Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Primulo a Maďare, zařaďte se!

Docela žasnu, jak se z expertů, kteří mají s určitou pokorou radit vládě i občanům, stali mediální mesiášci a věštci s arogancí rockových hvězd. Myslím si, že vláda se nemá vymlouvat na odborníky a odborníci nemají vládnout.

Nechci už hodnotit, jak vláda v koronavirové krizi postupovala. Faktem je, že řešila a stále řeší zcela bezprecedentní situaci, ve které se zdravotnická problematika pojí s aspekty sociologickými, psychologickými, mediálními a pochopitelně ekonomickými. I přizvaní odborníci z řad hygieniků a epidemiologů se ocitli v situaci, se kterou nikdo z nich neměl (ani nemohl mít) prakticky žádnou zkušenost.

Výše uvedení odborníci byli vzděláni, vyškoleni a z praxe připraveni na řešení lokálních problémů, ve kterých mají tito lidé vydávat rozhodnutí, která státní a samosprávní orgány mají akceptovat.  To, co se u nás i jinde ve světě stalo, je ale něco zcela nového a je zcela zjevné, že situaci na úrovni státu, která se zásadně dotkne všech obyvatel, nemůže řešit hygienik řešící běžně salmonelu v kantýně, ani vládní epidemiolog, pohybující se celý svůj profesní život v teoretických modelech, ani ministr zdravotnictví, jehož prací je více či méně odborné „menežování“ více či méně odborně zdatných podřízených.

Rozhodovat musí vláda, a to za pomoci výše uvedených expertů, ale také odborníků mnoha jiných oborů. Výsledkem tak může a vlastně musí být určitý kompromis. Pokud by rozhodovali jen ekonomové na základě ekonomických principů, dělali bychom, že žádný COVID-19 není. Ti, kdo by měli umřít, by umřeli, zbylí by se nenakazili, nebo vyléčili a ekonomika by zásadně neutrpěla. Lze si jen domýšlet, jak by to vypadalo, kdyby řízení státu převzali vojáci nebo policisté, ale málokomu by se asi takový režim líbil. V tomto ohledu jsem rozhodně nezáviděl odpovědným vládním činitelům ono hledání přijatelného kompromisu, protože vždy budou za něco kritizováni. Když ne za zmařené životy, tak za ekonomické dopady, a opačně.  

Kdyby se stát choval podle nějakých modelových schémat epidemiologů, žili bychom v podstatě navždy v karanténě. Byli bychom dobře chráněni před riziky v podobě nakažlivých nemocí, ale náš život by asi za moc nestál. V této souvislosti je poněkud divné, že se při dřívějších epidemiologických problémech neparalyzoval celý stát, ale naopak se dělalo jakoby nic. Jako by neexistovala chřipka, jako by se lokálně nešířila žloutenka, tuberkulóza, syfilis, AIDS, spalničky a mnoho jiných nemocí. Jako bychom nežili s rizikem klíšťové encefalitidy, která má na svědomí ročně tolik úmrtí a případů s trvalými následky jako je úmrtí v souvislosti s koronavirem.

Přiznám se, že jsem už na vyjádření v názvu uvedených pánů v médiích poněkud alergický. Jsem alergický na jejich neustálé věštby a absurdní návody, kterými si pouze vytváří alibi ve smyslu: „My jsme vám říkali, že když si na Jizerské magistrále na lyžích sundáte roušku, bude to problém,“ nebo „do konce roku se mají stýkat maximálně jen dvě rodiny, jinak je to v září zpátky“. Takové apely nebo prognózy jsou legrační, svéprávní lidé umí na základě dostupných informací vyhodnotit rizika a chovat se podle toho. Proto třeba v půlnoci v liduprázdném parku nevenčíme psy v roušce, že ano.

