Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budeme mít symbol rekatolizace i symbol odporu proti putinizaci!

V brzké době bude na Staroměstském náměstí znovupostaven Mariánský sloup a náměstí před ruskou ambasádou ponese jméno Borise Němcova, který byl za svého života neoficiálním „předsedou fanklubu“ Vladimira Vladimiroviče.

Pokusíme-li se spojit podstatu těchto poněkud nesourodých aktualit, podaří se nám to asi jenom na základě toho, co se skrývá v názvu tohoto článku. Je to určitá hra se symboly. A právě pouze ona symbolická rovina je podstatou různých diskusí a polemik, které mohou mít i poměrně razantní náboj. Samotný význam těchto dvou aktů je totiž v zásadě malicherný, protože není asi nikterak podstatné, jak se jmenuje náměstí, na němž nikdo nebydlí ani se k němu prakticky nic neváže, a není asi ničím proti ničemu, bude-li na jiném náměstí ve stejné podobě stát něco, co tam dříve dlouhá léta stálo.

První symbol má charakter gesta, jehož smysl je jasný: nesouhlasíme s politikou ruského režimu a podporujeme jeho domácí kritiky (v tomto případě kritika již nežijícího). Toto gesto patrně nebude z dílny Hradu, naopak se zdá být jaksi Hradu navzdory. Možná se to nezamlouvá ani lidem ve Strakově akademii, ale vzkaz pražského magistrátu je zřejmý: nic vám do toho není. Pokud by chtělo Rusko na tento počin adekvátně reagovat, nemělo by nám vyhlásit válku, ale úplně by stačilo, kdyby nějaký temný kout u Kremelské zdi nazvalo náměstím Miloše Zemana. A byli bychom si kvit.

S Mariánským sloupem je to poněkud složitější, i když se podle mého názoru jeho symbolický význam poněkud přeceňuje. Byl-li sloup v roce 1918 rozvášněným davem stržen, jako symbol násilné rekatolizace, bylo to i proto, že sloup lze zničit výrazně jednodušeji než třeba nějaký chrám. Na obojí se dá totiž nahlížet nejen jako na symboly katolicismu, ale také jako na symboly obecně křesťanské a také jako na barokní památky. Obnovení Mariánského sloupu je pochopitelně také jednodušší než znovupostavení chrámu sv. Mikuláše, kdyby se ten stal tenkrát oním terčem destrukce. Osobně neschvaluji jeho někdejší zboření a nějak nerozumím jeho aktuálnímu obnovení.

Vrátím-li se ještě k prvnímu případu, jsem příznivcem místopisných názvů zcela neutrálního významu, které korespondují s reálnou nebo historickou situací příslušného místa. Přestože fandím ruské opozici, raději bych bydlel v ulici Pod kaštany než v té, která nese jméno nějakého disidenta, a to i pro případ, že bych se třeba na onoho aktivistu později dozvěděl něco, co by mě vůbec netěšilo. Pokud už musí být něco nazváno po někom, doporučoval bych osobnosti staré pěr set a více let, o kterých se, pokud možno, již nic nového nezjistí a ony nebudou zdiskreditovány.

Co se památek týče, přijde mi smysluplné kvalitně opravovat ty, co ještě stojí. Nové stavby by pak měly s těmi starými hezky ladit. Stavět repliky památek zničeným mi přijde jako pitomost a plýtvání prostředky i energií. Nevím, jestli byl třeba v 19. století Mariánský sloup předmětem nějakých sporů a vášní, ale vím jistě, že doposud ta dlažba na místě, kde kdysi stál, žádné emoce nejitřila. To se změní. Kvůli novému sloupu se budou dva nesmiřitelné tábory hádat a prát určitě ještě několik let a nedá se vyloučit, že ho opět nějaký aktivista nestrhne.

Praha magická – Praha symbolická.

Autor: Jiří Turner | úterý 25.2.2020 11:23 | karma článku: 18,92 | přečteno: 645x
  • Další články autora

Jiří Turner

Horoskopičiny

Kdo chápe podstatu spalovacího motoru většinou nevěří na skřítky otáčející klikovou hřídelí, ale tentýž jedinec klidně jde k astrologovi, aby věděl, jak to dopadne s jeho manželstvím. Žijeme ve světě plném paradoxů.

15.1.2024 v 11:27 | Karma: 12,45 | Přečteno: 298x | Diskuse| Věda

Jiří Turner

Festival pokrytectví

Před čtrnácti dny se stala ona tragédie na FFUK. Tentýž den jsme pořádali hudební večírek. Myslíte si, že se jeho pravidelní účastníci nedostavili, že restaurace zavřela a my jsme místo zábavy seděli doma a truchlili? Ale kdeže!

9.1.2024 v 11:05 | Karma: 45,20 | Přečteno: 11658x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Naše země stagnuje a chudne. To je dost dobrý důvod, abych nevolil Babiše

Ve svém novoročním poselství předseda ANO mluvil o stagnaci a chudnutí naší země. Opomněl ovšem uvést, že je to hlavně důsledek politiky, které je on typickým představitelem. Chceme-li tento trend zvrátit, nevolme populisty!

4.1.2024 v 14:04 | Karma: 41,99 | Přečteno: 5573x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Příčinou krize je mravní bída

Všechny krize, co jich na světě bylo, nikdy nezpůsobil jediný člověk, a pokud ano, tak ho daná společnost musela nejdříve „stvořit“ a pak „živit“. Příčiny krizí jsou tak celospolečenským fenoménem, a nikoli vinou jediného subjektu

3.1.2024 v 10:05 | Karma: 23,40 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Permanentní revoluce deviantů

Řekl bych, že permanentní revoluce stále žije, jenom se trochu změnili revolucionáři. Proletáře vystřídali devianti. Je to zcela globální jev, takže stačí staré heslo jen lehce pozměnit: Devianti všech zemí, spojte se!

20.12.2023 v 11:03 | Karma: 16,21 | Přečteno: 627x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...