Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo má problém s neutrálním pohlavím „X“?

Informace o tom, že byl v USA před časem vydán první pas pro nebinárního občana, vyvolává mnoho otázek, úvah i podivných reakcí. Možná zajímavější, než samotná podstata oné nebinárnosti je, jak reagujeme na to, čemu nerozumíme.

Je obecně známo, že lidé mívají velký problém s tím, vžít se do situace a emoční polohy jiného člověka. Každý není schopen být empatický ani ke svým blízkým a k lidem jemu samotnému podobným. Mnozí se naopak snaží vcítit se do kůže jiných tvorů, třeba psů, což je sice hezké, ale asi úplně scestné, protože se prostě nelze stát psem ani jiným zvířetem se zcela odlišně fungujícím mozkem.

Je docela logické, že neumíme pochopit ani lidi, kteří se jaksi odlišují od normálu, a to jak v kladném, tak i v záporném smyslu. Nechápeme světce a samaritány, stejně jako devianty a psychopaty.  V jistém smyslu bývá překážkou pro empatii skutečnost, že každý je trochu jiný než my sami, a tak v některých aspektech musí pochopení nahrazovat respekt: nerozumím ti, ale respektuji tě.

V genderové oblasti si heterosexuální jedinec asi neumí dobře představit, že je sexuálně přitahován jedincem stejného pohlaví. Myslím, že ten, kdo tvrdí, že rozumí homosexuálům, je buď sám homosexuál (případně bisexuál), nebo lže. Respekt pak spočívá v tom, nechat v klidu každého, ať si v rámci zákonů a obecných norem dělá, co chce, a na základě této skutečnosti mu nekrátit jeho práva.

Neumím si představit, že se někdo necítí být mužem ani ženou, ale jelikož se nedovedu vcítit do myšlení mesiášů a světců, masových vrahů a různých zrůd, stejně jako jakkoli jinak výjimečných lidí, nic takového si představovat ani nepotřebuji. Proč taky? Není-li to jakkoli komukoli škodlivé, stačí to prostě jen respektovat.

Nejpitomějšími argumenty v reakcích na výše uvedené skutečnosti mi přijdou ty, které v rámci oné kritiky staví na tom, že je to prý nepřirozené, že je to proti přírodě, a že to odporuje jakýmsi základním nadčasovým náboženským či společenským normám. Dovolím si tvrdit, že je to úplný nesmysl a svědčí to jen o tom, jak málo toho oni kritici vědí o přírodě i společnosti.

Bezpohlavnost, homosexualita, stejně jako nenaplnění pohlavnosti rozmnožováním se není v přírodě ničím neobvyklým, a to ani u vyšších zvířat. Je zcela zcestné si představovat, že smyslem každého jedince v přírodě i ve společnosti je rozmnožit se a vychovávat potomstvo. U zvířat žijících v komunitách, sociálním hmyzem (mravenci, včely apod.) počínaje, šelmami konče, existují totiž velni různé role.

Člověk se sice vyvinul jako tvor binární, pohlavně i sociálně, ale to vůbec neznamená, že by nemohly existovat četné výjimky, které se do takového schématu nehodí. Řekl bych, že žijeme v době, kdy už není třeba kvůli různým předsudkům jakýmkoli způsobem takové jedince ze společnosti vylučovat, není k tomu snad ani žádný důvod, protože ti společnosti a priori nijak neškodí a nic nenasvědčuje tomu, že by se takto lidstvo vyvíjelo a na základě toho posléze zaniklo.

Vůbec nevím, proč bych se měl zabývat tím, jaká je sexuální orientace či dezorientace lidí, kteří žijí mimo moji bezprostřední blízkost. Fakt nepotřebuji řešit, chodí-li „na pány“ či „na dámy“, a jestli mě něco zajímá, tak asi jen to, aby mohli v klidu žít, jak chtějí, a mohli se cítit, kým chtějí, aniž by jim v tom někdo bránil a smál se jim.

Autor: Jiří Turner | pondělí 15.11.2021 9:10 | karma článku: 16,13 | přečteno: 542x
  • Další články autora

Jiří Turner

Horoskopičiny

Kdo chápe podstatu spalovacího motoru většinou nevěří na skřítky otáčející klikovou hřídelí, ale tentýž jedinec klidně jde k astrologovi, aby věděl, jak to dopadne s jeho manželstvím. Žijeme ve světě plném paradoxů.

15.1.2024 v 11:27 | Karma: 12,45 | Přečteno: 298x | Diskuse| Věda

Jiří Turner

Festival pokrytectví

Před čtrnácti dny se stala ona tragédie na FFUK. Tentýž den jsme pořádali hudební večírek. Myslíte si, že se jeho pravidelní účastníci nedostavili, že restaurace zavřela a my jsme místo zábavy seděli doma a truchlili? Ale kdeže!

9.1.2024 v 11:05 | Karma: 45,20 | Přečteno: 11658x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Naše země stagnuje a chudne. To je dost dobrý důvod, abych nevolil Babiše

Ve svém novoročním poselství předseda ANO mluvil o stagnaci a chudnutí naší země. Opomněl ovšem uvést, že je to hlavně důsledek politiky, které je on typickým představitelem. Chceme-li tento trend zvrátit, nevolme populisty!

4.1.2024 v 14:04 | Karma: 41,99 | Přečteno: 5573x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Příčinou krize je mravní bída

Všechny krize, co jich na světě bylo, nikdy nezpůsobil jediný člověk, a pokud ano, tak ho daná společnost musela nejdříve „stvořit“ a pak „živit“. Příčiny krizí jsou tak celospolečenským fenoménem, a nikoli vinou jediného subjektu

3.1.2024 v 10:05 | Karma: 23,40 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Permanentní revoluce deviantů

Řekl bych, že permanentní revoluce stále žije, jenom se trochu změnili revolucionáři. Proletáře vystřídali devianti. Je to zcela globální jev, takže stačí staré heslo jen lehce pozměnit: Devianti všech zemí, spojte se!

20.12.2023 v 11:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 627x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...