST a pro stát ZÁSADOVOST, ROVNÝ PŘÍSTUP a OTEVŘENOST, čímž je pak možné i někoho přesvědčit, aby dělal, co dělat má a nedělal, co dělat nemá. V neděli, stejně jako i dny předešlé, jsem viděl jen prezentaci nedůvěryhodného systému a jeho nedůvěryhodných odpůrců.  

Autor: Jiří Turner | úterý 12.1.2021 11:00 | karma článku: 45,96 | přečteno: 8791x
  • Další články autora

Jiří Turner

Horoskopičiny

Kdo chápe podstatu spalovacího motoru většinou nevěří na skřítky otáčející klikovou hřídelí, ale tentýž jedinec klidně jde k astrologovi, aby věděl, jak to dopadne s jeho manželstvím. Žijeme ve světě plném paradoxů.

15.1.2024 v 11:27 | Karma: 12,45 | Přečteno: 298x | Diskuse| Věda

Jiří Turner

Festival pokrytectví

Před čtrnácti dny se stala ona tragédie na FFUK. Tentýž den jsme pořádali hudební večírek. Myslíte si, že se jeho pravidelní účastníci nedostavili, že restaurace zavřela a my jsme místo zábavy seděli doma a truchlili? Ale kdeže!

9.1.2024 v 11:05 | Karma: 45,20 | Přečteno: 11658x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Naše země stagnuje a chudne. To je dost dobrý důvod, abych nevolil Babiše

Ve svém novoročním poselství předseda ANO mluvil o stagnaci a chudnutí naší země. Opomněl ovšem uvést, že je to hlavně důsledek politiky, které je on typickým představitelem. Chceme-li tento trend zvrátit, nevolme populisty!

4.1.2024 v 14:04 | Karma: 41,99 | Přečteno: 5573x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Příčinou krize je mravní bída

Všechny krize, co jich na světě bylo, nikdy nezpůsobil jediný člověk, a pokud ano, tak ho daná společnost musela nejdříve „stvořit“ a pak „živit“. Příčiny krizí jsou tak celospolečenským fenoménem, a nikoli vinou jediného subjektu

3.1.2024 v 10:05 | Karma: 23,40 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Permanentní revoluce deviantů

Řekl bych, že permanentní revoluce stále žije, jenom se trochu změnili revolucionáři. Proletáře vystřídali devianti. Je to zcela globální jev, takže stačí staré heslo jen lehce pozměnit: Devianti všech zemí, spojte se!

20.12.2023 v 11:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 627x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....