Problém ovšem nastává, když vláda v obavě, aby nešla proti doporučením epidemiologů, zároveň úplně nezruinovala stát nebo jeho občany (případně obojí) a moc si nepohněvala voliče, přijímá opatření, nad kterými zůstává rozum stát. Mísí se v nich populismus s nereálnými hygienickými normami a s takovou absurdní posloupností uvolňování restrikcí, že se tomu ani nechce věřit. Řadu nařízení tedy buď nebude mnoho lidí dodržovat zcela zjevně, nebo budeme všichni pokrytecky předstírat, že je dodržujeme. Můžeme se pak nechat natočit Českou televizí, jak chodíme po zahrádce restaurace s metrem a půllitry máme naloženy v chlornanu. Rizikem je pouze to, že na základě takovéto šaškárny mohou mnozí začít ignorovat i ta pravidla, která smysl mají.

To, že jsme se ze zdravotnického hlediska s COVID-19 zatím vypořádali dobře, je spíše než odraz direktivních opatření, zásluhou občanů, kteří se v drtivé většině počali chovat disciplinovaně. Nenechte se zmýlit mediální prezentací nějakých excesů a podívejte se, jak rozumně se chovají lidé v situacích, kde jim nehrozí vůbec žádný postih. Přesně tohle by mělo motivovat vládu, aby místo absurdních restrikcí nebo nesmyslného pořádku jejich rozvolňování, spíše dávala pouze doporučení, a to se smysluplnými a zcela jasně vysvětlenými důvody.

Pánům Primulovi, Maďarovi a jim podobným pak doporučuji, aby dělali jen to, co dělat mají. Chápu, že mediální zájem poblázní kdekoho, ale motivací skutečných odborníků či vědců by mělo být něco mnohem méně okázalého než nějaká věštecká či mesiášská vystoupení v televizi. Svoji chvilku slávy jste si užili, fajn, tak teď zpátky na zem a do normální práce!          

Autor: Jiří Turner | středa 13.5.2020 13:12 | karma článku: 42,86 | přečteno: 6592x
  • Další články autora

Jiří Turner

Horoskopičiny

Kdo chápe podstatu spalovacího motoru většinou nevěří na skřítky otáčející klikovou hřídelí, ale tentýž jedinec klidně jde k astrologovi, aby věděl, jak to dopadne s jeho manželstvím. Žijeme ve světě plném paradoxů.

15.1.2024 v 11:27 | Karma: 12,45 | Přečteno: 298x | Diskuse| Věda

Jiří Turner

Festival pokrytectví

Před čtrnácti dny se stala ona tragédie na FFUK. Tentýž den jsme pořádali hudební večírek. Myslíte si, že se jeho pravidelní účastníci nedostavili, že restaurace zavřela a my jsme místo zábavy seděli doma a truchlili? Ale kdeže!

9.1.2024 v 11:05 | Karma: 45,20 | Přečteno: 11658x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Naše země stagnuje a chudne. To je dost dobrý důvod, abych nevolil Babiše

Ve svém novoročním poselství předseda ANO mluvil o stagnaci a chudnutí naší země. Opomněl ovšem uvést, že je to hlavně důsledek politiky, které je on typickým představitelem. Chceme-li tento trend zvrátit, nevolme populisty!

4.1.2024 v 14:04 | Karma: 41,99 | Přečteno: 5573x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Příčinou krize je mravní bída

Všechny krize, co jich na světě bylo, nikdy nezpůsobil jediný člověk, a pokud ano, tak ho daná společnost musela nejdříve „stvořit“ a pak „živit“. Příčiny krizí jsou tak celospolečenským fenoménem, a nikoli vinou jediného subjektu

3.1.2024 v 10:05 | Karma: 23,40 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Permanentní revoluce deviantů

Řekl bych, že permanentní revoluce stále žije, jenom se trochu změnili revolucionáři. Proletáře vystřídali devianti. Je to zcela globální jev, takže stačí staré heslo jen lehce pozměnit: Devianti všech zemí, spojte se!

20.12.2023 v 11:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 627x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...