Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příruční klíč k určování dezolátů

dosud nepublikováno
Kdo se v tom má vyznat? Stejně jako se sváteční houbař neobejde bez knihy či aplikace, tak i amatérský sociolog potřebuje nástroj k určování svých bližních. I hezký hříbek může být nejedlý, a ne každá muchomůrka je jedovatá.  

Společnost je opět rozdělena. Už ne na “sluníčkáře” a “rozumné” (neplést si to s Rozumnými Petra Hanniga), ale na dezoláty (chcimíry, ovčany apod.) a lepšolidi (vítače, havloidy, dobrosery apod.). Mohlo by se na první pohled zdát, že se jedná jen o posun lingvistický, ale realita je daleko složitější. Z mnoha sluníčkářů se stali chcimíři (např. Matěj Stropnický) a možná, i když nikoho takového osobně neznám, ten, kdo chtěl nedávno ve Středozemním moři potápět čluny s migranty, chce dnes pověsit každého Rusa na nejbližší kandelábr. 

Často od různých “expertů” slýchám, že různorodost ve společnosti, je tím nejlepším, co nás mohlo potkat, čímž je myšlena vedle různorodosti rasové, sexuální či náboženské i různorodost názorová a ideová. Něco na tom asi bude, protože, když použiji opět mykologický příměr, stálo by “za houby”, kdyby v lese rostly jenom hřiby dubové, nebo jenom závojenky olovové. Chválabohu u nás rostou stovky druhů hub, a i český lid je dostatečně nesourodý, aby mělo smysl se jeho “ druhovou” rozličností seriózně zaobírat. 

Ne každý dezolát, se kterým se setkáte třeba v hospodě, s sebou nosí transparent, ruskou vlajku nebo má na baťůžku a rukávu bundy vyšité “Z”. Mnohdy až po pěti pivech a třech rumech, kdy s ním proberete fotbal, hokej a baby, si rozepne košili, pod níž má tričko s půlmetrovým obrázkem českého lva, a v tu chvíli se začne řešit politika a světonázor. Jsou ovšem i tací, kteří žádné takové tričko nemají a setkáte se i s těmi, kterým k nastolení takového tématu stačí malá malinovka.  

Na základě informací ze zdrojů, jakým je třeba Fórum 24, jsem si bláhově myslel, že k určení dezoláta stačí povědomost o jeho vzdělání, sociálním postavení nebo snad i jen regionální příslušnosti. Teorie je teorie, ale zelený strom života si často roste posvém. V rámci svého “výzkumu”, který mě opravňuje o tomto psát, jsem poznal vysokoškolsky vzdělané a materiálně zabezpečené občany, kteří často po oné iniciační dávce alkoholu počali žvanit takové nesmysly, že jsem pojal pochybnost, zdali s velkopopovickým kozlem nepožili i nějaký ten halucinogen.  

Stalo se mi ovšem, že jsem se také setkal s dezoláty v pravém slova smyslu, tedy s funkčně negramotnými lúzry žijícími ze dne na den v dluhových pastích, kteří pod vlivem veřejnoprávních médií či gramotnějších přátel vyjadřovali názory, za které by se nemusel stydět ani Volodymyr Zelenskyj. Všiml jsem si také, že mnoho starších lidí je ovlivněno svými mladšími rodinnými příslušníky, a to dle toho, jak se ti veřejně projevují. Je ovšem otázka, jestli je to projev sdíleného přesvědčení, nebo projev pudu sebezáchovy, aby třeba babičku názorově vyhraněný vnuk neutloukl násadou od krumpáče.  

Z výše uvedeného je snad jasné, jak intenzivně jsem přemýšlel o tom, na základě čeho vlastně lidé zaujímají tak radikálně od mainstreamu odlišné postoje k Rusku, válce na Ukrajině, potažmo k EU, NATO, k USA a tím pádem i k zásadním ideovým směrům. Myslím tím pochopitelně ta zásadní stanoviska, nikoli skutečnost, že je někdo zdravě kritický, v jistých ohledech pragmatický či na základě různých pochybností ve vyjadřování názorů opatrný. Řeknu bez obalu, že jsem nepřišel vůbec na nic. Ona determinace je patrně skryta v různých osobnostních aspektech, ale působí na ni jistě i mnoho vnějších vlivů. 

Když se tak v závěru oprostím od nadsázky a určitého satirického přístupu, kterým je do jisté míry poznamenán dosavadní text, tak logicky musím zkonstatovat, že stejně jako v jakýchkoli jiných oblastech, tak ani v této problematice žádný klíč k určování lidí neexistuje, a není asi vůbec dobré si ho, byť jen v hlavě vytvářet. S lidmi, které jsem výše anonymně zmínil, se totiž normálně stýkám. Někteří z nich vědí, že zastávám zcela odlišné názory, jiní to možná tuší a u mnohých nenastal vůbec důvod s nimi něco takového řešit. 

Nevím, jestli je ta zmíněná pestrost tím nejlepším možným, ale jsem si jist, že vyjma lidí, kteří v tomto ohledu porušují zákon a dopouští se kolaborace s nepřítelem (Rusko je bez jakýchkoli pochybností nepřátelskou zemí) nemá smysl na ony “dezoláty” jakkoli cíleně působit. Možná si své pomýlení časem uvědomí, možná s ním budou žít do smrti. Není asi nutné začít sbírat jedovaté muchomůrky a ověřovat si jejich působení, ale není ani dobré do nich v lese kopat. 

Autor: Jiří Turner | pondělí 1.1.0001 0:00 | karma článku: 0 | přečteno: 671x
  • Další články autora

Jiří Turner

Horoskopičiny

Kdo chápe podstatu spalovacího motoru většinou nevěří na skřítky otáčející klikovou hřídelí, ale tentýž jedinec klidně jde k astrologovi, aby věděl, jak to dopadne s jeho manželstvím. Žijeme ve světě plném paradoxů.

15.1.2024 v 11:27 | Karma: 12,45 | Přečteno: 298x | Diskuse| Věda

Jiří Turner

Festival pokrytectví

Před čtrnácti dny se stala ona tragédie na FFUK. Tentýž den jsme pořádali hudební večírek. Myslíte si, že se jeho pravidelní účastníci nedostavili, že restaurace zavřela a my jsme místo zábavy seděli doma a truchlili? Ale kdeže!

9.1.2024 v 11:05 | Karma: 45,20 | Přečteno: 11658x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Naše země stagnuje a chudne. To je dost dobrý důvod, abych nevolil Babiše

Ve svém novoročním poselství předseda ANO mluvil o stagnaci a chudnutí naší země. Opomněl ovšem uvést, že je to hlavně důsledek politiky, které je on typickým představitelem. Chceme-li tento trend zvrátit, nevolme populisty!

4.1.2024 v 14:04 | Karma: 41,99 | Přečteno: 5573x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Příčinou krize je mravní bída

Všechny krize, co jich na světě bylo, nikdy nezpůsobil jediný člověk, a pokud ano, tak ho daná společnost musela nejdříve „stvořit“ a pak „živit“. Příčiny krizí jsou tak celospolečenským fenoménem, a nikoli vinou jediného subjektu

3.1.2024 v 10:05 | Karma: 23,40 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Permanentní revoluce deviantů

Řekl bych, že permanentní revoluce stále žije, jenom se trochu změnili revolucionáři. Proletáře vystřídali devianti. Je to zcela globální jev, takže stačí staré heslo jen lehce pozměnit: Devianti všech zemí, spojte se!

20.12.2023 v 11:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 627x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!