Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kostarika; nejšťastnější pod sluncem?

Země dvakrát vévodící indexu Happy Planet je dávána Latinské Americe za příklad demokracie, zlepšování kvality života a úspěšného rozvoje. Realita je ale trochu jiná

Středoamerická Kostarika s necelými pěti milióny obyvatel je nejstabilnější latinskoamerickou zemí. Po krátké občanské válce v roce 1948 zrušila armádu a od té doby žije klidným demokratickým životem. Mezinárodní organizace vyzdvihují vysokou úroveň kvality života, vzhledem k hospodářské úrovni země, i relativně kvalitní veřejné školství a zdravotnictví. V postavení žen je v rámci Latinské Ameriky mezi nejlepšími, aktuálně v čele Kostariky stojí středolevá prezidentka Laura Chinchillová. 

Hospodářství země tradičně stálo na plantážní produkci kávy, banánů a dalšího ovoce. Díky dobrému vzdělání Kostaričanů země přilákala elektrotechnické a farmaceutické firmy a čtvrtinu vývozu dnes tvoří čipy, procesory a léky. Daří se také finančním službám a turistice - tropická Kostarika je nejnavštěvovanější středoamerickou zemí. Je hospodářsky velmi otevřená a uvažuje o členství v prosperujícím Tichomořském společenství (Alianza del Pacífico). Vláda v San José chrání životní prostředí i kulturní památky a rasově pestrá společnost je velmi tolerantní. Minulý týden v prvním kole prezidentských voleb zvítězil Luis G. Solís z vládnoucí středolevé strany. Ten slibuje nová pracovní místa v průmyslu, „sociální ekonomiku“ a boj s chudobou, nerovností a zločinem. Zde přichází ona Ale...

Navzdory průměrným číslům totiž pětina Kostaričanů žije pod hranicí chudoby a občané na malém trhu nenachází dostatek pracovních příležitostí. Země posledních deset let čelí mexickým a kolumbijským drogovýcm kartelům, které výhodně položenou Kostariku využívají jako překladiště kokainu pro americký trh. I přes spolupráci s USA jim civilní kostarické bezpečnostní složky nedokážou plně vzdorovat a násilí v rámci „vyřizování účtů“ roste. Společnost je velmi nerovná podobně jako všude v Latinské Americe. Jenže v Kostarice se nerovnost v jako téměř jediném státě nesnižuje, ale naopak zvyšuje.

Vládu tlačí rostoucí deficit veřejných financí (loni 5,5 % HDP) kvůli vysokým výdajům na školství a platy státních zaměstnanců a naopak nízkým daňovým příjmům. Ty jsou způsobeny jednak přirozeně nízkými daněmi, ale především daňovými úniky, ze kterých se tu stal národní sport a slovo daň je často k smíchu, a také rozbujelou korupcí. Rovněž praní špinavých peněz, i v souvislosti s drogami, je v Kostarice stále běžnější. Je otázka, jestli z toho všeho jsou Kostaričané tak šťastní...

Ani mezinárodní postavení Kostariky není růžové. San José sice udržuje těsné vztahy s USA, EU a tichomořským regionem, se sousední Nikaraguou je ale Kostarika na ostří nože a nemá vlastní armádu. Už v roce 2010 nikaragujští vojáci obsadili kousek pohraničního území na řece San Juan. Loni prezident Daniel Ortega nadnesl eventuální nárok Managuy na celou kostarickou provincii Guanacaste (viz mé články o Nikarague) a později dokonce nabídl zahraničním těžařským společnostem k průzkumu část kostarických vod. Proti pobídce podá kostarická vláda spolu s Kolumbií a Panamou žalobu k Mezinárodnímu soudnímu dvoru v Haagu. Bude to už několikátá žaloba ze strany San José na svého souseda.

Z českých výrobků pro kostarický trh mne napadají turbíny pro místní hydroelektrárny, stroje pro zemědělský, potravinářský a dřevozpracující sektor plus kamkoli prodejná vozidla či nemocniční lůžka. Místní policie a speciální složky by mohly mít zájem o naše zbraně (ikdyž americká konkurence zde asi bude drtivá). Země je velmi otevřená a má uzavřeny smlouvy o volném obchodu s řadou států. Ta s EU čeká na ratifikaci parlamentu.

Autor: Lukáš Trzaskalik | neděle 9.2.2014 20:20 | karma článku: 12,07 | přečteno: 572x
  • Další články autora

Lukáš Trzaskalik

Macri prezidentem, Argentina si zvolila novou cestu

Mauricio Macri se středopravou stranou Cambiemos (Změňme) byl zvolen prezidentem Argentiny. Odchodem Cristiny končí 12 populistických let vlády Kirchnerů.

24.11.2015 v 22:34 | Karma: 11,20 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Lukáš Trzaskalik

Guatemala; sranda musí být, i kdyby se venku střílelo

V prezidentských volbách v největší středoamerické zemi zvítězil tuto neděli bývalý komik Jimmy Morales. Na první pohled beznadějná Guatemala však letos příjemně překvapila.

31.10.2015 v 20:50 | Karma: 9,17 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politika

Lukáš Trzaskalik

Argentina; rozvoj k zaostalosti (část druhá)

Po téměř pěti měsících života tady přináším nástin, jak to vypadá ve druhé největší ekonomice Jižní Ameriky, „evropské“ Argentině. Pokračování předchozího článku

27.7.2015 v 0:01 | Karma: 16,86 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Politika

Lukáš Trzaskalik

Argentina; rozvoj k zaostalosti (část první)

Po necelých pěti měsících života tady přináším nástin, jak to vypadá ve druhé největší ekonomice Jižní Ameriky, „evropské“ Argentině

22.7.2015 v 0:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 2743x | Diskuse| Ekonomika

Lukáš Trzaskalik

Německé válečné reparace; jen další řecký výkřik do tmy?

V českých médiích je řecký požadavek válečných reparací podáván jako další přiblblý nápad Athén, jak z někoho drze vytáhnout peníze. Válečné reparace Německa jsou možná naopak první smysluplný návrh, se kterým populistická Syriza zatím přišla.

21.4.2015 v 17:36 | Karma: 17,67 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 840x
Po semestru na Univerzitě v Buenos Aires, aktuálně v posledním ročníku VŠE v Praze. Zimní semestr 2013 jsem strávil na Katolické univerzitě v Santiagu de Chile.

Zaměřuji se na ekonomiku, politiku, dějiny a nerovnost v rozvojových zemích, v prvé řadě Latinské Americe. Svými články chci přispět k lepšímu povědomí Čechů o tomto překrásném regionu, neboť naše média jej opomíjí. 

Zamilován do Latinské Ameriky a jedné Chilanky, podnikl jsem několik cest do Chile, Argentiny a Uruguaye, projel křížem krážem Bolívii, prošel Velikonoční ostrov a navštívil Peru a Dominikánskou republiku.

Seznam rubrik