Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Policajti tady ještě politickou stranu neměli, tu díru na trhu bylo třeba zaplnit

Je obecně známo, že bývalí esenbáci a z nich rekrutovaní policisté byli a jsou často voliči KSČM. Mladším příslušníkům ozbrojených složek také nemusí vždy vyhovovat SPD, a tak se patrně otevřel prostor pro politické hnutí Přísaha.

Tvrzení, že bývalí esenbáci jsou často komunisté, není žádná spekulace, ale názor, že jádro voličské základny Přísahy budou příslušníci ozbrojených složek, je čistě moje dedukce, kterou nemohu podpořit žádným relevantním argumentem. Na každý pád někdo musí mít ta pomalu ale jistě rostoucí procenta voličských preferencí Šlachtova projektu na svědomí a zamýšlet se nad tím, kdo to asi tak je, není nezajímavé, neboť s tím souvisí kardinální otázka: Z jakých důvodů a pro koho politická strana vznikne?

Ona ta odpověď může být docela jednoduchá a univerzální: Ambiciózní člověk se rozhodne a založí politickou stranu. Většinou se mu nepodaří významně se prosadit a strana dlouho skomírá nebo rychle zanikne. Těch několik výjimek představují ti, kteří si mohli dovolit hodně zainvestovat, nebo ti, kterým se podařilo zaplnit onu díru na politickém trhu. Roli pochopitelně hraje i charisma vůdčí osobnosti a lákadlem pro určitou kategorií lidí může být i radikálnost.

Stejně jako v případě Trikolory mě ani u Přísahy nenapadá žádný převratný „marketingový“ počin. Hraje se na osvědčenou notu, která udržuje slušné voličské zázemí SPD: trocha nacionálních vášní, trocha euroskepticismu, kritika prohnilého systému, tedy i stále populární deklarování boje s korupcí, a pak už jen pořádek, řád, výhody a sociální jistoty…Osvědčenou zásadou se stává nepouštět se do žádné ideologie. Všechny nové strany se tváří, jako by chtěly existovat mimo politické kategorie a ideologie, a jen prosazovat jakési univerzální dobro a bojovat s univerzálním zlem, a to pochopitelně v mezích zákona.

Přísaha je v tomto smyslu typické protestní hnutí, čemuž významně dopomáhá osoba jeho zakladatele, který dle své vlastní prezentace v řadách policie bojoval proti zlu, kterým se nakazili politici a tím i politika jako taková. Já pochopitelně nemohu vyvrátit ničí dojem, že pan Šlachta je ten dobrý a čistý muž, jehož jediným smyslem života je právě onen boj proti zlu. Ani to vyvracet nechci, třeba takový opravdu je. Osobně si ovšem myslím, že takoví lidé mají zůstávat u policie, v justici a ve státní správě, nemají se hrnout do politiky, ale ze svých pozic politiku kultivovat.

Myslím si, že i ty opravdu dobré a slušné lidi, kteří jdou do politiky s těmi nejlepšími úmysly, současná politika rychle semele. Začnou dělat nutné kompromisy, počnou se spojovat s někým proti někomu, naučí se ohýbat pravdu, později lhát a v krátké době jsou stejní, jako ti, proti kterým vystupovali. Myslím si, že je zcela iluzorní představa, že se náhle v politice zjeví nějaký spasitel, který to všechno začne rovnat a napravovat. Nic takového se nestane.

Zní to sice jako fráze, ale jsem naprosto přesvědčen, že kultivace politiky je přímo spojena s kultivací společnosti, která probíhá nikoli odshora dolů, ale nejdříve odspoda nahoru a pak teprve zpět. V případě politických stran nejsou podle mého názoru cestou malá protestní hnutí spasitelů, ale velké politické strany s jasnou ideologickou profilací a s vnitřním pluralitním systémem, který by měl zabezpečit spektrum názorových odlišností, a naopak nezabezpečuje žádnému lídrovi vůdčí roli navěky, naopak lídrem se někdo stává na základě soutěže.

V tomto ohledu považuji hnutí ANO, stejně jako třeba SPD za nezdravé politické subjekty, a o to více mě mrzí, ač jsem jinak politicky orientován, jak třeba ČSSD jako standardní politická strana pohřbila právě na základě ambicí jednotlivců svůj potenciál. Nemohu ovšem ani ignorovat stanovisko, že politika směřuje od pluralitní demokracie k autoritářství a posléze diktátorství, a že je takový proces nevratný. Mnohé tomu nasvědčuje. V takovém případě má Šlachta šanci se prosadit, protože nespokojených je mnoho a hodně je i příslušníků ozbrojených složek, kterým takový politický subjekt může vyhovovat. Nemohu z čistě subjektivního hlediska ani ignorovat to, že pokud bude Přísaha odsávat voliče ANO a SPD nestane se prakticky nic významného.

Autor: Jiří Turner | pondělí 7.6.2021 10:57 | karma článku: 18,93 | přečteno: 654x
  • Další články autora

Jiří Turner

Horoskopičiny

Kdo chápe podstatu spalovacího motoru většinou nevěří na skřítky otáčející klikovou hřídelí, ale tentýž jedinec klidně jde k astrologovi, aby věděl, jak to dopadne s jeho manželstvím. Žijeme ve světě plném paradoxů.

15.1.2024 v 11:27 | Karma: 12,45 | Přečteno: 298x | Diskuse| Věda

Jiří Turner

Festival pokrytectví

Před čtrnácti dny se stala ona tragédie na FFUK. Tentýž den jsme pořádali hudební večírek. Myslíte si, že se jeho pravidelní účastníci nedostavili, že restaurace zavřela a my jsme místo zábavy seděli doma a truchlili? Ale kdeže!

9.1.2024 v 11:05 | Karma: 45,20 | Přečteno: 11658x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Naše země stagnuje a chudne. To je dost dobrý důvod, abych nevolil Babiše

Ve svém novoročním poselství předseda ANO mluvil o stagnaci a chudnutí naší země. Opomněl ovšem uvést, že je to hlavně důsledek politiky, které je on typickým představitelem. Chceme-li tento trend zvrátit, nevolme populisty!

4.1.2024 v 14:04 | Karma: 41,99 | Přečteno: 5573x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Příčinou krize je mravní bída

Všechny krize, co jich na světě bylo, nikdy nezpůsobil jediný člověk, a pokud ano, tak ho daná společnost musela nejdříve „stvořit“ a pak „živit“. Příčiny krizí jsou tak celospolečenským fenoménem, a nikoli vinou jediného subjektu

3.1.2024 v 10:05 | Karma: 23,40 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Permanentní revoluce deviantů

Řekl bych, že permanentní revoluce stále žije, jenom se trochu změnili revolucionáři. Proletáře vystřídali devianti. Je to zcela globální jev, takže stačí staré heslo jen lehce pozměnit: Devianti všech zemí, spojte se!

20.12.2023 v 11:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 627x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...